5 + 1 συναρπαστικές πληροφορίες για το αίμα και την αιμοδοσία

Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2022, 11:12
5 + 1 συναρπαστικές πληροφορίες για το αίμα και την αιμοδοσία 5 + 1 συναρπαστικές πληροφορίες για το αίμα και την αιμοδοσία

Ήρθαν τα Χριστούγεννα και ο αέρας μυρίζει μελομακάρονα και ζεστή σοκολάτα! Στολισμένα δέντρα, φωτάκια και Άη-Βασίληδες με δώρα (χοχοχο). Σίγουρα όλοι σκεφτόμαστε τι δώρα θα ανταλλάξουμε φέτος.

Αυτές τις γιορτές κάνε κι εσύ ένα δώρο ζωής σε κάποιον που σε έχει ανάγκη. Χάρισε δέκα λεπτά από το χρόνο σου και γίνε αιμοδότης/τρια.

Η μετάγγιση αίματος είναι μία διαδικασία που απασχολεί την ανθρωπότητα για αιώνες. Έχουν γίνει αμέτρητες μελέτες και πολλές προσπάθειες για να καταστεί ασφαλής και ωφέλιμη αυτή η διαδικασία. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές εντυπωσιακές ανακαλύψεις που προέκυψαν κατά το συναρπαστικό αυτό ταξίδι!

  1. Η πρώτη καταγεγραμμένη μετάγγιση αίματος έγινε το 1655 από το γιατρό Richard Lower μεταξύ σκύλων, στο Λονδίνο! Η σύριγγα που χρησιμοποιήθηκε για τη μετάγγιση κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Christopher Wren. (Είχε σπουδάσει και πολλά άλλα όπως φυσική, ανατομία, αστρονομία και γεωμετρία).
  1. Η πρώτη επιτυχημένη μετάγγιση αίματος από άνθρωπο σε άνθρωπο δημοσιεύτηκε το 1818 από τον μαιευτήρα James Blundell με αποδέκτη έναν ασθενή με εσωτερική αιμορραγία. Λίγα χρόνια νωρίτερα, ωστόσο, το 1795, ο γιατρός Philip Syng Physickτο είχε κάνει πρώτος, αλλά το επίτευγμά του δεν είχε δημοσιευτεί.
  1. Το σύστημα Rh (Ρέζους) είναι η δεύτερη πιο σημαντική κατηγοριοποίηση αίματος όσον αφορά τη μετάγγιση αίματος, μετά το σύστημα ΑΒ0. Περιλαμβάνει περίπου 50 αντιγόνα από τα οποία η πρωτεΐνη D είναι η πιο σημαντική. Αν η πρωτεΐνη D εκφράζεται στην επιφάνεια του κυττάρου, τότε το άτομο χαρακτηρίζεται Rh θετικό, ενώ αν δεν εκφράζεται χαρακτηρίζεται Rh αρνητικό.

Οι μαϊμούδες Rhesus macaque έδωσαν το όνομά τους στην ομάδα αίματος Rhesus! Για την ανακάλυψη της ομάδας αίματος, χρησιμοποιήθηκαν ερυθρά αιμοσφαίρια των συγκεκριμένων μαϊμούδων.

Interesting fact: Μια ομόλογη μορφή των Rhesus μορίων (δηλαδή πρωτεΐνες της ίδιας οικογένειας που συνδέονται εξελικτικά μεταξύ τους) υπάρχει σε πολλούς οργανισμούς, από άλγη και ψάρια μέχρι και σε ορισμένα είδη βακτηρίων!

  • Τα αιμοπετάλια είναι μικρά θραύσματα κυττάρων τα οποία προκύπτουν με θραύση από το μεγαλοκύτταρο. Παρόλα αυτά είναι θαυματουργά! Συμμετέχουν στη διαδικασία της πήξης, της αγγειοσυστολής και της αγγειακής επιδιόρθωσης.

Μάλιστα κανείς μπορεί να δωρίσει ξεχωριστά αιμοπετάλια με μία διαδικασία που λέγεται αιμοπεταλιαφαίρεση (ή αιμοπεταλιοδοσία), προσφέροντας περίπου πενταπλάσια ποσότητα αιμοπεταλίων σε σχέση με όσα συλλέγονται κατά την αιμοδοσία.

  1. Ο άνθρωπος δεν είναι ο μόνος οργανισμός με διαφορετικές ομάδες αίματος! Οι γάτες, οι σκύλοι, τα γουρουνάκια και τα βοοειδή είναι μερικά μόνο από τα ζώα που έχουν, όπως κι εμείς, διαφορετικές ομάδες αίματος. Μάλιστα και σε αυτούς τους οργανισμούς εάν χρειαστεί μετάγγιση αίματος γίνεται έλεγχος συμβατότητας.
  1. Κάθε φιάλη ολικού αίματος μπορεί να βοηθήσει έως 3 ανθρώπους ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Αν θέλεις κι εσύ να αιμοδοτήσεις επισκέψου τη σελίδα του ΕΚΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας) και βρες τις αιμοδοσίες που διοργανώνονται κοντά σου ή πήγαινε στο πλησιέστερο Νοσοκομείο με κέντρο αιμοδοσίας. Βάλε κι εσύ την αιμοδοσία στη ζωή σου!

Και μην ξεχνάς με 10΄ από το χρόνο σου μπορείς να βοηθήσεις έως 3 ανθρώπους!

Κάνε τη διαφορά και γίνε εθελοντής/ρια αιμοδότης/τρια!

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(3 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: