Ecotivity School: Ένα θερινό σχολείο για το περιβάλλον

Λίγες μέρες προτού ετοιμάσουμε βαλίτσες για τις καλοκαιρινές μας διακοπές, ας γνωρίζουμε την ομάδα του Ecotivity School, του πρώτου θερινού σχολείου για το περιβάλλον στην Ελλάδα.
Το Ecotivity School (“Ecology + Activity”) είναι ένα πενθήμερο θερινό σχολείο, το οποίο διοργανώνεται εθελοντικά από νέους και απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18-25 ετών. Περιλαμβάνει ομιλίες, βιωματικά εργαστήρια και δραστηριότητες, τα οποία έχουν ως στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και αφύπνιση των νέων για κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής, για τη μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος στον πλανήτη και για την υιοθέτηση ενός πιο οικολογικού τρόπου ζωής.
Η ιδέα
«Η ιδέα του Ecotivity School ξεκίνησε ως μία συνεργασία της Ομάδας Εθελοντισμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τρεις ακόμα ομάδες του εξωτερικού. Όλες οι ομάδες συμμετείχαν στο φόρουμ NCG (Nante Creative Generations) και συγκεκριμένα στον διαγωνισμό του NCG Cooperation Awards. Το NCG φόρουμ διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Νάντη της Γαλλίας και ως σκοπό έχει να φέρει κοντά δημιουργικά και καινοτόμα προγράμματα που διαχειρίζονται νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών από όλη την Ευρώπη. Η Ομάδα Εθελοντισμού συμμετείχε τον Οκτώβριο του 2018 στο συγκεκριμένο φόρουμ, αποτελώντας την μοναδική Ελληνική συμμετοχή, και, σε συνεργασία με τις προαναφερθείσες ομάδες, κέρδισαν τον διαγωνισμό με την ιδέα του Ecotivity School. Η λέξη “Ecotivity” προέρχεται από την σύνδεση των λέξεων Ecology και Activity, λέξεις οι οποίες περιγράφουν απόλυτα την ιδέα του προγράμματος»
Η ομάδα
«Η ομάδα του Ecotivity School αποτελείται από δέκα νέους, η πλειονότητα των οποίων φοιτούν σε Πανεπιστήμια των Αθηνών και καθένας έχει έναν δικό του ρόλο και αρμοδιότητες, οι οποίες έχουν ως στόχο την υλοποίηση του θερινού μας σχολείου. Ωστόσο, επιλέγουμε να δρούμε σαν ομάδα και οι αποφάσεις να λαμβάνονται συλλογικά. Κοινός στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα βιωσιμότητας και οικολογίας, ώστε το περιβάλλον να γίνει ένα μέρος, το οποίο όλοι, ανεξαιρέτως, θα σεβόμαστε.»
Ποιο είναι το όραμα του Ecotivity School;
«Το όραμα μας είναι η παγίωσή του ως έναν ετήσιο θεσμό ουσιαστικής μόρφωσης των νέων, καθώς θεωρούμε ότι πρέπει να στοχεύουμε στο συγκεκριμένο ηλικιακό εύρος, για να γίνει η αλλαγή στον τρόπο σκέψης προς έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Επίσης, οραματιζόμαστε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε καινοτόμα και δημιουργικά προγράμματα για παιδιά, ώστε με ενδιαφέροντες και διαδραστικούς τρόπους να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε από νεαρή ηλικία τα παιδιά να κατανοήσουν και να αξιοποιήσουν τις έννοιες της βιωσιμότητας και της οικολογίας στην ζωής τους.»
Και ποιες οι φετινές θεματικές ενότητες;
«Οι θεματικές ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθεί φέτος το θερινό σχολείο είναι οι ΓΗ-ΑΕΡΑΣ-ΝΕΡΟ. Καθεμία από αυτές θα μελετηθεί περαιτέρω στους τομείς της Τεχνολογίας, της Ρύπανσης, της Επιχειρηματικότητας και της Νομοθεσίας. Η επιλογή των βασικών αξόνων έγινε με στόχο να επικεντρωθούμε σε κύρια θέματα της εποχής αλλά και της καθημερινότητας όλων μας.»
Αλήθεια, πόσο δύσκολη είναι η επιλογή των υποψηφίων;
«Ο αριθμός των φετινών συμμετοχών ξεπέρασε κάθε πιθανή προσδοκία της ομάδας μας, καθώς πλησίασε τις τριακόσιες (300) αιτήσεις. Έτσι, η τελική επιλογή των συμμετεχόντων ήταν δύσκολη λόγω του μεγάλου όγκου, αλλά και του ανταγωνισμού που υπήρχε. Για την πιο αποτελεσματική, αλλά και δίκαιη επιλογή των συμμετεχόντων θέσαμε κάποια βασικά κριτήρια, όπως είναι ενδεικτικά το ενδιαφέρον συμμετοχής, ο τρόπος λειτουργίας στα πλαίσια μιας ομάδας, η συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και ο τρόπος σκέψης και επιχειρηματολογίας για περιβαλλοντικά προβλήματα. Τα κριτήρια αυτά, σε συνδυασμό με επιπρόσθετες ερωτήσεις, μας βοήθησαν να ξεχωρίσουμε τον τελικό αριθμό των συμμετεχόντων για το φετινό θερινό σχολείο.»
Ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος είναι...
«Θα θέλαμε να επικεντρωθούμε στην έλλειψη νερού, γεγονός που επηρεάζεται σημαντικά με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού σε συνδυασμό με τη κλιματική αλλαγή που προκαλεί ανομβρίες και ξηρασίες. Επιπλέον, τα δάση είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο θα κατέληγε στην ατμόσφαιρα. Η αποψίλωση των δασών απειλεί τόσο τα ζώα όσο και τους ανθρώπους, αφού βασίζονται σε αυτά για την επιβίωσή τους. Για παράδειγμα, ο Αμαζόνιος αποτελεί τον μεγαλύτερο «πνεύμονα» του πλανήτη. Όταν, λοιπόν, το 17% του δάσους έχει αποψιλωθεί για τη δημιουργία βοσκότοπων όχι μόνο δεν απορροφάται το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά, παράλληλα, εκπέμπονται τεράστιες ποσότητες μεθανίου από την εκτροφή βοοειδών. Σε κάθε περίπτωση αυτό που θεωρούμε ότι λείπει από την σημερινή κοινωνία και αποτελεί την πηγή για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, είναι η μη ελλιπής, ορθή και έγκυρη ενημέρωση, πληροφόρηση και μόρφωση των πολιτών. Γι’ αυτό και βασικός μας στόχος είναι να κινητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας να ευαισθητοποιηθούν και να αναλάβουν δράση.»
Τι σημαίνει για εσάς "conscious";
«Conscious για την ομάδα του Ecotivity School σημαίνει ο καθένας από εμάς να σέβεται το περιβάλλον και τον πλανήτη μας, καθώς αποτελεί το σπίτι που μας φιλοξενεί και, με σκοπό να φιλοξενήσει και τις επόμενες γενιές, θα πρέπει να το προστατέψουμε και να το διατηρήσουμε. Έτσι, επιλέγουμε να ακολουθούμε έναν πιο βιώσιμο και οικολογικό τρόπο ζωής, αποφεύγοντας τον υπερκαταναλωτισμό και τη σπατάλη, με κύριο στόχο την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων καθημερινότητας και παράλληλης αποφυγής της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.»
Φέτος, το Ecotivity School θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά, αλλά για πρώτη φορά διαδικτυακά στις 27 με 31 Ιουλίου 2020. Το πρόγραμμα έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, καθώς λειτουργεί βάσει νόμου και βρίσκεται υπό την αιγίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ευχαριστούμε το Ecotivity School και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο φετινό, πενθήμερο θερινό σχολείο!
Βρείτε τους στα social media:
Facebook: Ecotivity School_GR
Instagram: ecotivity_school
ή στο official site: http://ecotivityschool.gr/
Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!