Αναβολικά με μια ματιά

Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020, 12:Μάι
Αναβολικά με μια ματιά Αναβολικά με μια ματιά Pixabay.com

Εδώ και πολλά χρόνια το ολυμπιακό σύνθημα «Ταχύτερα, Υψηλότερα, Δυνατότερα» χτύπα στην καρδιά κάθε αθλητή. Έχοντας στο μυαλό αυτό το σύνθημα, κάθε αθλητής είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για την απόκτηση του πολυπόθητου μεταλλίου, ακόμη κι αν χρειαστεί να κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Στις μέρες μας όμως δεν είναι μόνο οι αθλητές διατεθειμένοι για μια τέτοια πράξη.

Μια ακόμη μάστιγα της εποχής μας είναι η χρήση αναβολικών από εφήβους που μόλις έκαναν μια εγγραφή στο γυμναστήριο της γειτονιάς τους μέχρι νέους αθλητές που συμμετέχουν σε τοπικά πρωταθλήματα. Τα αναβολικά από «προνόμιο» των αθλητών κάνουν πλέον αισθητή την παρουσία τους και στον αθλητισμό αναψυχής.

Η πορεία των αναβολικών

Τα αναβολικά έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1956. Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του αθλητισμού είχε μόλις ανοίξει. Από τότε όλο και περισσότεροι αθλητές έκαναν χρήση αναβολικών ουσιών για να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους. Η κορύφωση της χρήσης τους στα μέσα της δεκαετίας του 1970 έδωσε πρόσβαση σε τέτοιες ουσίες όχι μόνο σε αθλητές αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο επιθυμούσε να τα χρησιμοποιήσει. Η παρουσία τους έγινε τόσο αισθητή που είχαν ήδη καταλάβει τον κόσμο των γυμναστηρίων αλλά και νέους αθλητές που μόλις ξεκινούσαν την καριέρα τους. Αυτή τη πορεία ακολουθούν και σήμερα. Στόχος τους νέα παιδιά που ονειρεύονται ένα τέλειο σώμα άλλα και νέοι αθλητές οι οποίοι με την παρότρυνση του προπονητή τους να πάρουν ένα νέο φυσικό συμπλήρωμα καταλήγουν να κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών χωρίς να το έχουν αντιληφθεί. Πλέον σε μια εποχή όπου η ταχύτητα παίζει μεγαλύτερο ρόλο από το αποτέλεσμα, η διακίνηση τους με στόχο έφηβους αθλητές είναι μεγάλη είτε σε μια αθλητική ακαδημία είτε σε ένα απλό γυμναστήριο. Κι ακόμη σοβαρότερα η διακίνηση αυτή στον συνεχή αγώνα δρόμου απέναντι στο σύστημα αντί ντόπινγκ υπερνικά συνεχώς.

Ας τα γνωρίσουμε καλύτερα

Τα αναβολικά – στεροειδή μπορούν να ορισθούν ως ουσίες με συνθετικά παράγωγα κυρίως της ορμόνης τεστοστερόνης . Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE YOU που σκοπός του είναι η έρευνα σε ότι αφορά τα αναβολικά, σε έναν πιο γενικό ορισμό τα αναβολικά ορίζονται και ως ουσίες βελτίωσης εμφάνισης και απόδοσης (ΟΒΕΑ). Οι ΟΒΕΑ λοιπόν χρησιμοποιούνται για το «χτίσιμο» των μυών, την απώλεια βάρους και γενικότερα την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα αναβολικά μπορούν να βρεθούν και να προσληφθούν σε κάθε μορφή που μπορεί να βρεθεί κι ένα ιατρικό φάρμακο (με τη μορφή ένεσης, με τη μορφή σκόνης αλλά και σε χάπι).

Πώς Λειτουργούν

Η δράση των αναβολικών ουσιών φαίνεται να ποικίλει. Ο κύριος όμως μηχανισμός δράσης τους σχετίζεται με τις ορμονικές και αναβολικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Αναλαμβάνουν να τροποποιήσουν κάποιες λειτουργίες είτε αναβάλλοντας τες είτε αλλάζοντας μερικώς την συμπεριφορά τους. Προκειμένου να μπορέσουμε να αντιληφθούμε αυτή τη λειτουργία μπορούμε να την εξετάσουμε σε μια απλή μορφή .Οι μυϊκές μας ίνες είναι κύτταρα με έντονη πρωτεϊνική σύνθεση. Μετά από μια προπόνηση στο γυμναστήριο προκαλούμε ζημιά στους μύες μας. Έπειτα ο οργανισμός μας λειτουργεί επιδιορθωτικά και προβαίνει στη δημιουργία νέων μυϊκών ινών. Αυτές είναι υπεύθυνες για την αύξηση του όγκου, καθώς είναι είτε μεγαλύτερες σε μέγεθος (υπερτροφία) από τις προηγούμενες είτε περισσότερες (υπερπλασία). Σημαντικό ρόλο σε αυτή την αύξηση του όγκου των μυϊκών ινών διαδραματίζει το ποσοστό της πρωτεϊνικής σύνθεσης σε σύγκριση με το ποσοστό του πρωτεϊνικού καταβολισμού όπου εάν το πρώτο είναι μεγαλύτερο του δεύτερου τότε θα αυξηθεί το μέγεθος του μυός. Εδώ κάνουν την εμφάνιση τους τα αναβολικά. Η τεστοστερόνη είναι εκείνη που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ένταση της πρωτεϊνικής σύνθεσης και κατ’ επέκταση την αύξηση του όγκου και της δύναμης. Λόγω της πρόσθετης ποσότητας τεστοστερόνης στον οργανισμό μας και με την αλλαγή της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης τα αναβολικά καταφέρνουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προσαρμογές για μη φυσική αύξηση όγκου.

Επιπτώσεις Αναβολικών – Στεροειδών

Τα αναβολικά ευθύνονται για μια ποικιλία σωματικών, ψυχικών αλλά και συμπεριφορικών προβλημάτων. Όσον αφορά στην επίδραση τους στο σώμα, ευθύνονται για αρκετά σοβαρές παρενέργειες και στα δύο φύλα. Χαρακτηριστικά έχει παρατηρηθεί σμίκρυνση όρχεων στους άντρες καθώς και γυναικομαστία. Αντίθετα οι γυναίκες βιώνουν ορμονικές παρενέργειες αλλά και πολλές φορές παύση έμμηνου ρύσης. Η ανάπτυξη του μυοκαρδίου είναι το πιο συχνό φαινόμενο και στα δύο φύλλα το οποίο ευθύνεται για μεγάλης επικινδυνότητας καταστάσεις. Περιστατικά εμφράγματος ακόμη και σε νέα ηλικία έχουν καταγραφεί σε μεγάλο αριθμό χρηστών αναβολικών ουσιών. Μάλιστα οι περισσότεροι θάνατοι λόγω αναβολικών είναι αποτέλεσμα προσβολής του καρδιαγγειακού συστήματος.

Οι περισσότεροι χρήστες αρνούνται την ύπαρξη ψυχολογικών και συμπεριφορικών προβλημάτων. Η ανάπτυξη επιθετικής συμπεριφοράς όμως γνώστη και ως «roid rage»(έντονη επιθετική συμπεριφορά ή ξαφνικές επιθετικές αντιδράσεις που προκύπτουν από τη χρήση αναβολικών ουσιών) είναι ένα ακόμη συχνό φαινόμενο το οποίο οφείλεται στην πρόσληψη αναβολικών. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ο οργανισμός μετά από μακροχρόνια χρήση αναβολικών δεν παράγει πλέον ο ίδιος τεστοστερόνη καθώς την λαμβάνει τεχνητά. Έτσι όταν κάποιος χρήστης αποφασίζει να σταματήσει την λήψη αναβολικών η απεξάρτηση είναι δύσκολη λόγω της ελλιπούς ποσότητας τεστοστερόνης την οποία ο οργανισμός ζητά εμφανίζοντας έτσι στερητικό σύνδρομο. Για παράδειγμα ένα αναβολικό το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο και το οποίο ευθύνεται για πολλές επικίνδυνες για την υγεία επιπτώσεις όπως αυτές που αναφέρθηκαν είναι το Aveed (Testosterone).

Μοναδικό Αναβολικό η γνώση!

Ο αθλητισμός είναι υγεία. Τέλειο σώμα, μέγιστη δύναμη, κορυφαίες επιδόσεις; Όποιος κι αν είναι ο στόχος σου με προσήλωση στην προπόνηση, ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής και την κατάλληλη ξεκούραση μπορείς να τον επιτύχεις, χωρίς τα αναβολικά. Ο εύκολος δρόμος των αναβολικών είναι ένας δρόμος που σε οδηγεί μακριά από τα πραγματικά οφέλη του αθλητισμού. Η φράση «το γοργόν και χάριν έχει» στην περίπτωση των αναβολικών δεν ισχύει. Πληροφορήσου – Πληροφόρησε. Ποτέ δεν είναι αργά!

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

  Πηγές
  • http://srv54.mednet.gr/archives/2009-5/pdf/601.pdf
  • http://safeyou.eu/?lang=el
  • https://www.drugs.com/article/anabolic-steroids.html
  • https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/anabolic-steroids
  • http://www.cesar.umd.edu/cesar/drugs/steroids.asp
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28597613

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(7 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: