Γιώργος Ανασοντζής

Γιώργος Ανασοντζής

Ο Γιώργος σπούδασε βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καιμεταπτυχιακά και διδακτορικό στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια δούλεψε στη Σουηδία, τη Γαλλία και τώρα βρίσκεται στη Δανία.

Έχει πάθος με την κυκλική οικονομία, τις βιοδιεργασίες, τη φωτογραφία και το rock’n’roll.

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 12:36

Γιατί (να) πλένουμε τα χέρια μας;

«Τα έπλυνες τα χέρια σου;» Όταν ήμαστε μικροί, πόσες φορές το είχαμε ακούσει; Τώρα όμως μας το λένε συνέχεια και οι γιατροί, οι ειδήσεις, ο ΕΟΔΥ, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και μάλιστα τονίζουν να τα σαπουνίζουμε για 20 δευτερόλεπτα πριν τα ξεβγάλουμε.

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 14:45

Compost or not?

Δεν ξέρω γιατί, όταν ακούω τη λέξη κομποστοποίηση, μου ανοίγει η όρεξη για ροδάκινο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η κομποστοποίηση δεν έχει καμιά σχέση με την κομπόστα, πέρα από το ότι και οι δύο έννοιες έχουν την ίδια ετυμολογία, προέρχονται δηλαδή από το λατινικό componere, που σημαίνει «τοποθετώ μαζί» ή «ανακατεύω». Παρόλα αυτά, υπάρχει μια καλή πιθανότητα η γιαγιά σας να έκανε και κομπόστα και κομποστοποίηση. Εξάλλου, η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά κομποστοποίησης είναι από τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Αν είστε ένας από τους 400 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που έχουν γεννηθεί με μειωμένη ενεργότητα του ενζύμου της αφυδρογονάσης της 6-φωσφορικής γλυκόζης (G6PD), τότε μάλλον γνωρίζετε ότι πρέπει να αποφεύγετε τα κουκιά και να ελέγχετε τα φάρμακα που παίρνετε.