Χρώματα και ανακύκλωση

Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2019, 01:07
Χρώματα και ανακύκλωση Χρώματα και ανακύκλωση freepic.com

 Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει, αλλά οι γειτονιές μας έχουν γίνει μια χρωματική πανδαισία κάδων ανακύκλωσης! Συνέχεια εμφανίζονται νέα χρώματα, είδη και μεγέθη κάδων, χωρίς κανένας να ενημερώνει τους δημότες τι πρέπει να απορρίψουν και πού. 

Ας πάμε, λοιπόν, μαζί ένα χρωματικό ταξίδι στους κάδους ανακύκλωσης και τη χρησιμότητάς τους.

Μπλε πλαστικοί κάδοιΜπλε Κάδος

Έχουμε γνωριστεί εδώ και χρόνια και ξέρουμε (!) τι πρέπει να απορρίπτουμε σε αυτόν τον κάδο. Εν τάχει να υπενθυμίσω ότι πετάμε συσκευασίες από πλαστικό, χαρτί, λευκοσίδηρο, αλουμίνιο, γυαλί. Όλα τα απορρίμματα πρέπει να είναι καθαρά και να απορρίπτονται χύμα (όχι, δηλαδή, μέσα σε σακούλα σκουπιδιών).

Γαλάζιοι κώδωνες

Γαλαζιος Κώδωνας

Από το 2013 η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) έχει καθιερώσει τον μπλε κώδωνα. Εδώ απορρίπτεται οποιαδήποτε γυάλινη φιάλη, διάφανη ή όχι. Οι μπλε κώδωνες απευθύνονται σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και μπαρ, εξυπηρετώντας σήμερα περίπου 16.000 επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες μπορούν και ανακυκλώνουν τις φιάλες τους, αντί να τις πετάνε στα σκουπίδια.

 

 

Κόκκινοι κάδοι

Οι κόκκινοι κάδοι μπήκαν σχετικά πρόσφατα στη ζωή μας και αποτελούν μια πρωτοβουλία της εταιρείας RECYCOM. Στους κόκκινους κάδους απορρίπτουμε τα παλιά μας ρούχα, παπούτσια, λευκά είδη, τσάντες και αξεσουάρ. Εκεί, μπορούμε να αποθέσουμε τα ρούχα και τα παπούτσια μας σε οποιαδήποτε κατάσταση. Έφτασε η ώρα να σταματήσουμε να πετάμε τα ρούχα μας στα σκουπίδια και να επιβαρύνουμε τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων με υλικά, τα οποία μπορούν εύκολα να επαναχρησιμοποιηθούν.

KOKKINOS KADOS 1

Καφέ κάδοι

Καφέ κάδοςΕίναι το πιο πρόσφατο απόκτημά μας και για πρώτη φορά μαθαίνουμε να κάνουμε κομποστοποιήση! Θα το προτιμούσαμε σε ένα άλλο χρώμα αλλά ας μην είμαστε και πλεονέκτες. Κάποιοι δήμοι έχουν εγκαταστήσει ήδη τους καφέ κάδους, στους οποίους απορρίπτονται τα οργανικά απόβλητα των νοικοκυριών. Με λίγα λόγια, στους κάδους αυτούς μπορούμε να απορρίψουμε ωμά τρόφιμα όπως φλούδες, υπολείμματα τροφών, λαχανικά, ξερά φύλλα, τσόφλια αυγών, υπολείμματα καφέ, χαρτιά και άλλα. Πρέπει να αποφεύγονται τα λάδια, το κρέας και τα τυροκομικά μιας και μπορεί να προσελκύσουν τρωκτικά. Ελπίζουμε να πάει καλά!

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του δήμου σας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ανακύκλωση δεν είναι λύση στο πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης σκουπιδιών στον πλανήτη. Είναι απλώς μια εναλλακτική αφού έχουμε προσπαθήσει να μειώσουμε και να επαναχρησιμοποιήσουμε τα σκουπίδια που παράγουμε!

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(12 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: