Μάσκες και άνθρωποι με προβλήματα ακοής

Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020, 02:12
Μάσκες και άνθρωποι με προβλήματα ακοής Μάσκες και άνθρωποι με προβλήματα ακοής

Ξυπνάς το πρωί, ετοιμάζεσαι να πας στη δουλειά, παίρνεις κλειδιά, κινητό και φυσικά μια μάσκα. Η χρήση μάσκας έχει ενταχθεί πλέον στην καθημερινότητά μας, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την προσαρμοστικότητα του ανθρώπου. Έχουμε ήδη συνηθίσει να επικοινωνούμε με τις μάσκες, να χαμογελάμε με τα μάτια και να θεωρούμε δεδομένο ότι ακόμα και έτσι μας καταλαβαίνουν.

Κι όμως δε μπορούν όλοι να προσαρμοστούν σε αυτή την πραγματικότητα. Η χρήση της μάσκας καθιστά αδύνατη την χειλεανάγνωση, δηλαδή τη μέθοδο που επιτρέπει στους κωφούς να κατανοούν τον συνομιλητή τους. Τα άτομα με προβλήματα ακοής μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο της χειλεανάγνωσης και να επικοινωνήσουν με μεγάλη επιτυχία. Ακόμα και τα άτομα χωρίς προβλήματα ακοής, όταν βλέπουν το πρόσωπο του ομιλητή κατανοούν καλύτερα τα λεγόμενα του.

Τι γίνεται όμως όταν κρύβουμε τα χείλη μας;

Οι προστατευτικές μάσκες προσώπου που κυκλοφορούν στην αγορά κρύβουν εξ’ ολοκλήρου το στόμα, με αποτέλεσμα να αποκλείεται η χειλεανάγνωση. Επομένως, σκεφτείτε πόσο αποκλεισμένος μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος με προβλήματα ακοής σε έναν κόσμο πανδημίας. Μια καθημερινότητα που για τους ακούοντες έχει γίνει συνήθεια, για κάποιον άλλον είναι ολοκληρωτικός αποκλεισμός. Τι μπορούν να κάνουν λοιπόν τα άτομα με κώφωση και όσοι πάσχουν από σοβαρά προβλήματα ακοής έτσι ώστε να προσαρμοστούν εξίσου στη νέα πραγματικότητα;

Υπάρχουν ειδικές μάσκες;

Ναι! Υπάρχουν ειδικές μάσκες προστασίας, οι οποίες αποτελούνται από μια διάφανη επιφάνεια στην περιοχή του στόματος. Ως αποτέλεσμα, οι κωφοί και οι βαρήκοοι μπορούν να παρατηρήσουν τις κινήσεις των χειλιών του ομιλητή και τις εκφράσεις του προσώπου του. Οι μάσκες αυτές είναι μιας χρήσης, ενώ η διάφανη επιφάνεια είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μη θολώνει. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες εταιρείες παγκοσμίως που κατασκευάζουν ειδικές μάσκες, οι οποίες είναι εγκεκριμένες από τον Οργανισμό Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων, όπως είναι η Safe N Clear και η ClearMask.

Ακόμη, υπάρχουν μάσκες με ένα ειδικό σήμα το οποίο μας ενημερώνει ότι το άτομο που τη φοράει έχει προβλήματα ακοής και δε θα μπορέσει να επικοινωνήσει μαζί μας. Αυτό είναι ένα πορτοκαλί σήμα και απεικονίζει ένα αυτί με ένα ακουστικό βαρηκοΐας. Όταν παρατηρήσουμε το ειδικό σήμα καλό είναι να βρούμε έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας.

Όσον αφορά την ιατρική περίθαλψη, η επικοινωνία γιατρού και ασθενή έχει γίνει πιο δύσκολη για τους κωφούς και τους βαρήκοους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 466 εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν προβλήματα ακοής. Παραδείγματος χάριν, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 70% των πολιτών άνω των 70 ετών έχουν απώλεια ακοής. Σύμφωνα με τους κωφούς γιατρούς Helen Grote και Fizz Izagaren, η επικοινωνία με τους ασθενείς τους βασίζεται αποκλειστικά στην χειλεανάγνωση. Επομένως, υπάρχει η ανάγκη για κατασκευή εγκεκριμένων και ειδικά σχεδιασμένων μασκών για χρήση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα;

Υπάρχουν περίπου 40.000 συνάνθρωποι μας στην Ελλάδα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής. Παράλληλα, η χρήση μάσκας έχει καταστεί υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Επομένως, η ανάγκη για διαφανείς μάσκες είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Σίμψη, η υποχρεωτική χρήση μάσκας έχει δημιουργήσει προβλήματα στα άτομα με προβλήματα ακοής, καθώς δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ακούοντες σε δημόσιες υπηρεσίες, χώρους εργασίας, καταστήματα, νοσοκομεία κ.α. Έπειτα από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας, η Εταιρεία Πλαστικά Θράκης έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την παραγωγή ειδικών μασκών, με σκοπό να καλύψει αυτή την ανάγκη για επικοινωνία. Επιπλέον, ενδιαφέρον για την κατασκευή και παροχή ειδικών μασκών έχουν παρουσιάσει και άλλες εταιρείες όπως είναι η Hellas Covid 19 3D Printing Supplies.

Στην εποχή της πανδημίας, η ανάγκη για επικοινωνία είναι πιο σημαντική από ποτέ. Ωστόσο, οι κωφοί και βαρήκοοι συμπολίτες μας αδυνατούν να προσαρμοστούν και να επικοινωνήσουν με τους ακούοντες. Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι ακόμα περισσότερες εταιρείες θα κατασκευάσουν και θα προμηθεύσουν την αγορά με ειδικά σχεδιασμένες μάσκες. Μέχρι τότε, ας μη θεωρούμε την επικοινωνία μέσω της μάσκας δεδομένη και ας έχουμε το νου μας για το ειδικό σήμα!

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Ακούστε το Podcast

    Πηγές

    Matthews, I., Cootes, T. F., Bangham, J. A., Cox, S., & Harvey, R. (2002). Extraction of visual features for lipreading. IEEE Transactions on Pattern Analysis and Machine Intelligence24(2), 198-213.

    Grote, H., & Izagaren, F. (2020). Covid-19: The communication needs of D/deaf healthcare workers and patients are being forgotten. bmj369

    World Health Organization. (2020). Advice on the use of masks in the context of COVID-19: interim guidance, 5 June 2020 (No. WHO/2019-nCov/IPC_Masks/2020.4). World Health Organization.

    https://www.omke.gr/

    https://www.who.int/

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(9 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: