Έφη Καρύδα
Η Έφη είναι Βιοτεχνολόγος και λάτρης των επιστημονικών fun facts. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών στα Ιωάννινα. Πλέον ζει μόνιμα στην Αθήνα.
Στον ελεύθερό της χρόνο ενημερώνεται για οτιδήποτε καινούριο στον χώρο της Βιολογίας και της Αστρονομίας. Την ενδιαφέρει πολύ η επικοινωνία της επιστήμης μέσω ψηφιακής απεικόνισης και θεωρεί ότι αυτό είναι το μέλλον της εκπαίδευσης. Η Έφη δεν μπορεί να πει όχι σε ένα καλό βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης και σε ταινίες Sci-Fi.
Στο ζενίθ των εορτών και μετά το 1ο μας άρθρο με zero waste tips το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι μεγάλα οικογενειακά τραπέζια με άπλετο φαγητό, στολισμό υπερπαραγωγή μέσα και έξω απ το σπίτι (για να τυφλώνονται οι γείτονες) και δώρα με χρυσοκκόκινα περιτυλίγματα, πολύχρωμες κορδέλες και γλυκά…. πολλά γλυκά!
Η συζήτηση για το πώς η διατροφή σχετίζεται με την κατάθλιψη δε θα μπορούσε να τελειώσει σε ένα άρθρο. Στο πρώτο μέρος μιλήσαμε για το πώς τα προβιοτικά (και τα πρεβιοτικά) επηρεάζουν την παραγωγή νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με την ψυχολογία μας, μέσω του εντέρου. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί οι σύμμαχοί μας στην ψυχική υγεία…
Η κατάθλιψη γίνεται όλο και πιο συχνά θέμα συζήτησης, καθώς απομακρυνόμαστε από τα ταμπού των παλιών κοινωνιών. Παρόλο που πλήττει πολλούς ανθρώπους, η επιστήμη δεν έχει βρει έναν αποδοτικό τρόπο για να την αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε μία από τις σοβαρότερες ασθένειες του αιώνα που διανύουμε. Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε τι είναι η κατάθλιψη, γιατί λέμε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική θεραπεία και για μία νέα τάση στην έρευνα που στρέφει την προσοχή στην διατροφή.
Η επιστήμη πίσω απ’ το ψήσιμο
08.07.2019Το καλοκαιράκι είναι εδώ, η εποχή που ανάβουν οι ψησταριές και τα φαγητά ρίχνονται επάνω στη σχάρα. Έτσι, το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο στη θερμοκρασία μαγειρέματος κρεάτων και ψαριών ώστε να πάρουμε τα περισσότερα δυνατά θρεπτικά συστατικά χωρίς να κινδυνέψουμε. Οπότε, οι μη κρεατοφάγοι φίλοι μας μπορούν να συνεχίσουν την περιήγηση στο BeConscious.
Μέσα στο σπίτι μας όλοι έχουμε φάρμακα που δεν χρειαζόμαστε. Έξω από αυτό, όμως, υπάρχουν πάνω από 2.300.000 άνθρωποι που αδυνατούν να αγοράσουν την θεραπευτική αγωγή που χρειάζονται. Πάνω από 34.000.000 φάρμακα λήγουν κάθε χρόνο και καταλήγουν στους κάδους (ή στην καλύτερη περίπτωση σε ειδικούς κάδους) τη στιγμή που το όριο της φτώχειας αυξάνεται. Το πρόβλημα αυτό εντόπισε μια ομάδα αποφοίτων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ πριν 3 χρόνια και δημιούργησε το GIVMED.
Φάρμακα και Ημερομηνία Λήξης
24.06.2019Το 1986 το Υπουργείο Άμυνας της Αμερικής συνεργάστηκε με τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα που έπληττε (και ακόμα πλήττει) την οικονομία όχι μόνο της Αμερικής, αλλά και όλων των χωρών του κόσμου… την ημερομηνία λήξης των φαρμάκων. Στα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, φάνηκε ότι το 88% των φαρμάκων παρέμεναν το ίδιο δραστικά για πάνω από 5 χρόνια. Από τότε, ακολούθησαν πολλές έρευνες που έδειξαν ότι τα περισσότερα φάρμακα παρέμεναν δραστικά ως και 90% πολύ πιο μετά από την ημερομηνία λήξης τους.
Το 1923 λέγεται ότι η Coco Chanel από το λάθος της να εκτεθεί παραπάνω στον ήλιο, στη διάρκεια μίας κρουαζιέρας της, λάνσαρε μία νέα μόδα, την ηλιοθεραπεία. Από το κατάλευκο και αψεγάδιαστο δέρμα που πάσχιζε να αποκτήσει η ελίτ, πλέον κάνει τα πάντα για να αποκτήσει ηλιοκαμένο δέρμα. Όπως είναι φυσικό η έκθεση στον ήλιο προκαλούσε σοβαρά εγκαύματα και διάφορες εταιρείες καλλυντικών είδαν την ευκαιρία…. να προστατεύσουν το δέρμα των ανθρώπων. Έτσι το 1928 συστήνεται στο κοινό που διψάει για ήλιο η πρώτη αντηλιακή κρέμα, Sunburn Cream, η οποία περιέχει τα πρωτόγνωρα τότε φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας, σαλικυλικό βενζύλιο και κινναμικό βενζύλιο. Η μόδα της ηλιοθεραπείας βέβαια θα έχανε την αίγλη και την αθωότητά της λίγα χρόνια μετά, όταν από το απλό κοκκίνισμα που προκαλούσε και αντιμετωπιζόταν με ενυδατικές λοσιόν, ήρθε στην επιφάνεια ένας μεγαλύτερος κίνδυνος, ο καρκίνος του δέρματος.
Το μυαλό σου και μια μπίρα!
22.05.2019Το αλκοόλ συνοδεύει τον άνθρωπο για πάνω από 13000 χρόνια, από τότε που ανακαλύφθηκε η διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης (δηλαδή της χρήσης ζυμομύκητα για την παραγωγή αλκοόλης από φυσικά σάκχαρα). Τα σταφύλια, ο χυμός φρούτων, το κριθάρι, ακόμα και το μέλι χρησιμοποιούνται επί χιλιάδες χρόνια για να παράγουμε αυτό το μικρό μόριο αιθυλικής αλκοόλης με τις τόσο έντονες επιδράσεις στην ψυχολογία μας. Η μέθη έχει συνδεθεί με τη διασκέδαση, το αίσθημα ευφορίας, την απελευθέρωση και με πολλά παραδοσιακά έθιμα, ειδικά στη χώρα μας όπου, από τα αρχαία χρόνια, οι λατρευτικές εκδηλώσεις στους θεούς επέβαλαν την κατανάλωση του «οινο-πνεύματος».
Αν ζούσαμε σε παλαιότερες εποχές, η όψη και μόνο ενός αρουραίου θα μας στοίχειωνε για πολύ καιρό. Ασθένειες όπως η πανώλη και η χολέρα που μετέφεραν τα τρωκτικά, συμπορεύονταν στην ιστορία με τον άνθρωπο για αιώνες, θανατώνοντας συχνά εκατομμύρια ανθρώπους σε περιόδους πανδημίας. Για παράδειγμα, ο Μαύρος Θάνατος, η πανδημία πανώλης του 14ου αιώνα, εξάλειψε τα 2/3 του πληθυσμού της Ευρώπης.
Ενόψει της αλλαγής του χρόνου και μέσα στο κλίμα περισυλλογής και ανασκόπησης εμφανίστηκε στα μέσα δικτύωσης το «10 years challenge». Όλοι έσπευσαν να ανεβάσουν φωτογραφίες συγκρίνοντας τον εαυτό τους σήμερα με 10 χρόνια πριν. Στην εκπνοή αυτού του «κινήματος» ξεχώρισε μία συγκεκριμένη φωτογραφία από το Twitter, η οποία συγκέντρωσε τα βλέμματα ακόμα και των μεγαλύτερων εφημερίδων. Στο post αυτό απεικονίζεται ένας μεγάλος όγκος πάγου που έχει λιώσει με το πέρασμα των χρόνων, με το σχόλιο «Το μόνο challenge, το οποίο θα έπρεπε να μας νοιάζει».