Τι προσφέρουν τα γυαλιά για υπολογιστή;

Τι προσφέρουν τα γυαλιά για υπολογιστή; Τι προσφέρουν τα γυαλιά για υπολογιστή;

Σε περίπτωση που δεν το έχεις καταλάβει ακόμα, κυκλοφορούν στο εμπόριο γυαλιά που προορίζονται για ανθρώπους που περνούν πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες, ασχέτως βαθμού μυωπίας-αστιγματισμού. Η πανδημία μας έχει περιορίσει πλέον μακροπρόθεσμα σε λίγα τετραγωνικά και η αύξηση χρήσης υπολογιστή και κινητών–τάμπλετ ήρθε αναπόφευκτα. Ενοχλήσεις στα μάτια όπως φαγούρα, ξηροφθαλμία και θολή όραση είναι πολύ συνηθισμένες όταν περνάμε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. 

Η γενικότερη κόπωση της όρασης οφείλεται κυρίως στις οθόνες LED, δηλαδή οθόνες που αντί για λαμπτήρες φθορισμού χρησιμοποιούν διόδους εκπομπής φωτός και αποτελούν τις πλέον διαδεδομένες οθόνες στην αγορά. Η ακτινοβολία, την οποία εκπέμπουν οι συγκεκριμένες οθόνες, αντιστοιχεί στο μικρότερο μήκος κύματος του ορατού φωτός και συγκεκριμένα στο μπλε χρώμα (400-500 nm). Το μπλε φως (blue light) πέρα από την κόπωση στα μάτια κατηγορείται και ότι διαταράσσει τον κικαρδικό ρυθμό. Όταν, λοιπόν, πριν κοιμηθούμε χαζεύουμε σε κάποια οθόνη LED παραμένουμε σε εγρήγορση, το σώμα μας δε χαλαρώνει και, τελικά, προκαλείται νευρικότητα και δεν μπορούμε να κοιμηθούμε.

Προς αποφυγή όλων των παραπάνω, δημιουργήθηκαν τα γυαλιά  υπολογιστή, οι φακοί των οποίων έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν επιλεκτικά τη μετάδοση της υπεριώδους ακτινοβολίας και του μπλε φωτός. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε χρησιμοποιώντας ένα χρωμοφόρο που μειώνει ή εξαλείφει την ποσότητα του μπλε φωτός που φτάνει στο μάτι ή εναλλακτικά με επίστρωση της επιφάνειας του φακού (στο μπροστινό και το πίσω μέρος) με μια αντιανακλαστική επιφάνεια που μειώνει επιλεκτικά τη μετάδοση του τμήματος του φάσματος του μπλε φωτός που θεωρείται ότι ενέχει τον υψηλότερο κίνδυνο οφθαλμικής βλάβης (415 nm έως 455 nm).

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείς ήδη φίλτρο για το μπλε φως μη ξεχνάς ότι αυτό δεν είναι αρκετό για την υγεία των ματιών. Καλό θα ήταν να κάνεις συχνά μικρά διαλείμματα από την οθόνη αλλά και να ενυδατώνεις τα μάτια σου με οφθαλμικές σταγόνες!

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

    Πηγές

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6353079/

    https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/japplphysiol.00165.2011

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6288536/

    https://www.beconscious.gr/lifestyle/61-led-m-afineis-na-koimitho

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: