Ecolabel: Η σήμανση που αξίζει να γνωρίζουμε

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019, 01:09
Ecolabel: Η σήμανση που αξίζει να γνωρίζουμε Ecolabel: Η σήμανση που αξίζει να γνωρίζουμε

Το 1992 στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δημιουργήθηκε ένα λουλούδι, το οποίο χρησιμοποιήθηκε έκτοτε ως το οικολογικό σήμα για ευρωπαϊκά προϊόντα και υπηρεσίες φιλικά προς το περιβάλλον. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το EU Ecolabel είναι ένα εθελοντικό σχήμα, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών αρχών, ώστε αυτές να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις βιομηχανίες προς μια κυκλική οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, το Εcolabel είναι ένα σήμα περιβαλλοντικής αριστείας, το οποίο απονέμεται σε προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται σε υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους: από την εξόρυξη πρώτων υλών μέχρι την παραγωγή, διανομή και διάθεση. Στόχος του Ecolabel είναι:

  • να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους
  • να προωθηθεί η αποτελεσματική και λελογισμένη χρήση των πόρων εργοστασιακής παραγωγής
  • να επιτρέπεται στους καταναλωτές να κάνουν επιλογές σύμφωνα με την περιβαλλοντική απόδοση ενός προϊόντος

Το οικολογικό σήμα της ΕΕ προωθεί την κυκλική οικονομία, ενθαρρύνοντας τους παραγωγούς να παράγουν λιγότερα απόβλητα και διοξείδιο του άνθρακα κατά την παραγωγική διαδικασία.

Τα κριτήρια του οικολογικού σήματος της ΕΕ είναι αυστηρά και έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να αναπτύξουν προϊόντα, τα οποία είναι ανθεκτικά και μπορούν εύκολα να επισκευαστούν και να ανακυκλωθούν.

ecolabel 02.jpg

Για να μπορέσει μια εταιρεία να σημανθεί με το οικολογικό λουλούδι της ΕΕ θα πρέπει να παράγει προϊόντα, τα οποία:

  • προάγουν την πράσινη καινοτομία και τις βιώσιμες βιομηχανίες
  • παράγουν λιγότερα απόβλητα και CO2, όταν κατασκευάζονται και χρησιμοποιούνται
  • αξιοποιούν την ενέργεια, το νερό και τις πρώτες ύλες με μεγαλύτερη σύνεση
  • διαρκούν περισσότερο και επιδιορθώνονται ευκολότερα
  • ανακυκλώνονται ευκολότερα

Έχουν δημιουργηθεί, για παράδειγμα, χρωστικές από φύκια, τα οποία, κατά την παραγωγή τους, έχουν μειωμένη παραγωγή CO2 σε σχέση με τις συμβατικές βαφές.

Ποιους βιομηχανικούς κλάδους αφορά;

Το Ecolab έχει εφαρμογή σε διάφορους κλάδους τις βιομηχανίας, αν και, δυστυχώς, δεν είναι πάντα το ίδιο εύκολο να παραχθούν προϊόντα με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που αφορά είναι: Καλλυντικά προϊόντα, τα οποία ξεπλένονται μετά τη χρήση, απορροφητικά προϊόντα υγιεινής, προϊόντα καθαρισμού, προϊόντα ένδυσης και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, DIY, ηλεκτρονικές συσκευές, επικαλύψεις – επενδύσεις, έπιπλα και στρώματα κρεβατιών, κηπουρική, οικιακές συσκευές, λιπαντικά, άλλα οικιακά αντικείμενα, προϊόντα χάρτου, υπηρεσίες – καταλύματα διακοπών. Είναι ενδιαφέρον ότι η ΕΕ μελετά το ενδεχόμενο να διευρύνει το Ecolabel και σε τρόφιμα, τροφές και ποτά. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό θα λέγαμε ότι όσο περιβαλλοντικά επικερδές μπορεί να είναι, τόσο χρειάζεται στοχευμένες δράσεις επικοινωνίας στους καταναλωτές.

Μέχρι το Μάρτιο του 2019 είχαν δοθεί 1.575 πιστοποιήσεις που αφορούν σε 72.797 προϊόντα και υπηρεσίες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αγορά, με 88% αύξηση από το 2016. Οι Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Βέλγιο είναι οι χώρες, οι οποίες έχουν αξιοποιήσει περισσότερο από όλες την εν λόγω σήμανση, ενώ η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει πάρει λιγότερες από 15 άδειες.

Στην Ελλάδα, ο αρμόδιος φορέας για υποβολή αιτημάτων από επιχειρήσεις είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Απονομής Οικολογικού Σήματος (ΑΣΑΟΣ) και οι απαραίτητες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους δίνονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (για περισσότερες λεπτομέρειες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα, η οποία δίνεται στις πηγές).

Μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να προωθήσει και να επιβραβεύσει εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε οποιοδήποτε κλάδο (προϊόν, τουρισμό, υπηρεσία) και θέλουν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Όσο για τους καταναλωτές, είναι μια λύση, την οποία μπορούν να εμπιστευτούν, μιας και τα προϊόντα έχουν μεν μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα παρέχουν, δε, την ίδια αποτελεσματικότητα με το αντίστοιχο συμβατικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, το 65% των καταναλωτών, οι οποίοι γνωρίζουν για το οικολογικό σήμα το εμπιστεύονται ήδη! Την επόμενη φορά που θα πάμε για ψώνια, λοιπόν, ας αγοράσουμε προϊόντα με το λουλούδι της ΕΕ.

Αν σας ενδιαφέρει να αγοράζετε προϊόντα με οικολογικές σημάνσεις διαφόρων κατηγοριών, μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το: www.ecolabelindex.com

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(2 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: