ΒΟΤΟΧ: το δηλητήριο που «θεραπεύει»;

Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2019, 11:09
ΒΟΤΟΧ: το δηλητήριο που «θεραπεύει»; ΒΟΤΟΧ: το δηλητήριο που «θεραπεύει»; www.freepik.com

Στο άκουσμα της λέξης Βotox, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται συνήθως στο μυαλό είναι οι ενέσεις που επιλέγουν πολλοί για να απαλλαγούν από τις «κακές» ρυτίδες. Στον αγώνα τους για να φαίνονται νεότεροι, πολλοί επιλέγουν τις ενέσεις Botox. Έχεις όμως αναρωτηθεί τι είναι πραγματικά το Botox και πώς ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στην αισθητική προσώπου; Ξεκινώντας από την αρχή ετοιμάσου να εκπλαγείς με τις δυνατότητες μίας ουσίας που λέγεται…

Botulinum toxin

Ναι λοιπόν, η ουσία που περιέχουν οι ενέσεις Botox είναι το Botulinum toxin ή στα ελληνικά τοξίνη της αλλαντίασης, μια εξωτοξίνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum. Η τοξίνη αυτή παρεμποδίζει την απελευθέρωση του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη από απολήξεις νευρώνων της νευρομυϊκής σύνδεσης και έτσι προκαλεί χαλαρή παράλυση των μυών. Η μόλυνση από το βακτήριο είναι υπεύθυνη για τη νόσο της αλλαντίασης, η οποία αν και τώρα είναι σπάνια μορφή τροφικής δηλητηρίασης, πριν την ανακάλυψη της αντιμετώπισής της είχε προκαλέσει αρκετούς θανάτους.

botox 02

Πώς εμφανίστηκε η τοξίνη αυτή στη ζωή μας;

Όλα ξεκίνησαν το 1820, όταν ένας Γερμανός ποιητής και φυσικός, ο J.Kerner, παρατήρησε ότι αυξάνονταν οι θάνατοι από τροφική δηλητηρίαση σε λουκάνικα. Ύστερα από πειράματα σε ζώα και στον εαυτό του, υπέθεσε ότι η τοξίνη που ανακάλυψε παραγόταν όταν το βακτήριο αναπτυσσόταν σε αναερόβιες συνθήκες και δρούσε στο αυτόνομο και κινητικό νευρικό σύστημα. Επίσης, βρήκε ότι μικρή ποσότητα αυτής ήταν θανατηφόρα, η οποία βαφτίστηκε Botulinum toxin.

Αν και είχε προταθεί νωρίτερα η πιθανή θεραπευτική δράση της τοξίνης της αλλαντίασης, έφτασε το 1960 για να γίνει η αρχή από τον Scott και την ομάδα του. Αυτοί πραγματοποίησαν αρχικά πειράματα σε μαϊμούδες και έπειτα σε ανθρώπους που έπασχαν από στραβισμό και βλεφαρόσπασμο, και είδαν προσωρινή μείωση των ακούσιων μυϊκών κινήσεων. Παρόλα αυτά, πέρασαν περίπου 30 χρόνια, μέχρις ότου η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α να δώσει έγκριση για την χρήση του τύπου Α της τοξίνης, (γνωστό ως ΒΤΑ), ως θεραπευτικό εργαλείο για τις ασθένειες αυτές.

Την ίδια περίοδο έγιναν αντιληπτά και τα αισθητικά αποτελέσματα του ΒΤΑ, ύστερα από πειράματα σε ασθενή με ασυμμετρία στο πρόσωπο λόγω νευρικής παράλυσης της αριστερής πλευράς του προσώπου του. Αυτά έδειξαν ότι, οι ενέσεις με τη τοξίνη εξομάλυναν την ασυμμετρία γιατί οι ρυτίδες της δεξιάς πλευράς μειώθηκαν και έτσι το 2002 δόθηκε επίσημα η έγκριση για την αισθητική χορήγηση της ουσίας. Αν και τα αποτελέσματα είναι προσωρινά, διαρκούν δηλαδή από 3 έως 6 μήνες, το Botox έγινε γρήγορα διάσημο ως εναλλακτική των αισθητικών χειρουργείων.

Είναι, όμως, ασφαλές;

Από τότε και έπειτα ο τύπος Α της τοξίνης σε πολύ μικρές δόσεις χρησιμοποιείται θεραπευτικά σε διάφορες ασθένειες, όπως οι ακόλουθες:

 • Στραβισμός
 • Βλεφαρόσπασμος
 • Αυχενική δυστονία
 • Υπεριδρωσία της μασχάλης
 • Χρόνια ημικρανία

Υπάρχουν τρία παρασκευάσματα που έχουν ως ενεργό ουσία το BTA, το BOTOX, το Dysport και το Xeomin, τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο θεραπευτικά, όσο και για αισθητικούς σκοπούς.

Αν και οι ενέσεις αυτές θεωρούνται ασφαλείς σε μεγάλο βαθμό, έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες όπως κεφαλαλγία, πτώση των βλεφάρων, πυρετός, ναυτία και αποδυνάμωση γειτονικών μυών. Οι επιπλοκές αυτές είναι παροδικές και η τοξίνη έχει βρεθεί ότι δεν περνάει τον αιματεγκεφαλικό φραγμό. Φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις όπου αντενδείκνυται, όπως οι ασθενείς με μυασθένεια Gravis (νευρομυϊκή διαταραχή που οδηγεί σε αδυναμία των εκούσιων σκελετικών μυών) και γυναίκες σε εγκυμοσύνη.

Μην ξεχνάς όμως, ότι οι εκφράσεις του προσώπου μας καθρεφτίζουν πολλές φορές τα συναισθήματά μας και, παρεμβαίνοντας σε αυτό, αλλοιώνεται η μετάδοση των συναισθημάτων αυτών. Αν βέβαια σκέφτεσαι να κάνεις ενέσεις Botox είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις εγκεκριμένο ιατρικό προσωπικό ώστε να μειωθεί το ρίσκο επιπλοκών.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

  Πηγές

  Chen, S., Clinical Uses of Botulinum Neurotoxins: Current Indications, Limitations and Future Developments. Toxins,(2012).

  Coté, T. R., Mohan, A. K., Polder, J. A., Walton, M. K., & Braun, M. M. Botulinum toxin type A injections: Adverse events reported to the US Food and Drug Administration in therapeutic and cosmetic cases. Journal of the American Academy of Dermatology,(2005).

  Jablonka, Ε. Μ, et. all, Botulinum Toxin to Minimize Facial Scarring, Facial plast Surg (2012).

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(15 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: