GIVMED: Ένας πρακτικός τρόπος να δωρίσεις τα φάρμακα που δεν χρειάζεσαι

Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019, 06:06
GIVMED: Ένας πρακτικός τρόπος να δωρίσεις τα φάρμακα που δεν χρειάζεσαι GIVMED: Ένας πρακτικός τρόπος να δωρίσεις τα φάρμακα που δεν χρειάζεσαι

Μέσα στο σπίτι μας όλοι έχουμε φάρμακα που δεν χρειαζόμαστε. Έξω από αυτό, όμως, υπάρχουν πάνω από 2.300.000 άνθρωποι που αδυνατούν να αγοράσουν την θεραπευτική αγωγή που χρειάζονται. Πάνω από 34.000.000 φάρμακα λήγουν κάθε χρόνο και καταλήγουν στους κάδους (ή στην καλύτερη περίπτωση σε ειδικούς κάδους) τη στιγμή που το όριο της φτώχειας αυξάνεται. Το πρόβλημα αυτό εντόπισε μια ομάδα αποφοίτων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ πριν 3 χρόνια και δημιούργησε το GIVMED. 

Το GIVMED είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που καλύπτει τις ελλείψεις φαρμάκων από κοινωφελείς φορείς (153 προς το παρόν) με δωρεές φαρμάκων από ιδιώτες, φαρμακοβιομηχανίες και εταιρείες. 

Ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα, Θανάσης Βράτιμος, συνιδρυτής και τωρινός υπεύθυνος τεχνολογίας και συνεργασιών του GIVMED, μας μίλησε για όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να μάθεις αν θες έμπρακτα να δωρίσεις φάρμακα σε συνανθρώπους σου που τα έχουν ανάγκη.

Τι στάθηκε αφορμή για αυτό το εγχείρημα και ποιοι βοήθησαν στην υλοποίησή του; 

GM: Αφορμή για την ιδέα του GIVMED ήταν ένα προσωπικό βίωμα, πριν από κάποια χρόνια, που έφυγε ο παππούς μου. Καταλήξαμε σπίτι με κάποια φάρμακα τα οποία ήταν ακριβά και δεν υπήρχε τρόπος να τα δώσουμε σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Η οδηγία ήταν αυτά τα φάρμακα να πεταχτούν. Μου είχε φανεί τραγικό που, ενώ υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται, εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτά και να μην μπορούμε να τα δώσουμε με κάποιον εύκολο και έξυπνο τρόπο.  

Η ιδέα ξεκίνησε από μία ομάδα φίλων φοιτητών από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Τα άτομα αυτά κατά κύριο λόγο συνεχίζουν να είναι στην ομάδα, κυρίως ως εθελοντές. Το έμμισθο προσωπικό της οργάνωσης αυτή τη στιγμή είναι 4 άτομα, τα οποία έχουν ολοκληρώσει σπουδές σε τομείς όπως η Διοίκηση Επιχειρήσεων, η Πληροφορική και ο χώρος της Υγείας. Επίσης, στην ομάδα υπάρχουν και εθελοντές οι οποίοι στηρίζουν σε διάφορες δράσεις, στην ενημέρωση, στην ευαισθητοποίηση του κόσμου και στο κομμάτι των συνεργατών μας. Τέλος, υπάρχει μία συμβουλευτική ομάδα με ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία σε συγκεκριμένους τομείς.

Σε ποιους απευθύνεται το GIVMED; 

GM: Το GIVMED απευθύνεται σε κάθε πολίτη ο οποίος έχει φάρμακα που δεν έχουν λήξει, δεν τα χρειάζεται και ενδιαφέρεται να βοηθήσει συνανθρώπους μας που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά. Επίσης, απευθύνεται σε φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες θέλουν να υποστηρίξουν και αυτές την τοπική κοινωνία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. 

Πώς μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή μαζί σας; 

GM: Ένας πολίτης για να δωρίσει τα φάρμακα που του περισσεύουν μπορεί μέσα από την ιστοσελίδα μας να δει έναν χάρτη με 150 σημεία δωρεάς φαρμάκων, να βρει το κοντινότερο σε αυτόν και να παραδώσει εκεί τα φάρμακα που δεν χρειάζεται. Επίσης, για όσους είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, υπάρχει μία ειδική εφαρμογή για android και για iphone στην οποία ο χρήστης καταχωρεί, φωτογραφίζοντας, τα φάρμακά του και του λέμε ακριβώς πού υπάρχει ανάγκη για αυτά τα φάρμακα. Όσον αφορά στις φαρμακευτικές εταιρείες, αυτές μας ενημερώνουν για ποσότητες και είδη φαρμάκων που θέλουν να δωρίσουν και εμείς επικοινωνούμε με ένα δίκτυο 150 κοινωνικών φαρμακείων και άλλων κοινωφελών φορέων που μπορεί να ενδιαφέρονται για αυτά τα φάρμακα, ώστε να συντονίσουμε τις δωρεές φαρμάκων. 

Ποια είναι η πορεία των φαρμάκων από τη στιγμή που θέλει κάποιος να τα δωρίσει; 

GM: Η πορεία του φαρμάκου είναι η εξής: ένας πολίτης δωρίζει τα φάρμακά του στον κοντινότερο σε αυτόν κοινωφελή φορέα. Ο κοινωφελής φορέας σε περίπτωση που χρειάζεται το φάρμακο το κρατάει. Σε περίπτωση που δεν το έχει ανάγκη, όλοι οι κοινωφελείς φορείς είναι δικτυωμένοι μεταξύ τους μέσα από ένα ειδικό λογισμικό που έχουμε αναπτύξει για να ανταλλάσσουν φάρμακα. Έτσι το φάρμακο καταλήγει ακριβώς εκεί που υπάρχει ανάγκη.

Τα φάρμακα ποτέ δεν καταλήγουν στα χέρια μας και ποτέ δεν καταλήγουν απευθείας σε χέρια ανθρώπων που χρειάζονται τα φάρμακα. Καταλήγουν σε κοινωνικά φαρμακεία, σε γηροκομεία και σε άλλες δομές οι οποίες έχουν φαρμακοποιό που είναι υπεύθυνος να ελέγξει το φάρμακο και να το δώσει στον άνθρωπο που το έχει ανάγκη. 

Γνωρίζει ο κόσμος στην Ελλάδα για το πρόβλημα διαχείρισης φαρμάκων;

GM: Νομίζω ότι στην Ελλάδα ο κόσμος δεν είναι ευαισθητοποιημένος για τη ρύπανση περιβάλλοντος και ειδικά σε ό,τι έχει σχέση με τη διαχείριση φαρμάκων. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τις λάθος πρακτικές διαχείρισης και απόρριψης φαρμάκων, αλλά και από τη μη συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι, στην έρευνα την οποία είχαμε κάνει το 2017, σε δείγμα 1300 ανθρώπων, για τον τρόπο που διαχειρίζονται τα φάρμακά τους, το 37% δήλωσε ότι πετάει τα περισσευούμενα φάρμακα είτε στην τουαλέτα είτε στα σκουπίδια. 

Επίσης, το κράτος έχει ορίσει μία διαδικασία για την απόρριψη φαρμάκων, αυτή των πράσινων κάδων στα φαρμακεία. Ωστόσο, τα πιο πολλά φαρμακεία δεν τον έχουν σε σημείο που φαίνεται στους πελάτες. Ακόμη, το ίδιο το κράτος δεν φροντίζει αυτοί οι κάδοι να υπάρχουν παντού και να αδειάζουν συχνά ώστε να μπορεί να απορρίψει ο κόσμος τα φάρμακα τα οποία δεν χρειάζεται. 

Να διευκρινίσω εδώ ότι τα φάρμακα τα οποία δωρίζονται μέσα από το GIVMED σε καμία περίπτωση δεν είναι ληγμένα φάρμακα. Είναι φάρμακα τα οποία έχουν κάποιους μήνες ζωής και τηρούν κάποιες προδιαγραφές. Για παράδειγμα, δεν μπορεί κάποιος να δωρίσει ανοιχτό σιρόπι, ανοιχτή κρέμα ή φάρμακο από το ψυγείο. 

Ποια είναι τα επόμενα πλάνα της οργάνωσης;

GM: Στα επόμενα πλάνα της οργάνωσης είναι, πρώτον, να δημιουργήσουμε μία νέα εφαρμογή, μέσα από την οποία θα μπορεί ο άνθρωπος που έχει ανάγκη τα φάρμακα να ψάξει πού μπορεί να βρει το φάρμακο που χρειάζεται. Η δεύτερη δράση που σχεδιάζουμε έχει σχέση με την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για τις σωστές πρακτικές διαχείρισης φαρμάκων και για την συμμόρφωση στην θεραπευτική αγωγή. 

Τι σημαίνει για σένα conscious;

GM:Το να είσαι συνειδητός νομίζω ότι είναι από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει κάποιος, τόσο στην προσωπική του ζωή, για να παίρνει συνειδητά αποφάσεις για το πού θέλει να φτάσει και το ποιός θέλει να είναι, όσο και στον τρόπο που λειτουργεί στην κοινωνία συνολικά. Στον τρόπο που θα επιλέξει να αγοράσει φαγητό ή ρούχα και στον τρόπο που θα διαχειριστεί τα ρούχα ή το φαγητό που θα περισσέψουν. Νομίζω είναι απαραίτητο, είναι θέμα παιδείας, θέμα κριτικής σκέψης. 

Δυστυχώς οι ταχύτητες, ο ρυθμός της ζωής και η ακραία διαφήμιση που δεχόμαστε δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Επίσης, η κρίση που περνάμε και η φτωχοποίηση που υφίστανται πάρα πολλοί άνθρωποι δεν τους αφήνει περιθώριο να σκεφτούν κάτι πέρα από την εξασφάλιση της επιβίωσής τους. Άρα, η έννοια της συνειδητότητας περνά σε μία δεύτερη μοίρα για αυτούς τους ανθρώπους.

Μακάρι μέσα από τη δική σας πρωτοβουλία αλλά και από μία ευρύτερη αλλαγή που πρέπει να έρθει, να καταφέρουμε όλοι οι άνθρωποι να ευαισθητοποιηθούμε και να κάνουμε πιο συνειδητές επιλογές για εμάς, την κοινωνία και το περιβάλλον συνολικά. 

Εμείς να ευχηθούμε καλή συνέχεια στον Θανάση και στην ομάδα του GIVMED και ευχόμαστε να πετύχει τους στόχους για το μέλλον. Η διαχείριση φαρμάκων δεν είναι απλά μία διευκόλυνση στο δίκτυο διανομής φαρμάκων, αλλά και ένα έργο κοινωνικού χαρακτήρα από το οποίο πολλοί άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μία πιο ποιοτική ζωή ή ακόμη και να επιβιώσουν. Αξίζει να πούμε ότι το GIVMED ως τώρα έχει μεσολαβήσει ώστε 42.384 κουτιά φαρμάκων, αξίας 383.774 ευρώ, να φτάσουν σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Και ας μην ξεχνάμε ότι πίσω από τα νούμερα αυτά κρύβονται άνθρωποι που κάλυψαν την ανάγκη τους για φάρμακα.  

 

givmed 01

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(9 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: