Σχετίζεται το άγχος με την υπογονιμότητα στις γυναίκες;

Σχετίζεται το άγχος με την υπογονιμότητα στις γυναίκες; Σχετίζεται το άγχος με την υπογονιμότητα στις γυναίκες;

Το άγχος προέρχεται, όπως και η αγχόνη, από το ρήμα άγχω που έχει την έννοια του σφίγγω πιεστικά στο λαιμό. Η ετυμολογία της λέξης κρύβει και την εξελικτική της υπόσταση καθώς, όταν έχουμε άγχος, ο οργανισμός «παίρνει σήμα» ότι υπάρχει κίνδυνος, απειλή ή πρόκληση και άρα ενισχύει τους μηχανισμούς προειδοποίησης, προσαρμογής και προστασίας στις νέες συνθήκες, φροντίζοντας για την επιβίωση μας αλλά μπλοκάροντας τους μηχανισμούς αναπαραγωγής.

Εκτιμάται ότι 1 στα 8 ζευγάρια (ή το 12% των συζευγμένων γυναικών) θα εμφανίζει δυσκολία στην επίτευξη εγκυμοσύνης. Παρά τη μεγάλη της συχνότητα, η υπογονιμότητα συνήθως αντιμετωπίζεται ως καθαρό ιατρικό πρόβλημα. Ωστόσο, η σχέση του άγχους με την υπογονιμότητα είναι πλέον αποδεδειγμένη και διττή, το άγχος επηρεάζει και επηρεάζεται.

Οπότε chill και αν δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα θα έρθει και η εγκυμοσύνη. Μην ξεχνάμε ότι από τα 12 ωάρια που θεωρητικά ωριμάζουν κάθε χρόνο μόνο τα μισά είναι "καλής ποιότητας" και ο οργανισμός παίρνει το σήμα ότι είναι ασφαλές να γονιμοποιηθούν.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

    Πηγές

    Valsamakis, Georgios, George Chrousos, and George Mastorakos. "Stress, female reproduction and pregnancy." Psychoneuroendocrinology 100 (2019): 48-57.

    Schenker, Joseph G., Dror Meirow, and Eran Schenker. "Stress and human reproduction." European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology 45.1 (1992): 1-8.

    Wingfield, J. C., and R. M. Sapolsky. "Reproduction and resistance to stress: when and how." Journal of neuroendocrinology 15.8 (2003): 711-724.

    Rooney KL, Domar AD. The relationship between stress and infertility. Dialogues Clin Neurosci. 2018;20(1):41-47. doi:10.31887/DCNS.2018.20.1/klrooney

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: