Σκύλος: Γιατί αξίζει τη θέση του καλύτερού μας φίλου

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022, 12:03
Σκύλος: Γιατί αξίζει τη θέση του καλύτερού μας φίλου Σκύλος: Γιατί αξίζει τη θέση του καλύτερού μας φίλου

Οι σκύλοι, αυτές οι εξαντλητικά χαριτωμένες χνουδόμπαλες, υπάρχουν στη ζωή των ανθρώπων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο σκύλος προέρχεται από τον κοινό γκρίζο λύκο και έτσι διατηρεί πολλά από τα ένστικτά του. Από πολύ νωρίς ωστόσο διαφοροποιήθηκε από την άγρια φύση του λύκου και άρχισε να συνυπάρχει με τον άνθρωπο που τον φρόντιζε. Υπήρξε πάντα πιστός φίλος, σύντροφος και βοηθός του ανθρώπου.

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των σκυλιών, η ιδιοσυγκρασία, η εξυπνάδα και η υπακοή τους, τα καθιστά πέρα από ευχάριστη συντροφιά και ικανούς βοηθούς για ανθρώπους με προβλήματα υγείας.

Βοηθώντας ανθρώπους που το έχουν ανάγκη

Η καθημερινότητα ατόμων με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, μπορεί να διευκολυνθεί με την παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων που είναι γνωστοί ως «σκύλοι βοήθειας». Οι σκύλοι βοήθειας που συναντώνται πιο συχνά είναι οι εκπαιδευμένοι σκύλοι-οδηγοί ατόμων με προβλήματα όρασης. Τα ζώα αυτά, καθιστούν ευκολότερη και ασφαλέστερη τη μετακίνηση ατόμων που δεν έχουν οπτική επαφή με το περιβάλλον τους. Βοηθούν στον προσανατολισμό, ορίζουν τη θέση του χειριστή τους και εντοπίζουν πιθανά εμπόδια που υπάρχουν στο δρόμο που κινείται το άτομο ως πεζός, όπως ανώμαλο έδαφος, εμπόδια σε λάθος ύψος, προεξέχοντα κλαδιά δέντρων και οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να εντοπίσει ο ίδιος ο χειριστής χρησιμοποιώντας ειδικό μπαστούνι. Το έργο τους είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Ανταπεξέρχονται, ωστόσο, σε δύσκολες συνθήκες όπως για παράδειγμα σε πόλεις με πολύ κακή ρυμοτομία και προσφέρουν έτσι στους χειριστές τους την πρόσβαση και αυτονομία που χρειάζονται. Εκτός όμως από τα προβλήματα όρασης, οι σκύλοι βοήθειας μπορούν να συνδράμουν και ανθρώπους με κινητικές αναπηρίες. Στη περίπτωση αυτή, ενισχύουν την ισορροπία, βοηθούν στη μετακίνηση, στηρίζουν το σώμα του ατόμου με αναπηρία.

Μια πολύ σημαντική αρμοδιότητα των σκύλων-βοηθών, ανεξάρτητα από το είδος της ασθένειας ή αναπηρίας του εκάστοτε χειριστή που εξυπηρετούν, είναι το να καλούν σε βοήθεια σε περίπτωση πτώσης, ατυχήματος ή άλλης έκτακτης ανάγκης. Για παράδειγμα, άνθρωποι με κώφωση μπορούν να νιώσουν περισσότερο ασφαλείς παρουσία ενός σκύλου-βοηθού σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να εισβάλει στο σπίτι τους. Ακόμη, η βοήθεια από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους συνηθίζεται σε περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Μέσω ειδικής εκπαίδευσης, ο σκύλος μπορεί να εντοπίσει με την όσφρηση χημικές διεργασίες που οφείλονται σε μεταβολές των επιπέδων της γλυκόζης με σκοπό να προειδοποιεί και να επεμβαίνει εάν χρειαστεί. Αντίστοιχα, μπορεί να αντιληφθεί έκκριση της ορμόνης κορτιζόλης που προηγείται μιας κρίσης άγχους και να την αποτρέψει οδηγώντας για παράδειγμα το άτομο μακριά από μια στρεσογόνο κατάσταση. Η επιληψία ή το άσθμα είναι δύο μορφές κρίσεων που μπορεί ακόμη να αντιληφθεί ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος, προειδοποιώντας το άτομο να καλέσει σε βοήθεια ή να πάρει τα φάρμακά του.

Μια εναλλακτική μορφή θεραπείας

Υπάρχουν περιπτώσεις σκύλων που λειτουργούν ως «ζώα θεραπείας».  Ως «ζώο θεραπείας» ορίζεται από τον αντίστοιχο νόμο, κάθε ζώο συντροφιάς που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς προς όφελος ενός ατόμου με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής, αισθητηριακής, ψυχιατρικής, πνευματικής ή άλλης μορφής ψυχικής αναπηρίας, έχει λάβει ειδική εκπαίδευση και φέρει τα κατά τον νόμο πιστοποιητικά. Μπορούν επομένως να συμβάλλουν θεραπευτικά, βελτιώνοντας την ψυχολογία ατόμων με άνοια, νόσο Alzheimer ή αυτισμό. Σημαντική είναι η συνεισφορά τους σε περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, κατάθλιψη ή μετατραυματικό στρες προσφέροντας σημαντική ψυχολογική υποστήριξη σε ενήλικες, παιδιά και άτομα τρίτης ηλικίας. Η παρουσία τους επιλέγεται ακόμη και σε ειδικές κλινικές, νοσοκομεία, κέντρα απεξάρτησης με σκοπό να δρουν ως μια μορφή μη φαρμακευτικής παρέμβασης στην ανάρρωση ατόμων με προβλήματα υγείας.

Σημείωση! Οι σκύλοι-βοηθοί αναγνωρίζονται από το ειδικό σαμαράκι που φοράνε όταν συνοδεύουν το χειριστή τους. Οι ράτσες που συνήθως εκπαιδεύονται ως σκύλοι-βοηθοί ή θεραπείας είναι τα Golden Retriever, Labrador, γερμανικός ποιμενικός, boxer, μεγάλος Δανός, Border Collie, Pomeranian κ.ά. Η νομοθεσία της Ελλάδας, επιτρέπει την πρόσβασή τους παντού.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

  Πηγές

  https://www.science.org/content/article/why-wolves-arent-mans-best-friend

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7216105/

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6132135/

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6333402/

  https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fvets.2019.00166/full

  https://www.snf.org/en/newsroom/news/2021/08/guide-dogs-unlock-greater-autonomy-for-people-with-visual-impairments/

  http://www.opengov.gr/ypes/?p=7894

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(2 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: