Τι το ζελέ (ζελατίνη);

Τι το ζελέ (ζελατίνη); Τι το ζελέ (ζελατίνη);

Η ζελατίνη είναι ένα παράγωγο πρωτεΐνης το οποίο προκύπτει από μερική υδρόλυση του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι μια ζωική πρωτεΐνη η οποία βρίσκεται στους ιστούς ζώων και του ανθρώπου όπως το δέρμα, οστά, χόνδροι κλπ. Η ζελατίνη που είναι εμπορικά διαθέσιμη προέρχεται κυρίως ως υποπροϊόν από τη βιομηχανία κρέατος βοοειδών και χοίρων και χρησιμοποιείται ως πηκτική ουσία.

Η ζελατίνη είναι η σκόνη που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ για να κάνουμε τα ζελέ φρούτων. Όπως είναι προφανές, ουδεμία σχέση έχει το ζελέ με τα φρούτα εκτός από τα πρόσθετα γεύσης και χρώματος. Όσοι έχουν φτιάξει ζελέ γνωρίζουν ότι μια σημαντική ιδιότητα της ζελατίνης είναι η ευκολότερη ενυδάτωσή της σε ζεστό νερό το οποίο όταν κρυώσει πήζει.

Σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες πηκτικές ουσίες της βιομηχανίας, η ζελατίνη δεν είναι υδατάνθρακας αλλά πρωτεΐνη, δεν απαιτεί παρουσία άλλων ουσιών όπως σάκχαρα ή άλατα και άρα δεν εξαρτάται από το pH για την πήξη.

Η ζελατίνη έχει τον κωδικό Ε441 ως πρόσθετο τροφίμων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία αν και σήμερα θεωρείται συστατικό τροφίμων και αναγράφεται ονομαστικά. Η ζελατίνη δεν μπορεί να καταναλωθεί από vegans και vegetarians και αποφεύγεται από ορισμένες θρησκευτικές ομάδες εξαιτίας της ζωικής προέλευσής της.

Tip of the day! ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ BC!

Αφού η ζελατίνη είναι υδρολυμένο κολλαγόνο, δεν χρειάζεται να αγοράσετε πανάκριβα πόσιμα υγρά κολλαγόνα που υπάρχουν στο εμπόριο. Φτιάξτε ένα ζελεδάκι με 1€ από το σούπερ μάρκετ και θα δείτε τα ίδια αποτελέσματα (όποια και αν είναι αυτά)!

Bonus Άχρηστη πληροφορία!

Οι αθλήτριες στη συγχρονισμένη κολύμβηση απλώνουν ζελατίνη (διαλυμένη σε ζεστό νερό) στα μαλλιά που είναι ήδη μαζεμένα σε σφιχτό κότσο. Όταν στεγνώσει, πήζει και προσφέρει αυτή τη χαρακτηριστική γυαλάδα και σταθερότητα που δεν αλλοιώνεται μέσα στο κρύο νερό της πισίνας. Και φυσικά, αφαιρείται μόνο με πολύ ζεστό νερό.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

    Πηγές

    https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1051/gelatin

    http://www.food-info.net/uk/e/e441.htm

    https://www.medicalnewstoday.com/articles/319124

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: