5G και κορωνοϊός : Όταν η συνομωσία ξεπερνά την απλή λογική

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020, 02:09
5G και κορωνοϊός : Όταν η συνομωσία ξεπερνά την απλή λογική 5G και κορωνοϊός : Όταν η συνομωσία ξεπερνά την απλή λογική

Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που γεγονότα όπως η τωρινή πανδημία, «γεννούν» θεωρίες συνομωσίας γύρω από την ύπαρξή τους. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που λατρεύουν τέτοιου είδους θεωρίες και ανακαλύπτουν πίσω από πρωτόγνωρες καταστάσεις ότι κρύβεται πάντα κάτι παράξενο και μοχθηρό. Η κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης τους τελευταίους μήνες, έχει «στρώσει» το κατάλληλο έδαφος σε συνωμοσιολόγους να αναπτύξουν τις θεωρίες τους, οι οποίες έχουν προσελκύσει αρκετά μεγάλο κοινό. 

Μία θεωρία, η οποία έχει αποκτήσει αρκετούς υποστηρικτές παγκοσμίως, συνδέει τον νέο κορωνοϊό με το καινούργιο δίκτυο τηλεπικοινωνιών 5G που αναπτύσσεται σε αρκετές χώρες. Η θεωρία αυτή όμως, πέρα από αβάσιμη έχει αποδειχθεί και αρκετά επικίνδυνη. Δεν είναι λίγες οι χώρες, για παράδειγμα η Αγγλία, η Ιρλανδία, οι Η.Π.Α. ακόμα και η Κύπρος, στις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί βανδαλισμοί και εμπρησμοί σε κεραίες τηλεπικοινωνιών λόγω αυτών των συσχετίσεων.

Τι είναι όμως τα δίκτυα 5G;

Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το 5G δίκτυο θα μπορεί να προσφέρει συνδέσεις με μέσες ταχύτητες λήψης περίπου 1GBps. Το δίκτυο, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται να λειτουργεί σε μια μπάντα υψηλής συχνότητας του ασύρματου φάσματος, μεταξύ 30-300 GHz. Σε αυτά τα κύματα, η μεταφορά δεδομένων λαμβάνει χώρα σε ιδιαιτέρως υψηλές ταχύτητες, αλλά δεν μπορούν να μεταφερθούν σε τόσο μακρινή απόσταση όσο στα δίκτυα 4G που εκπέμπουν σε χαμηλότερες συχνότητες. 

Τα υψηλής συχνότητας κύματα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να παρακάμπτουν εμπόδια όπως τοίχους και κτίρια. Στα υπάρχοντα δίκτυα 4G, οι κεραίες μπορούν να είναι απομακρυσμένες η μία από την άλλη αφού τα εμπόδια δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα. Για το 5G δίκτυο όμως, οι πάροχοι θα είναι αναγκασμένοι να πολλαπλασιάσουν σημαντικά τις κεραίες τους για να έχουν την ίδια κάλυψη. Όπως αναφέρεται και από τις ίδιες τις εταιρίες, το τοπίο θα γεμίσει παντού με μίνι κεραίες, κάτι το οποίο έχει τη σημασία του, αλλά όχι αυτή που προσπαθούν να περάσουν οι διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Τι ισχυρίζονται αυτοί που «βλέπουν» το δίκτυο 5G πίσω από την πανδημία

Από τη θεωρία αυτή προκύπτουν δύο διαφορετικές απόψεις για το πώς συνδέεται η πανδημία με το δίκτυο 5G. Η πρώτη εξ αυτών, ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας ιός και ότι όλη η «μάχη» που δίνουν καθημερινά γιατροί και επιστήμονες είναι μία καλοστημένη φάρσα. Σύμφωνα λοιπόν με τους υποστηρικτές της συγκεκριμένης πλευράς, η ακτινοβολία των δικτύων τηλεπικοινωνιών 5G είναι αυτή που προκαλεί ουσιαστικά τα συμπτώματα της COVID-19 και όχι κάποιος ιός.

Η δεύτερη πλευρά, δεν αμφισβητεί την ύπαρξη του ιού, αλλά ισχυρίζεται ότι η ακτινοβολία του δικτύου είναι υπεύθυνη για την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα να γίνεται ο οργανισμός αρκετά πιο ευάλωτος ώστε να μολυνθεί πολύ πιο εύκολα από τον ιό. Οι υποστηρικτές της πλευράς αυτής λοιπόν, ισχυρίζονται ότι το νέο δίκτυο τηλεπικοινωνίων είναι η αιτία της εξάπλωσης του ιού στο βαθμό που έχει γίνει ως σήμερα.

Τι ισχύει όμως για την ακτινοβολία του δικτύου 5G;

Αρχικά, υπάρχουν δύο είδη ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, η ιονίζουσα και η μη ιονίζουσα ακτινοβολία. Η ιονίζουσα ακτινοβολία είναι αρκετά ισχυρή για να «χτυπήσει» τα ηλεκτρόνια και να τα εκτοπίσει από την τροχιά που πραγματοποιούν γύρω από την πυρήνα του ατόμου. Η συγκεκριμένη διαδικασία ονομάζεται ιονισμός και μπορεί όντως να βλάψει τα κύτταρα του σώματος. 

Από την άλλη μεριά, η μη ιονίζουσα ακτινοβολία έχει αρκετή ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει τη θέρμανση των ατόμων του μορίου αλλά δεν είναι ικανή να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα του οργανισμού. Η ακτινοβολία των δικτύων 5G ανήκει στο φάσμα της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας και από αρκετές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί δεν θεωρείται επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου.

Η αποδόμηση της θεωρίας

Η θεωρία λοιπόν που συνδέει τον κορωνοϊό και τα δίκτυα 5G αν και έχει διαδοθεί αρκετά παγκοσμίως, δεν δείχνει να έχει αρκετά καλή τεκμηρίωση από εκείνους που την υποστηρίζουν και την προωθούν. Το βασικότερο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση η οποία να αποδεικνύει ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο είτε με την ύπαρξη του κορωνοϊού είτε με την εξάπλωση του. 

Ακόμη, οι υποστηρικτές της θεωρίας για να τεκμηριώσουν την άποψη τους, παρουσιάζουν χάρτες που δείχνουν ότι περιοχές που έχουν αρκετά ανεπτυγμένα δίκτυα 5G εμφανίζουν και πολλά περισσότερα κρούσματα. Όμως είναι λογικό σε πολυπληθείς περιοχές τα δίκτυα να είναι αρκετά πιο πυκνά αλλά και από τη μεριά του κορωνοϊού, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα διασποράς. Οι χάρτες λοιπόν δεν είναι ικανοί να συνδέσουν τα δύο αυτά γεγονότα. Οι ίδιοι όμως που τους χρησιμοποιούν, δεν εξηγούν πώς γίνεται να υπάρχει εξάπλωση του ιού και σε περιοχές του πλανήτη, που δεν υπάρχουν δίκτυα 5G.

Ο ρόλος των social media

Μεγάλο ρόλο στη διασπορά της συγκεκριμένης θεωρίας αποτελούν πλατφόρμες όπως το YouTube αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα. Οι βανδαλισμοί που πραγματοποιήθηκαν σε κεραίες τηλεπικοινωνιών, ανάγκασαν τις εταιρίες αυτές έστω και καθυστερημένα, να πάρουν δραστικά μέτρα αποκλείοντας από τις πλατφόρμες τους αναρτήσεις, οι οποίες κρίνονται αντιεπιστημονικές και σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν σε παραβατικές συμπεριφορές. Είχε προηγηθεί βέβαια και η παρέμβαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας που ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στον κορωνοϊό και τα δίκτυα 5G. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα του Μαρκ Όουεν Τζόουνς από το πανεπιστήμιο του Κατάρ, ειδικού στην διαδικτυακή παραπληροφόρηση. Σε ανάλυση που πραγματοποίησε σε 22.000 λογαριασμούς του Twitter με αναφορά στις λέξεις “5G” και “corona”, βρήκε ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός τους ήταν αυτοματοποιημένοι, γεγονός που δείχνει μία συντονισμένη προσπάθεια διάδοσης της συγκεκριμένης θεωρίας. Ενώ άλλο ένα παράδειγμα έρχεται να προστεθεί από την εταιρεία Blackbird.AI που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και παρακολουθεί παρόμοιες εκστρατείες παραπληροφόρησης, η οποία εντόπισε μεγάλη αύξηση δημοσιεύσεων σε Twitter και Reddit που συνδέουν το δίκτυο 5G με τον νέο κορωνοϊό από λογαριασμούς όμως, που αμφισβητείται η αυθεντικότητά τους.

Κλείνοντας…

Η περίοδος που διανύουμε είναι πρωτόγνωρη για ολόκληρο τον πλανήτη. Σε παρόμοιες καταστάσεις που υπάρχει σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα άγχους και φόβου είναι πολύ εύκολο οι διάφορες θεωρίες να μας επηρεάσουν. Είναι δε αρκετά ανησυχητικό, το γεγονός ότι σύμφωνα με έρευνες όσοι υιοθετούν παρόμοια συνωμοσιολογία, στην πλειονότητά τους ανήκουν στην κοινωνική ομάδα που αγνοεί τα μέτρα, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τους ίδιους αλλά και τους γύρω τους. Είναι απαραίτητο λοιπόν πέρα από το να διατηρούμε την ψυχραιμία μας, να μπορούμε να φιλτράρουμε τις πληροφορίες οι οποίες μας βομβαρδίζουν καθημερινά και να μην εμπιστευόμαστε επιτήδειους με σκόρπιες απόψεις που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν καμία επιστημονική υπόσταση.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

  Πηγές

  https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters?gclid=CjwKCAjwrvv3BRAJEiwAhwOdM0sbjq4uEUP9IsvYPeQ1Al1QDW4dqkiOL8IKc6xrMyMumSffcyDZzRoCgeQQAvD_BwE#5g

  https://www.itu.int/en/Pages/COVID-19/5g-covid-19-statement.aspx

  https://www.livescience.com/5g-coronavirus-conspiracy-theory-debunked.html

  https://www.sciencealert.com/5g-radiation-has-nothing-to-do-with-the-spread-of-coronavirus

  https://www.blackbird.ai/covid-19-coronavirus-disinformation-report-volume-2-0/

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(5 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: