Τηρεί η Ελλάδα τους νόμους για το περιβάλλον;

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019, 04:10
Τηρεί η Ελλάδα τους νόμους για το περιβάλλον; Τηρεί η Ελλάδα τους νόμους για το περιβάλλον;

Πριν λίγους μήνες δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η Επισκόπηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για κάθε χώρα των 28. Ομολογώ ότι τη διάβασα χωρίς να ξέρω τι να περιμένω και έμαθα πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία (όχι πάντα θετικά). Πού βρίσκεται, λοιπόν, η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ στον προγραμματισμό και στην εφαρμογή σχεδίων για την προστασία του περιβάλλοντος; Προλαβαίνουμε;

Υπάρχουν πολλά περιβαλλοντικά ζητήματα και διαφορετικοί τομείς, στους οποίους ένα κράτος θα πρέπει να αποκτήσει περιβαλλοντική πολιτική, οι οποίοι εξαρτώνται από το υπόβαθρο, την κατάσταση, ή την ιδιοσυγκρασία μιας χώρας. 

Τα καλά νέα είναι ότι οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται πιο ευαισθητοποιημένοι με το περιβάλλον σε σχέση με το μέσο Ευρωπαίο. Συγκεκριμένα, το 94 % των Ελλήνων δήλωσε ανήσυχος για τις επιπτώσεις των χημικών στο περιβάλλον και το 91 % επέδειξε αντίστοιχο προβληματισμό για τα πλαστικά απόβλητα σε σχέση με το 90 % και 87 % των Ευρωπαίων πολιτών, αντίστοιχα. 

Και ενώ η κοινωνία δηλώνει έτοιμη, μεγάλο ρόλο παίζουν οι μικρομεσαίες και μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις. Τα θετικά νέα είναι ότι, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια ραγδαία αύξηση σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν επενδύσει στην αποδοτική χρήση των πόρων, ιδίως όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, παρουσιάζουν προβλήματα σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων τους, την ανακύκλωση ή την εξοικονόμηση υλικών. 

Διαχείριση αποβλήτων

Το πιο δυσεπίλυτο πρόβλημα για τα ελληνικά δεδομένα είναι η διαχείριση των αποβλήτων. Η Ελλάδα απορρίπτει την πλειονότητα των σκουπιδιών σε χώρους υγειονομικής ταφής (80 % έναντι μέσου όρου ΕΕ 24 %) ενώ ανακυκλώνει μόνο το 19 % (μέσος όρος ΕΕ 46 %). Με αυτά τα πενιχρά ποσοστά είναι πολύ πιθανό να μη φτάσουμε τον ευρωπαϊκό στόχο, ο οποίος επιτάσσει την ανακύκλωση του 50 % των απορριμμάτων μας έως το 2020. Δυστυχώς, μέτρα για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, όπως αυτό της «πληρωμής κατά την απόρριψη» (pay as you throw) για την ενθάρρυνση των πολιτών να διαχωρίζουν τα απορρίμματα τους, είναι ακόμα σε βρεφικό στάδιο στην Ελλάδα. Ένα ακόμα μέτρο, το οποίο η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει (ενώ έχει νομοθετηθεί από το 2012) είναι ο φόρος στους χώρους υγειονομικούς ταφής. Ωστόσο, μια πρόοδος «αχνοφαίνεται» αργά αλλά σταθερά. 

Φύση και Βιοποικιλότητα

Τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής επιτροπής σε αυτόν τον τομέα μοιάζουν αποκαρδιωτικά. Το θετικό είναι ότι, το κράτος έχει θεσπίσει νόμους προστασίας της βιοποικιλότητας και αντίστοιχους φορείς και έχει κατατάξει τις περιοχές Natura 2000. Ωστόσο, δεν υπάρχουν δράσεις, οι οποίες να υλοποιούνται ακόμα για την προστασία και την παρατήρηση των εν λόγω περιοχών. 

Σχετικά με τη θαλάσσια προστασία, η Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, κατέθεσε τα στοιχεία πολύ εκπρόθεσμα και έτσι δεν συμπεριλήφθησαν στην αξιολόγηση. 

Υγεία και ποιότητα ζωής πολιτών

Σε αντίθεση με την ατμοσφαιρική ρύπανση για την οποία τα δεδομένα είναι λιγοστά και μάλλον αρνητικά, τα «ύδατα κολύμβησης» στην Ελλάδα είναι καθαρότερα από το μέσο όρο στην Ευρώπη με το 100 % να χαρακτηρίζονται από επαρκούς έως εξαιρετικά καλής ποιότητας νερά. 

Στον αντίποδα, ο συνολικός χώρος πρασίνου στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας είναι 0,96 και 2,14 m2 ανά κάτοικο για Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, ενώ η ιδανική αναλογία πρασίνου είναι 9 m2 ανά κάτοικο. Τέλος, σχετικά με την κυκλοφοριακή συμφόρηση -όπως θα μπορούσε κανείς να προβλέψει- κατέχουμε ένα ακόμα χαμηλό ποσοστό. Η Αθήνα κατατάσσεται στη 18η ενώ η Θεσσαλονίκη στην 94η θέση στη λίστα με 215 ευρωπαϊκές πόλεις με τα υψηλότερα επίπεδα συμφόρησης. 

Οικονομικά κίνητρα και πράσινη φορολογία

Για να μπορέσουν οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις να εναρμονιστούν με τις στρατηγικές της χώρας, θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα ή ελαφρύνσεις στη φορολογία. Επίσης, το πρόγραμμα «Horizon 2020», LIFE και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), αποτελούν εργαλεία για την εφαρμογή ορθών περιβαλλοντικών πρακτικών. 

Μπορεί τα αποτελέσματα της έκθεσης να μην είναι τόσο ενθαρρυντικά, αλλά οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Ως κοινωνία είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε το ιδιαίτερο γεωγραφικό και πολιτισμικό ανάγλυφο της Ελλάδας, με στόχο την προστασία και την εφαρμογή περιβαλλοντικών πρακτικών. Η επιστημονική κοινότητα είναι, επίσης, εδώ να μελετά και να προτείνει. Προλαβαίνουμε. 

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

    Πηγές

    https://ec.europa.eu/environment/eir/pdf/report_el_el.pdf

    Dimopoulos, Panayotis, et al. "The need for the implementation of an Ecosystem Services assessment in Greece: drafting the national agenda." One Ecosystem 2 (2017): e13714.

     Hatziiordanou, Lena, and Eleni Fitoka. "Indicators for mapping and assessment of ecosystem condition and of the ecosystem service habitat maintenance in support of the EU Biodiversity Strategy to 2020." One Ecosystem 4 (2019): e32704.

     http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=468&language=el-GR

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(2 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: