Γιατί αυτές οι γιορτές θα είναι διαφορετικές;

Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019, 01:12
Γιατί αυτές οι γιορτές θα είναι διαφορετικές; Γιατί αυτές οι γιορτές θα είναι διαφορετικές; Pexels.com

Στο ζενίθ των εορτών και μετά το 1ο μας άρθρο με zero waste tips το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι μεγάλα οικογενειακά τραπέζια με άπλετο φαγητό, στολισμό υπερπαραγωγή μέσα και έξω απ το σπίτι (για να τυφλώνονται οι γείτονες) και δώρα με χρυσοκκόκινα περιτυλίγματα, πολύχρωμες κορδέλες και γλυκά…. πολλά γλυκά!


Όλα αυτά μας βάζουν στο ζεστό κλίμα των Χριστουγέννων, αλλά μας βγάζουν λίγο από την πραγματικότητα. Στο τέλος των εορτών, θα βρούμε μπροστά μας κάτι που δεν βλέπουμε τώρα, αφού είμαστε θαμπωμένοι από τα λαμπάκια του γείτονα (και λίγο απ’ το ποτό). Τα περισσότερα αντικείμενα που έχουμε αγοράσει για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό θα καταλήξουν στα σκουπίδια. Αν σκέφτεστε ότι είστε οικολογικά ηθικοί επειδή επαναχρησιμοποιείτε το ίδιο δέντρο, μην μου πείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε συσκευασίες δώρου ή ότι δεν πετάτε ίχνος φαγητού μετά το χριστουγεννιάτικο δείπνο. Αν το κάνετε, συγχαρητήρια, ανήκετε στην μειονότητα που κάνει οικολογικά Χριστούγεννα. Τα στατιστικά για τον υπόλοιπο κόσμο όμως δεν είναι τόσο ευχάριστα…


The Christmas Outcome  

Έρευνα του Πανεπιστήμιου του Στάνφορντ έδειξε ότι οι Αμερικανοί παράγουν 25% περισσότερα απορρίμματα αυτές τις μέρες, που ανέρχονται σε 25 εκατομμύρια τόνους. Για να το κάνουμε και εικόνα, αν ενώσουμε όλες τις κορδέλες δώρου που χρησιμοποιούνται θα μπορούσαμε να τυλίξουμε με κορδέλα όλο τον πλανήτη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου δύο εκατομμύρια γαλοπούλες και έξι εκατομμύρια χριστουγεννιάτικα δένδρα απορρίπτονται κάθε χρόνο. Τα περισσότερα από αυτά τα είδη καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) και απελευθερώνουν μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα, συμβάλλοντας στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου. Στην χώρα μας δεν βρήκα στατιστικά στοιχεία να παραθέσω, αλλά η εμπειρία 25 Χριστουγέννων σε αυτή τη χώρα μου λέει ότι τα ΧΥΤΑ της Ελλάδας υπερφορτώνονται στην μεθεόρτια περίοδο… Tο Υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην έκδοση της Απόφασης «Έγκριση υλοτομίας, μεταφοράς και διακίνησης δενδρυλλίων και κλάδων, για χρήση και διακόσμηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων» για πάνω από 190.000 δένδρα. Αν επιλέξουμε φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, καλό θα είναι να προσέξουμε την ειδική σήμανση των δέντρων (ειδική μολυβδοσφραγίδα κοντά στην κορυφή τους) προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι προέρχονται από αδειοδοτημένες καλλιέργειες και όχι από λαθροϋλοτομία.

Πώς να κάνουμε αυτά τα Χριστούγεννα πιο Conscious;

Το BeConscious.gr έψαξε και βρήκε λύσεις για εσάς που καταλαβαίνετε το «οικολογικό αποτύπωμα»… για εσάς που στο τέλος της ημέρας κοιτάτε το φαγητό που περίσσεψε και κατευθύνεται προς τα σκουπίδια και νιώθετε μία κάποια ενοχή. Ελπίζουμε όλοι οι αναγνώστες μας να νιώθετε έτσι στο τέλος του άρθρου. Ας δούμε μαζί πώς μπορούμε να κάνουμε αυτά τα Χριστούγεννα λίγο διαφορετικά.

 • Χρησιμοποίησε ανακυκλώσιμο χαρτί περιτυλίγματος

Το χαρτί περιτυλίγματος είναι συχνά βαμμένο, πλαστικοποιημένο ή περιέχει πρόσθετα εκτός χαρτιού, όπως μορφές χρυσού, ασημιού και glitter, τα οποία δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Επίσης, τα περισσότερα χαρτιά περιτυλίγματος είναι πολύ λεπτά και έχουν κολλητική ταινία που χρησιμοποιούμε για να ασφαλίσουμε το τύλιγμα, κάτι που τα καθιστά μη ανακυκλώσιμα. Η λύση σε αυτό είναι να ρωτάμε το μαγαζί δώρων αν διαθέτει ανακυκλωμένο χαρτί περιτυλίγματος και αν δεν διαθέτει, να τυλίγουμε το δώρο μόνοι μας με ανακυκλώσιμο χαρτί (άλλωστε έτσι θα προσθέσετε και την προσωπική σας πινελιά).

 • Πες όχι στις χριστουγεννιάτικες κάρτες (Τι;)

Ας το παραδεχτούμε. Οι περισσότερες ευχετήριες κάρτες που στέλνονται παγκοσμίως, μάλλον αφορούν κάποια εταιρία που θέλει να κρατήσει τους πελάτες της. Όλη αυτή η υπερπαραγωγή καρτών είναι κατάχρηση χαρτιού και κατ’ επέκταση ξύλου, που θα μπορούσε να αποφευχθεί. Κάθε χρόνο, τέτοια περίοδο, ολόκληρα δάση αποξυλώνονται προκειμένου να φτιαχτούν ευχετήριες κάρτες με ένα χιλιοειπωμένο «Χρόνια Πολλά από την οικογένεια της… (insert εταιρία)» που θα διακοσμήσει το ψυγείο μας για 2 εβδομάδες. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφθεχθούν με ένα απλό και ηλεκτρονικότατο email. Αν πάλι είσαι νοσταλγός της παλιάς εποχής και βλέπεις το χαρτί πιο ρομαντικά, μπορείς να επιλέξεις κάρτες από ανακυκλωμένο χαρτί και να κάνεις οικολογικό statement. Πολλά σχολεία ακολουθούν αυτή την πρακτική (μαζί και το δικό μου, προσφέροντάς μου μία από τις πιο έντονες παιδικές αναμνήσεις).

 • Δώρισε το φαγητό και τα ρούχα που σου περισσεύουν

Μέσα στο κλίμα του υπερκαταναλωτισμού και των έντονων φώτων, ξεχνάμε το πραγματικό νόημα αυτής της περιόδου, που είναι η συμπόνια και η αγάπη για τον συνάνθρωπο. Σύμφωνα με τα στατιστικά, 4,2 εκατομμύρια γεύματα καταλήγουν στα σκουπίδια αυτήν την περίοδο και αυτό μόνο για την Αγγλία! Την ίδια στιγμή υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές ανάγκες. Και μην ξεχνάς. Το «σκουπίδι του ενός είναι ο θησαυρός του άλλου!»

Το BeConscious προτείνει:

Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης

Φειδίου 18, Αθήνα

Τηλέφωνο:  210 3816886

Εθνική Τράπεζα 159/480203-99 και 159/480503-88 

Θεόφιλος

Μάρκου Μπότσαρη 8, Γαλάτσι,

Τηλέφωνο: 21 08819397

Κιβωτός του Κόσμου

Ζηνοδώρου 3, Αθήνα

Τηλέφωνο: 2105141935

Τα παιδιά του δρόμου

Αρίστωνος 6-8 και Κωνσταντινουπόλεως 165 Μεταξουργείο, Κολωνός

Τηλέφωνο: 210 5239402 και 210 5221149

Μπορούμε

www.boroume.gr

Ενοικιασεις στολιδιων

www.keroplast.gr/rent-products

www.airgame.gr/el/enoikiaseis/enoikiaseis-eksoplismou/60-xristougenniatiki-diakosmisi.html

Εco-friendly χριστουγεννιάτικες κάρτες

http://tiny.cc/kwtehz

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

  Πηγές

  www.washingtonpost.com/wpdyn/content/article/2008/11/20/AR2008112003358.html?

  www.recyclenow.com/what-to-do-with/wrapping-paper-1

  www.phswastekit.co.uk/blog/posts/20-11-2018/how-much-waste-does-the-festive-season-create

  Υπουργική απόφαση για την υλοτομία των δέντρων: ΑΔΑ: 62494653Π8-Ο9Σ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(4 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: