Xampla, μια ιδέα με τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο
Πρόσφατα, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανακοίνωσε ότι πιθανότατα βρήκε τρόπο να λύσει το τεράστιο πρόβλημα του μικροπλαστικού, χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη, η οποία χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο κρέατος. Μια ιδέα με τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, η οποία μας εντυπωσίασε.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Μπορεί ποτέ η επιστήμη να σταματήσει να μας εντυπωσιάζει; Δε νομίζω. Όσο το ανθρώπινο μυαλό είναι σε λειτουργία, τόσο ο πλανήτης αυτός θα έχει ελπίδα. Έχω αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο στην παγκόσμια προσπάθεια επιστημόνων και εταιρειών να φτιάξουν εναλλακτικές κρέατος από φυτά (plant-based meat alternatives). Αυτό το θέμα αποτελεί την πιο hot τάση στη βιομηχανία των τροφίμων αυτή τη στιγμή, μιας και φαίνεται να έχει τεράστιες θετικές περιβαλλοντικές προεκτάσεις. Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά ως προμηθευτής plant-based μπιφτεκιού, είναι η Beyond Meat. Στις 29 Απριλίου 2020, λοιπόν, ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge η χρηματοδότηση με 2 εκατομμύρια αγγλικές λίρες μιας spin-off (εταιρεία προερχόμενη από το ίδιο το Πανεπιστήμιο), η οποία, με χρήση της πρωτεΐνης μπιζελιού, επιδιώκει να λύσει ένα ακόμα τεράστιο πρόβλημα της εποχής μας: το μικροπλαστικό.
Ποια είναι η ιδέα της Xampla
Θα μου πείτε, τι σχέση έχουν αυτά τα δύο και θα συμφωνήσω, ότι φαινομενικά καμία. Στην επιστήμη, όμως, τα πάντα είναι πιθανά. Η ιδέα έχει να κάνει με την αξιοποίηση του βασικού χαρακτηριστικού του Beyond burger, την πρωτεΐνη μπιζελιού. Η Xampla (η εν λόγω spin off του Πανεπιστημίου του Cambridge), δεσμεύεται να αντικαταστήσει τα συνθετικά μικροπλαστικά, τα οποία απαντώνται έως σήμερα σε συνθετικά ρούχα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως οδοντόκρεμες και απολεπιστικές κρέμες, με τη φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη. Αυτή η σκέψη αποτελεί τεράστια καινοτομία στο χώρο, αφού μέχρι τώρα η μόνη εναλλακτική, η οποία έχει προταθεί για να λύσει το πρόβλημα είναι φυτικοί πολυσακχαρίτες, όπως η κυτταρίνη και τα άλγη, τα οποία απαιτούν μεγαλύτερη επεξεργασία και διασπώνται πιο δύσκολα.
Ο Simon Hombersley, Διευθύνων Σύμβουλος της Xampla, δήλωσε: «Η αποστολή μας είναι να μειώσουμε τον αντίκτυπο του πλαστικού μιας χρήσης και η αρχική μας εμπορική εστίαση είναι στα σκοπίμως προστιθέμενα μικροπλαστικά, δηλαδή στα προϊόντα, τα οποία εσκεμμένα περιέχουν μικροπλαστικό, όπως απολεπιστικές κρέμες και οδοντόκρεμες. Με το νέο μας φυτικό πρωτεϊνικό υλικό δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε τους κατασκευαστές να κάνουν τη μετάβαση από τα παραδοσιακά πλαστικά σε εναλλακτικές λύσεις υψηλής απόδοσης, οι οποίες προστατεύουν τον πλανήτη.»
Η απάντηση έρχεται και πάλι από τη φύση
Η συσχέτιση της πρωτεΐνης με το μικροπλαστικό είναι εμπνευσμένη από τη διαδικασία, την οποία χρησιμοποιεί μια αράχνη για να δημιουργήσει τον ιστό της. Η εταιρεία Xampla χρησιμοποιεί μια πολύ αποτελεσματική διαδικασία, κατά την οποία χρησιμοποιούνται ευρέως διαθέσιμες φυτικές πρωτεΐνες, όπως αυτή του μπιζελιού, ώστε να μετατραπούν σε υλικό, το οποίο προσομοιάζει το πλαστικό. Η προκύπτουσα πρωτεΐνη διαμορφώνεται στο χώρο, σχηματίζοντας υλικά σε διάφορες μορφές (λιγότερο ή περισσότερο εύκαμπτα) όπως φίλμ, τζελ κλπ. Η Xampla κατέχει δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας για το νέο υλικό, με ένα τρίτο σε εξέλιξη. Το υλικό μπορεί να αποικοδομηθεί σε μερικές εβδομάδες με απολύτως φυσικό τρόπο.
Το project αναμένεται –αν όλα πάνε καλά- να έχει τεράστια απήχηση και να δώσει λύσεις με μεγάλες οικονομικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους περιορισμούς, τους οποίους πρόκειται να θέσει τα επόμενα χρόνια για τα συνθετικά μικροπλαστικά που υπάρχουν στα είδη προσωπικής φροντίδας, θα επηρεάσει 24.172 προϊόντα με απώλεια εσόδων 12 δισεκατομμύρια ευρώ, ετησίως. Χμμ, σα να υπάρχει μια ευκαιρία εκεί! Εμείς να τους ευχηθούμε καλή τύχη και καλή αρχή!
Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!