Αισθητική των άκρων και άλλες «ημιμόνιμες» απειλές

Παρασκευή, 31 Μαϊος 2019, 01:05
Αισθητική των άκρων και άλλες «ημιμόνιμες» απειλές Αισθητική των άκρων και άλλες «ημιμόνιμες» απειλές

Ως παιδί αλλά και μεγαλώνοντας είχα την απορία πώς είναι δυνατόν ο τομέας της κοσμητολογίας να είναι τόσο προσοδοφόρος. Πώς μπορεί μια γυναίκα, στο βωμό της ομορφιάς, να υποβάλει τον εαυτό της σε διαδικασίες κοστοβόρες, επίπονες και αρκετές φορές επικίνδυνες, τόσα αβίαστα; Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες επιστημονικές μελέτες για την αισθητική των άκρων που μπορεί να μας κάνουν να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμασταν μέχρι σήμερα ή έστω να μας προβληματίσουν.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά. Τα βερνίκια των νυχιών περιλαμβάνουν δύο τύπους επιστρώσεων:

  1. Επιστρώσεις που στερεοποιούνται με εξάτμιση (γνωστές ως «απλό βερνίκι»)
  2. Επιστρώσεις που πολυμερίζονται πάνω στο νύχι (γνωστές ως «ημιμόνιμο μανικιούρ/πεντικιούρ», gel και άλλα σχετικά).

Αισθητική και Χημεία

Τα καθιερωμένα προϊόντα στο χώρο της κοσμητολογίας και ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται ως βαφές των άκρων μας, αλλά και οι διαλύτες, που χρησιμοποιούμε για να τις αφαιρέσουμε είναι συνθετικά προϊόντα με έντονη μυρωδιά, που χρήζουν τουλάχιστον της προσοχής μας. Αρχικά, τα βερνίκια που δημιουργούν φιλμ πάνω στο νύχι, περιέχουν συστατικά όπως πλαστικοποιητές, αραιωτικά, τροποποιητές ιξώδους και χρωστικές ουσίες. Για παράδειγμα, η ρητίνη τολουολοσουλφοναμιδίου/φορμαλδεΰδης (toluene sulfonamide/formaldehyde resin-TSFR) που περιέχει φορμαλδεΰδη, χρησιμοποιείται για τη σκλήρυνση των νυχιών και έχει ενοχοποιηθεί ως αλλεργιογόνο.

Επίσης, τα υγρά που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση των βερνικιών αποτελούνται κυρίως από διαλύτες όπως ακετόνη (ασετόν), οξικό αιθυλεστέρα ή οξικό βουτυλεστέρα. Οι διαλύτες αυτοί μετά την αφαίρεση του χρώματος εξατμίζονται εύκολα, συμπαρασύροντας με την εξάτμιση και μόρια νερού, ξηραίνοντας έτσι την περιοχή. Γενικά, οι διαλύτες αυτοί μπορεί να ερεθίσουν την περιοχή γύρω από τα νύχια, να αυξήσουν την ξηρότητα, την ευθραυστότητα και τελικά να καταλήξουν σε ονυχόλυση (σπάσιμο των νυχιών). Τα τελευταία χρόνια στους παραπάνω διαλύτες, προστίθενται κάποια έλαια, όπως καστορέλαιο, ώστε να προσφέρουν μια σχετική ενυδάτωση στην κεράτινη στοιβάδα επιβραδύνοντας την εξάτμιση της φυσικής υγρασίας της περιοχής.     

UV ακτινοβολία, πολυμερισμός και απειλές

Έχεις σκεφθεί ποτέ, όταν τόσο αβίαστα οδεύσεις προς την ώρα της μηνιαίας σου χαλάρωσης στην αισθητικό σου, ότι μπορεί να αυξάνεις το ρίσκο καρκίνου του δέρματος; Εντάξει, ας μην πανικοβαλλόμαστε. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια το ημιμόνιμο βερνίκι έχει την τιμητική του και χαίρει μεγάλης αναγνωσιμότητας από το γυναικείο πληθυσμό ακριβώς λόγω της σταθερότητάς του στο χρόνο και τις καθημερινές εργασίες. Ωστόσο, θα ήταν φρόνιμο να γνωρίζουμε ότι, όταν βάζουμε τα δάχτυλά μας κάτω από τον λαμπτήρα δεχόμαστε UV ακτινοβολία η οποία αφ’ ενός πολυμερίζει το βερνίκι, αφετέρου, όμως, εκθέτει το δέρμα μας σε ακτινοβολία η οποία μπορεί να προκαλέσει από φωτογήρανση έως και καρκίνο. Τα νέα δεν είναι τόσο ανησυχητικά, αλλά πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα ασφαλείας.

Από τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, οι συσκευές λαμπτήρων UV που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στα σαλόνια ομορφιάς, φαίνεται να MHN αυξάνουν το ρίσκο για καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα ή άλλο τύπο).

Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προτείνονται οι ακόλουθες οδηγίες για την ορθή χρήση συσκευών εκπομπής UV για αισθητική των άκρων:

  • Μπορεί να χρειάζεται να αποφύγετε αυτούς τους λαμπτήρες αν χρησιμοποιείτε συγκεκριμένα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής που σας καθιστούν πιο ευαίσθητη στις ακτίνες UV.
  • Πριν τη χρήση των λαμπτήρων αφαιρέστε αρώματα και άλλα προϊόντα φροντίδας του δέρματος (εκτός από τα αντηλιακά!) καθώς ορισμένα από αυτά ενδεχομένως να ευαισθητοποιούν το δέρμα στις ακτίνες UV.

Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις συσκευές, μπορείτε να μειώσετε την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία:

  • Φορώντας γάντια απορρόφησης UV που εκθέτουν μόνο τα νύχια σας (μπορείτε να τα αγοράσετε online).
  • Φορώντας ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας 15 ή μεγαλύτερο.

Τέλος, οι UV λάμπες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερα από 10 λεπτά ανά χέρι, ανά επίσκεψη. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση λαμπτήρων UV, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

Φροντίστε οι χώροι που επιλέγετε για την αισθητική των άκρων σας να έχουν καλό εξαερισμό σε λειτουργία!

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(9 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: