Λίγα λόγια για τον αυτισμό...

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019, 11:06
Λίγα λόγια για τον αυτισμό... Λίγα λόγια για τον αυτισμό...

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται όλο και περισσότερες αναφορές, συζητήσεις, επιστημονικές ημερίδες κτλ σχετικά με το θέμα του αυτισμού. Το συγκεκριμένο θέμα όμως δεν αφορά μόνο την επιστημονική κοινότητα αλλά και γενικότερα την κοινωνία. Εδώ θα ρωτήσει κάποιος: «Υπήρχε πάντα ο αυτισμός;» Η απάντηση είναι ναι. Παλαιότερα υπήρχε η πεποίθηση ότι η συχνότητα εμφάνισης του αυτισμού ήταν χαμηλή, κυμαινόμενη από 4 έως 6 περιπτώσεις ανά 10.000 παιδιά.

Σήμερα, τα ποσοστά ατόμων με αυτισμό φαίνεται να έχουν αυξηθεί αγγίζοντας τα 150.000 καταγεγραμμένα περιστατικά μόνο στη χώρα μας (σύμφωνα με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ). Είναι πλέον φανερό λοιπόν, πως ο αυτισμός είναι ένα ζήτημα που μας αφορά και που στατιστικά «δεν απέχει από το σπίτι μας».

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τον αυτισμό…

Ο αυτισμός είναι μία αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 3 ετών και επηρεάζει την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία. Λίγο πιο επιστημονικά: Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (DSM-V) ο αυτισμός απαντάται ως «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος 299.00». Στα διαγνωστικά του κριτήρια περιλαμβάνονται τα επίμονα ελλείμματα στην κοινωνική επικοινωνία, στην κοινωνική συγκινησιακή αμοιβαιότητα, στις εξωλεκτικές επικοινωνιακές συμπεριφορές, στην ανάπτυξη-διατήρηση και κατανόηση σχέσεων, καθώς και τα επαναληπτικά πρότυπα συμπεριφοράς όπως στερεοτυπικές επαναληπτικές κινήσεις. Τα παραπάνω κριτήρια μπορούν να παρουσιαστούν τόσο μεμονομένα όσο και συνδυαστικά.

Όσον αφορά την κλινική εικόνα των ατόμων με αυτισμό, τα άτομα αυτά δείχνουν ελάχιστο ενδιαφέρον για τους άλλους, ακόμα και για τα μέλη της ίδιας τους της οικογένειας. Προτιμούν να δημιουργούν τον δικό τους κόσμο, να μένουν μόνα τους και να ασχολούνται με τα αντικείμενα που επιθυμούν με τον δικό τους τρόπο. Τα παιδιά αυτά μπορεί να μην έχουν ενσυναίσθηση και το νοητικό τους δυναμικό μπορεί να είναι πολύ χαμηλό. Επιστημονικά, δεν μπορεί ακόμα να αιτιολογηθεί η εμφάνιση του αυτισμού, παρά μόνο σε επίπεδο ερευνητικών υποθέσεων. Κάποιοι από τους παράγοντες μπορεί να είναι κληρονομικοί, βιολογικοί, ανοσολογικοί, νευροανατομικοί, βιοχημικοί και άλλοι. Επίσης, κάποιοι έχουν κατηγορήσει την περιβαλλοντική ρύπανση, τις διαφοροποιήσεις στη δομή του εγκεφάλου, τις ελλείψεις σε ένζυμα, βιταμίνες ή μέταλλα, κάποιες αντιβιώσεις και άλλα. Τέλος, οι ψυχολογικές ρίζες του αυτισμού παραμένουν άγνωστες.

H διάγνωση του αυτισμού γίνεται, συνήθως, στη νηπιακή και προσχολική ηλικία. Όσον αφορά τη γλωσσική τους ανάπτυξη, τα αυτιστικά παιδιά παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις. Το 50% περίπου των παιδιών με αυτισμό δεν αναπτύσσουν λόγο ή μπορεί να προφέρουν μεμονωμένες λέξεις ή φράσεις. Το άλλο 50% των παιδιών με αυτισμό αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη μορφή λόγου με πολλές ιδιορρυθμίες, για παράδειγμα ηχολαλία και με βασικό χαρακτηριστικό το μη λειτουργικό χαρακτήρα του λόγου.

Τι κάνει ένας γονιός όταν έχει υποψίες ότι το παιδί του έχει αυτισμό

Το πρώτο που μπορεί να κάνει ένας γονέας είναι να επισκεφτεί έναν αναπτυξιολόγο ο οποίος, ανάλογα και με την ηλικία του παιδιού, μπορεί να κάνει τη σωστή διάγνωση και να δώσει σημαντικές πληροφορίες και συμβουλές στους γονείς. Ύστερα, το παιδί πρέπει να ενταχθεί σε θεραπευτικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, συναντήσεις με ψυχολόγο, συμβουλευτική γονέων κτλ. Εφόσον, οι γονείς παρατηρήσουν κάποια από τα προαναφερθέντα στοιχεία καλό είναι να απευθυνθούν σε ειδικούς ακόμα και από την ηλικία των 2+ ετών. Τέλος, κάτι πολύ σημαντικό είναι και οι ίδιοι οι γονείς να έχουν την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη από κάποιον ειδικό, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Ακούστε το Podcast

    Πηγές

    Γκοτζαμάνης, Κ. (2015). American Psychiatric Assosiation.  Διαγνωστικά κριτήρια από DSM-5, εκδ. Λίτσας, Αθήνα

    Wenar, C. & Kerig, P.K. (2008). Εξελικτική Ψυχοπαθολογία: Από τη Βρεφική Ηλικία στην Εφηβεία (μτφρ.-επιμ. Δ. Μαρκουλής- Ε.Γεωργάκα), εκδ. Gutenberg,Αθήνα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(12 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: