Πόσο αδερφή σου μπορεί να είναι η αδερφή ψυχή σου;

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020, 12:01
Πόσο αδερφή σου μπορεί να είναι η αδερφή ψυχή σου; Πόσο αδερφή σου μπορεί να είναι η αδερφή ψυχή σου; Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Ίσως είσαι μόνος, ίσως και όχι. Ίσως αναζητάς μια μόνιμη σχέση, ίσως και όχι. Μπορεί να θες να πλησιάσεις κάποιον που ήδη γνωρίζεις ή και κάποιον που δεν έχεις συναντήσει ακόμα. Μπορεί να είσαι απλώς ντροπαλός, μπορεί και τρομερά ανασφαλής. Όποιος κι αν είναι ο σκοπός σου, οι εφαρμογές ραντεβού φαίνεται πως μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξή του. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που εφαρμογές όπως η Bumble και το Tinder χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ωστόσο, δεδομένου του ότι τέτοιες εφαρμογές προβαίνουν σε τυχαία ταιριάσματα ανθρώπων που δε γνωρίζονται μεταξύ τους, πώς μπορείς να είσαι σίγουρος ότι το ραντεβού σου δεν είναι… (μουσική αγωνίας) συγγενής σου;

Κι εδώ ακριβώς μπαίνουμε στο θέμα μας. Σε πολλές και ιδιαίτερα μεγάλες οικογένειες μπορεί να μη γνωρίζονται όλα τα μέλη μεταξύ τους. Επιπλέον, σε μικρές χώρες ή σε περιοχές γεωγραφικά απομονωμένες, όπως η Ισλανδία, μπορεί να υπάρχει στενότερη συγγένεια μεταξύ ατόμων χωρίς τα ίδια να το γνωρίζουν. Για να αποφευχθούν, λοιπόν, τυχαίες αιμομιξίες, για τη συγκεκριμένη μόνο χώρα, έχει δημιουργηθεί εφαρμογή (Íslendinga-App) στην οποία πληκτρολογώντας το όνομα του ατόμου ενδιαφέροντος, μπορείς να ανακαλύψεις εάν τυχών υπάρχει συγγένεια μεταξύ σας.

Τι είναι η αιμομιξία;

Με τον όρο αιμομιξία ορίζεται η ύπαρξη σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ συγγενών εξ αίματος. Στην παγκόσμια ιστορία υπάρχουν πολλές διάσημες περιπτώσεις αιμομιξίας. Στην αρχαία Αίγυπτο πραγματοποιούταν αιμομιξία μεταξύ των οικογενειών των Φαραώ με σκοπό την αναβίωση του γάμου των θεών Όσιρι και Ίσιδας, ενώ στην Αρχαία Ελλάδα υπήρξαν περιπτώσεις αιμομιξίας όπως αυτή του Οιδίποδα με τη μητέρα του Ιοκάστη. Ωστόσο και στη νεότερη ιστορία υπάρχει πλειάδα περιπτώσεων βασιλικών οικογενειών, τα μέλη των οποίων προέβαιναν σε αιμομιξίες με σκοπό τη διατήρηση του αμιγώς βασιλικού αίματος στους απογόνους και ταυτοχρόνως, μελλοντικούς βασιλείς.

Ωστόσο, ποιες είναι οι επιπτώσεις της αιμομιξίας;

Γρήγορα έγινε αντιληπτό πως οι απόγονοι αιμομικτικών σχέσεων έπασχαν στην πλειονότητά τους από διαφορετικές και πολύ σοβαρές ασθένειες, οι οποίες είτε επηρέαζαν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής τους, είτε δεν τους άφηναν να επιβιώσουν για πολλά χρόνια. Πολλά παιδιά πέθαιναν λίγο μετά τη γέννηση τους, ενώ άλλα υπέφεραν αρκετά, πεθαίνοντας κάποια χρόνια αργότερα. Έτσι, μεγάλες βασιλικές οικογένειες, οι οποίες προσπαθούσαν να διατηρήσουν  ακέραια τη βασιλική τους καταγωγή, βίωσαν τραγικές απώλειες απογόνων. Ανάμεσα στις πιο γνωστές ασθένειες οι οποίες προέρχονται από αιμομικτικές σχέσεις, συγκαταλέγονται οι συγγενής κωφαλαλία, η μικροκεφαλία, η αιμορροφιλία και η πυκνοδυσόστωση (Σύνδρομο Toulouse – Lautrec).

Στην πλειονότητά τους οι ασθένειες αυτές οφείλονται σε μεταλλαγές ενός γονιδίου και κληρονομούνται με υπολειπόμενο τύπο κληρονόμησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πρέπει και οι δύο γονείς να είναι φορείς της ασθένειας (εφόσον είναι υγιείς οι ίδιοι) ώστε το παιδί να έχει 25% πιθανότητα να νοσήσει. Επιπλέον, γι’ αυτές τις κατηγορίες ασθενειών οι πιθανότητες να είναι και οι δύο γονείς φορείς είναι εξαιρετικά μικρές.

Οι πιθανότητες αυτές, ωστόσο, μπορεί να εκτοξευθούν όταν οι δύο γονείς είναι στενοί συγγενείς, καθώς σε αυτή την περίπτωση προέρχονται από κοινό προγονικό γενετικό υλικό και υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι φορείς της ίδιας ασθένειας. Επιπλέον, έχει δειχθεί πως όσο πιο στενή είναι η συγγένεια μεταξύ των ατόμων, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης κάποιας ασθένειας.

 Έτσι, φαίνεται πως η αιμομιξία εκτός από τους γνωστούς ηθικούς και νομικούς φραγμούς έχει να αντιμετωπίσει και άρρηκτους βιολογικούς φραγμούς, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν. Θα πρέπει, λοιπόν, όταν γνωρίζουμε ένα καινούριο άτομο να μαθαίνουμε τουλάχιστον κάποιες βασικές πληροφορίες (πολύ φίλοι μας οι Ισλανδοί ας δημιουργηθεί κι εδώ μια τέτοια εφαρμογή), ώστε να μη βρεθούμε στη συνέχεια προ εκπλήξεως.

Motto of the day: Μακριά από αδέρφια, ξαδέρφια και λοιπούς συγγενείς (just kidding… or not).

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

    Πηγές
    • Papyrus Larousse Britannica – Αιμομιξία
    • Baird, P. A., McGillivray, B. (1982). Children of incest
    • Thornhill, N. (1993). The Natural History of Inbreeding and Outbreeding: Theoretical and Empirical Perspectives
    • Lieberman, D., Tooby, J., Cosmides, L. (2003). Does morality have a biological basis? An empirical test of the factors governing moral sentiments relating to incest.
    • Antfolk, J., Lieberman, D., Santtila, P. (2012). "Fitness Costs Predict Inbreeding Aversion Irrespective of Self-Involvement: Support for Hypotheses Derived from Evolutionary Theory

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(6 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: