Ηχορύπανση: Πόσο επικίνδυνη είναι;

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020, 19:Απρ
Ηχορύπανση: Πόσο επικίνδυνη είναι; Ηχορύπανση: Πόσο επικίνδυνη είναι;

Στο άκουσμα της λέξης ηχορύπανση το πρώτο που έρχεται στο μυαλό μας είναι η φασαρία από την κίνηση στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, τόσο έντονη που καμια φορά δεν ακούμε ούτε τις ίδιες μας τις σκέψεις (Ή μάλλον έτσι ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό).

Μπορεί όμως η ηχορύπανση να θεωρηθεί μια παροδική ενόχληση ή έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από όσο φανταζόμαστε τόσο στην υγεία μας, όσο και στο περιβάλλον;

Τι είναι η ηχορύπανση;

Αρχικά, η ηχορύπανση συνιστά μορφή περιβαλλοντικής ρύπανσης, αν και λιγότερο μελετημένη. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως η διάδοση του θορύβου, με επιβλαβή επίδραση στην ζωή των ανθρώπων ή των ζώων, τόσο από άποψη ψυχολογίας όσο και φυσιολογίας. Μερικές αναγνωρισμένες πηγές της ηχορύπανσης είναι ο θόρυβος από τις γεννήτριες, τα αεροπλάνα, τις βιομηχανικές δραστηριότητες, ακόμη και από τη μουσική της αγαπημένης μας συναυλίας. Φυσικά δεν διατρέχουν όλες οι περιοχές τον ίδιο βαθμό επικινδυνότητας. Στατιστικά, πόλεις κοντά σε μεγάλους δρόμους, αεροδρόμια και βιομηχανίες εκτίθενται σε υψηλότερο κίνδυνο.

Πως επηρεάζονται τα ζώα από την ηχορύπανση;

Το 2001, λίγο μετά την επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου στην Αμερική, παρατηρήθηκε κάτι περίεργο σε μια ομάδα φαλαινών στον ανατολικό Καναδά: ήταν λιγότερο αγχωμένες. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μέτρησαν χαμηλότερα επίπεδα ορμονών που σχετίζονταν με το άγχος στις απεκκρίσεις τους. Ο λόγος πίσω από αυτή την αλλαγή αποδίδεται στο ότι τα θαλάσσια επίπεδα θορύβου στην ανατολική ακτή της Βόρειας Αμερικής μειώθηκαν μετά την επίθεση, λόγω της μειωμένης μετακίνησης των πλοίων. Φυσικά δεν είναι μόνο οι φάλαινες που επηρεάζονται. Για πολλά ζώα οι ήχοι αποτελούν το βασικό μέσο ζευγαρώματος και επεμβαίνοντας στην μετάδοση τους, αλλάζει το μήνυμα που ανταλλάσσουν μεταξύ τους με αρνητικές επιπτώσεις στην αναπαραγωγή τους. Ο θόρυβος που οφείλεται στην ηχορύπανση αλλοιώνει τους ήχους που τα ζώα χρησιμοποιούν για επικοινωνία, όπως το τιτίβισμα και το γαύγισμα. Επίσης, δραστηριότητες όπως το κυνήγι, η μετάδοση προειδοποιητικών ήχων και η μετανάστευση των αποδημητικών πτηνών επηρεάζονται αρνητικά από την ηχορύπανση.

Ένα ακόμη παράδειγμα του αντίκτυπου της ηχορύπανσης στο ζωικό βασίλειο είναι μία έρευνα που διεξήχθη σε δελφίνια. Συγκεκριμένα, μια ομάδα θαλάσσιων βιολόγων παρατήρησαν ότι τα πλοία αύξησαν το θόρυβο στον ωκεανό με αποτέλεσμα τα δελφίνια που κολυμπούσαν κοντά τους να εκπέμπουν ήχους μικρότερης διάρκειας. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την κατάσταση των δελφινιών με μία βραδινή μας έξοδο. Σκέψου ότι είσαι βράδυ έξω σε ένα μαγαζί με δυνατή μουσική και προσπαθείς να μιλήσεις στον φίλο σου. Θα χρειαστεί να επαναλάβεις την ίδια πρόταση ξανά και ξανά αλλά κάθε φορά κόβεις κάποιες λέξεις (Θα τα φας τα πατατάκια; Τα πατατάκια!). Έτσι και στην περίπτωση των δελφινιών, ενός από τα πιο κοινωνικά είδη, το κοινωνικό τους δέσιμο πιθανόν αλλοιώνεται καθώς αλλάζουν οι ήχοι τους λόγω της ηχορύπανσης.

Τι επιπτώσεις έχει στην υγεία του ανθρώπου;

Η απώλεια ακοής ή ακόμη και κώφωση είναι η πιο συνηθισμένη επίπτωση της ηχορύπανσης στην υγεία του ανθρώπου. Ο συνδυασμός θορύβου και ατμοσφαιρικής ρύπανσης προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, ζάλη και κόπωση στα παιδιά. Στους ενήλικες έχει συσχετιστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστικές δυσκολίες, διαταραχές ύπνου και άγχος. Επίσης η ηχορύπανση έχει παρατηρηθεί ότι επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) 1 στους 5 ευρωπαίους εκτίθεται σε ηχητικά επίπεδα στην διάρκεια της νύχτας που μπορεί να βλάψουν σημαντικά την υγεία.

Το 2018 οι οδηγίες του ΠΟΥ σχετικά με τον περιβαλλοντικό θόρυβο παρέχουν συμβουλές για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και επικεντρώνονται στις εξής πηγές θορύβου: οδική κυκλοφορία, θόρυβος από τα αεροπλάνα, ανεμογεννήτριες και δραστηριότητες αναψυχής.

Μελετώντας περισσότερο όμως τόσο τις πηγές, όσο και τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης μπορούμε να βρούμε λύσεις για την μείωση του φαινομένου. Η μείωση της κίνησης των αυτοκινήτων κοντά σε προφυλασσόμενες περιοχές, η τοποθέτηση προστατευτικών ηχοπροστασίας σε εθνικές οδούς και η δημιουργία μηχανών για τα πλοία που προκαλούν λιγότερο θόρυβο, είναι κάποιες από τις προσπάθειες βελτίωσης του προβλήματος. Ο καθένας από εμάς όμως μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον μας να γίνει έστω και λίγο πιο ήσυχο, από την μείωση της χρήσης των μέσων μεταφοράς, την επιλογή των βιομηχανιών που υποστηρίζουμε μέχρι και το πώς δουλεύουμε και διασκεδάζουμε σε εξωτερικούς χώρους. Δεν είναι μόνο η ανθρώπινη υγεία που πρέπει να προφυλαχθεί αλλά και το περιβάλλον, μέσα στο οποίο όλα τα είδη ζούμε.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

  Πηγές

  Ebare MN, Omuemu VO, Isah EC. Assessment of noise levels generated by music shops in an urban city in Nigeria, Public Health. 2011 Sep; 125(9):660-4.

  Fouda, L., Wingfield, J. E., Fandel, A. D., Garrod, A., Hodge, K. B., Rice, A. N., & Bailey, H. (2018). Dolphins simplify their vocal calls in response to increased ambient noise. Biology letters, 14(10), 20180484.

  Ntui AI. Noise sources and levels at the University of Calabar Library, Calabar, Nigeria. Afr J Libr Arch Info Sci. 2009;19(1):53–63.

  Oguntunde PE, Okagbue HI, Oguntunde OA, Odetunmibi OO. A Study of Noise Pollution Measurements and Possible Effects on Public Health in Ota Metropolis, Nigeria. Open Access Maced J Med Sci. 2019;7(8):1391–1395. Published 2019 Apr 29. doi:10.3889/oamjms.2019.234

  Oloruntoba EO, Ademola RA, Sridhar MKC, Agbola SA, Omokhodion FO, Ana GREE, Alabi RT. Urban environmental noise pollution and perceived health effects in Ibadan, Nigeria. Afr J Biomed Res. 2012;15(2):77–84.

  Rosalind M. Rolland, Susan E. Parks, Kathleen E. Hunt, Manuel Castellote, Peter J. Corkeron, Douglas P. Nowacek, Samuel K. Wasser, Scott D. Kraus. Evidence that ship noise increases stress in right whales. The Royal Society, 2012.

  http://www.euro.who.int/en/health-topics/environment-and-health/noise/policy

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(1 Ψήφος)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: