Πλαστικά, σήμανση και σύγχυση. Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019, 01:07
Πλαστικά, σήμανση και σύγχυση. Τι πρέπει να γνωρίζετε; Πλαστικά, σήμανση και σύγχυση. Τι πρέπει να γνωρίζετε; Pexels.com

Το πλαστικό είναι μια κατηγορία υλικών, τα οποία χαρακτηρίζονται ως ελαφριά και εύπλαστα και απαντώνται σε πάρα πολλά είδη συσκευασίας, από τρόφιμα μέχρι απορρυπαντικά και μιας χρήσης υλικά. Πολλά από τα πλαστικά είδη, τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα, είναι ανακυκλώσιμα και διαχωρίζονται ανάλογα με το υλικό τους, με μια διεθνώς αναγνωρίσιμη σήμανση, η οποία βρίσκεται συνήθως στο κάτω μέρος της συσκευασίας.

Η σήμανση αυτή απεικονίζεται με το σύμβολο της ανακύκλωσης (ένα τρίγωνο, το οποίο σχηματίζεται από τρία βέλη) και έτσι δημιουργεί σύγχυση στους καταναλωτές, οι οποίοι θεωρούν (λανθασμένα) ότι όλα τα πλαστικά ανακυκλώνονται. Η συγκεκριμένη σήμανση κατατάσσει τα είδη του πλαστικού ανάλογα με την πρώτη τους ύλη, ανεξάρτητα με το αν ανακυκλώνονται ή όχι. Τα προϊόντα διαχωρίζονται με έναν αριθμό από το ένα έως το επτά (1-7), ο οποίος είναι τοποθετημένος μέσα στο τρίγωνο και υποδηλώνει σε ποια κατηγορία υπάγεται το πλαστικό, το οποίο κρατάτε στα χέρια σας.

1. Πολυαιθυλένιο ή Tερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET ή PETE) 

Σε αPicture1υτήν την κατηγορία ανήκουν τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαστικά σε καταναλωτικά αγαθά. Χρησιμοποιείται ως συσκευασία για νερό, χυμούς καθώς και μαγειρικό λάδι. Στην Ελλάδα, ανακυκλώνεται στους μπλε κάδους. Επίσης, είναι η μόνη κατηγορία πλαστικού, η οποία ανακυκλώνεται στα ειδικά «σπιτάκια» που υπάρχουν έξω από τα σούπερ μάρκετ και άλλα σημεία των πόλεων. 

Προσοχή: Τα προϊόντα από PETE έχουν σχεδιαστεί για να είναι όντως μίας χρήσης. Η επαναλαμβανόμενη χρήση αυξάνει την πιθανότητα έκπλυσης ουσιών (η διαδικασία μεταφοράς ουσιών από το πλαστικό δοχείο στο βρώσιμο περιεχόμενο) καθώς και βακτηριακής επιμόλυνσης.

 

 2. Υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (HDPE)


Picture2Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα πιο «σκληρά» πλαστικά, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για μπουκάλια απορρυπαντικών κλπ. Είναι ανθεκτικό υλικό, επαναχρησιμοποιούμενο και ανακυκλώσιμο. Λόγω της καλής αντοχής του σε υψηλότερες θερμοκρασίες απαντάται επίσης σε είδη κήπου, κάδους απορριμμάτων και άλλα. Στην Ελλάδα, ανακυκλώνεται στους μπλε κάδους.

  3. Πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC)

ΤοPicture3 PVC αποτελεί ένα είδος πλαστικού, το οποίο απαντάται σε δύο μορφές, δύσκαμπτο και εύπλαστο. Η πρώτη μορφή εντοπίζεται σε κατασκευαστικά είδη (σωλήνες, παράθυρα κλπ), ενώ η τελευταία αφορά σε ένα διαυγές είδος πλαστικού, το οποίο χρησιμοποιείται ως περιτύλιγμα φαγητού ή με ιατρικές και διάφορες άλλες χρήσεις. Δυστυχώς, αυτή η κατηγορία πλαστικού δεν ανακυκλώνεται και πρέπει η χρήση του να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο. 

 

4. Χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο (LDPE)

Η διαPicture4φανής μεμβράνη, με την οποία καλύπτουμε το φαγητό, αποτελείται από LDPE. Επίσης, περιέχεται σε κάποιες πλαστικές σακούλες και το συναντάμε  συχνά στα προστατευτικά ρούχων των καθαριστηρίων. Μπορεί να ανακυκλωθεί ανάλογα με την τοπική αρχή διαχείρισης ανακύκλωσης. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, μπορεί να απορριφθεί στους μπλε καάδους. Παρ'όλα αυτά, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με επαναχρησιμοποιούμενα υφάσματα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως προστατευτικά τροφίμων.

 

 5. Πολυπροπυλένιο (PP)

Το πPicture5ολυπροπυλένιο αποτελεί ένα ανθεκτικό και ελαφρύ είδος πλαστικού από το οποίο κατασκευάζονται κάδοι σφουγγαρίσματος, έπιπλα, ταξιδιωτικές αποσκευές, παιδικά παιχνίδια, συσκευασίες φαρμάκων κλπ. Το πλαστικό υλικό μέσα σε ένα κουτί δημητριακών είναι PP. Με αυτό τον τρόπο, τα δημητριακά διατηρούνται φρέσκα και ξηρά. Επίσης, από PP είναι το λεπτό φιλμ στο εσωτερικό των χυμών τομάτας, τα καλαμάκια κλπ. Έχει βρεθεί τεχνολογία, με την οποία μπορεί να ανακυκλωθεί, ωστόσο δε χρησιμοποιείται ευρέως και έτσι, πρακτικά το υλικό αυτό δεν ανακυκλώνεται. Για να μειώσετε τη χρήση αυτού του υλικού θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε καλαμάκια από bamboo ή μέταλλο ή χύμα τρόφιμα.

 

 6. Πολυστυρένιο (PS)

Το ποPicture6λυστυρένιο είναι ένα ελαφρύ και σχετικά οικονομικό υλικό, το οποίο χρησιμοποιείται για περιέκτες τροφίμων ή ροφημάτων μιας χρήσης. Το πολυστυρένιο χρησιμοποιείται επίσης στις οικοδομές ως μονωτικό αφρώδες αλλά συμπαγές υλικό. Αν και έχει βρεθεί τεχνολογία ανακύκλωσης του PS, δεν υπάρχει αγορά άρα, πρακτικά, δεν ανακυκλώνεται. Για να το αποφύγουμε, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ποτήρια για καφέ και φαγητό πολλαπλών χρήσεων στη δουλειά.

 

 7. Άλλο (Other)

Στην καPicture7τηγορία αυτή ανήκουν όλα τα πλαστικά, τα οποία είναι μίγματα των παραπάνω πρώτων υλών, τα βιο-διασπώμενα πλαστικά και γενικά όλοι οι τύποι, οι οποίοι δεν ανήκουν στις κατηγορίες 1-6. Δυστυχώς, επειδή δε γνωρίζουμε ακριβώς την πρώτη ύλη του πλαστικού, συνίσταται να μην το πετάμε στην ανακύκλωση, μιας και στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν είναι ανακυκλώσιμο ή όχι.

 

Παρ’ όλο που η σήμανση και η κατηγοριοποίηση των πλαστικών εφαρμόστηκε στην Αμερική από το 1988 από την τότε «Ένωση Πλαστικής Βιομηχανίας» (γνωστή σήμερα ως «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών»), προκαλεί μέχρι σήμερα μεγάλη σύγχυση στους καταναλωτές. 

Αυτό συμβαίνει γιατί τα είδη των πλαστικών είναι πολύ περισσότερα από αυτά, τα οποία μπορούν να χωρέσουν σε επτά κατηγορίες. Επίσης, η ανωτέρω κατάταξη δεν αφορά στην ικανότητα των υλικών να ανακυκλωθούν και, λανθασμένα, έχει συνδεθεί με αυτή μέσα στα χρόνια. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν βρει τρόπο να ανακυκλώνονται όλο και περισσότερες κατηγορίες πλαστικών και θα πρέπει κανείς να ανατρέχει στις δυνατότητες ανακύκλωσης της χώρας ή της κοινότητάς του. 

Αυτό, το οποίο πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι οι σωστοί τρόποι χρήσης και η αποφυγή των πλαστικών συσκευασιών ή προϊόντων που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στον ανθρώπινο οργανισμό. Για παράδειγμα, όπως προαναφέρθηκε, τα πλαστικά μπουκάλια νερού πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά γιατί η θερμότητα και η βακτηριακή επιμόλυνση τα καθιστά ακατάλληλα για επαναχρησιμοποίηση. Ομοίως, κάποια είδη πλαστικών έχουν ενοχοποιηθεί ότι περιέχουν χημικές προσμίξεις, οι οποίες προκαλούν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό και θα αναπτυχθούν σε επόμενα άρθρα.

 

Πώς μπορώ να κάνω την αλλαγή στον κόσμο από σήμερα κιόλας; 

  1. Αποφεύγω τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης και τα αντικαθιστώ με άλλα, επαναχρησιμοποιούμενα υλικά
  2. Αποφεύγω τα πλαστικά προϊόντα σε παιδικά παιχνίδια και βρεφικά είδη
  3. Αν αγοράσω πλαστικό, επιλέγω αυτά, τα οποία ανακυκλώνονται

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

    Πηγές

    http://naturalsociety.com/recycling-symbols-numbers-plastic-bottles-meaning/

    https://www.triplepundit.com/story/2014/plastics-recycling-youre-doing-it-wrong-and-so-everybody-else/41486

    http://www.herrco.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(15 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: