Αντώνης Χατζηζήσης

Αντώνης Χατζηζήσης

Γεννήθηκε στην Λάρισα και μεγάλωσε σε μια κωμόπολη λίγα χιλιόμετρα κοντά τον Τύρναβο.

Σπουδάζει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα της επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού και βρίσκεται στο δεύτερο έτος.

Έχει πάθος για κάθε μορφή φυσικής άσκησης και δραστηριότητας. Αυτό που τον ελκύει περισσότερο είναι τα ομαδικά αθλήματα. Απολαμβάνει στον ελεύθερο χρόνο του να ασχολείται με την ορειβασία.

Ο αθλητισμός συναντά μεγάλη απήχηση σε σημαντική μερίδα του πληθυσμού τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, από την παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων έως και τη συμμετοχή σε αυτά. Ωστόσο, για τα άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, η χαμηλή προσβασιμότητα σε συνδυασμό τις προκλήσεις που συνοδεύουν τη διαταραχή, η ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες δεν αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, παρά το πλήθος οφελών που μπορεί να προσφέρει.

Σχεδόν όλοι μας έχουμε ευχάριστες εμπειρίες από την αλληλεπίδραση με κάποιο ζώο, κατοικίδιο ή μη. Τα ζώα εκτός από καλοί μας φίλοι μπορούν να αποτελέσουν και τους «θεραπευτές» μας, καθώς μπορούν να είναι το κύριο μέσο θεραπείας για ορισμένες ομάδες πληθυσμού. Τα άλογα ωστόσο που είναι οι πρωταγωνιστές του θέματος, καθιστούν δυνατή για τους φίλους μας στο φάσμα του αυτισμού και όχι μόνο, μια ακόμη θεραπευτική μέθοδο, την ιπποθεραπεία.

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 12:12

Η αναπηρία σε εισαγωγικά

Άτομα με «αναπηρίες». Όρος που προέρχεται από ιατρικά μοντέλα, σύμφωνα με τα οποία η «αναπηρία» αντιμετωπίζεται ως βλάβη η οποία χρήζει επιδιόρθωσης. Ένας όρος τόσο διαδεδομένος παρόλα αυτά παρωχημένος, καθώς έπαψε να επικρατεί το 1960. Τη θέση του έλαβε το κοινωνικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η «αναπηρία» είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του ατόμου με το εκάστοτε περιβάλλον. Έτσι η λέξη «αναπηρία» θα συνεχίσει να βρίσκεται σε εισαγωγικά, καθώς από περιβάλλον σε περιβάλλον όχι μόνο μπορεί να διαφέρει αλλά και να μην υφίσταται.

Φανταστείτε ότι είστε με την παρέα σας σε ένα θορυβώδες περιβάλλον. Θέλετε να μιλήσετε και αντί να πάτε κοντά στο αυτί κάποιου να φωνάξετε κάνετε μια χειρονομία ή μια έκφραση του προσώπου. Απεικονίζοντας αυτή τη κατάσταση αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε προσπαθήσει να επικοινωνήσουμε μέσω νοημάτων. Νοήματα που σχηματίζουν λέξεις, προτάσεις, μια ολόκληρη γλώσσα. Μια γλώσσα με μεγάλη προσφορά τόσο σε άτομα που είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας τους, όσο και στο σύνολο. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να δώσουμε μια ευκαρία στην εκμάθηση αυτού του ιδιαίτερου είδους γλώσσας; 

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 00:07

Πολύγλωσσος από κούνια

Πλέον, το να γνωρίζει κανείς να μιλά μια τουλάχιστον ξένη γλώσσα δεν αποτελεί προνόμιο αλλά αναγκαιότητα. Είναι ένα ακόμη εφόδιο το οποίο συνεισφέρει στην «εξέλιξη» του ανθρώπου. Δίνουμε όμως την ανάλογη αξία; Προτρέπουμε παιδιά προσχολικής ηλικίας να γνωρίσουν μια άλλη γλώσσα;

Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021 14:02

Παχυσαρκία: Μια ακόμα πανδημία;

 Τα μεγάλα τεχνολογικά βήματα προσέφεραν ανέσεις που φαντάζουν άλλοτε υπερβολικές και άλλοτε αναγκαίες. Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών καθώς έχουμε την άνεση του έτοιμου φαγητού με συντροφιά τα τηλεοπτικά προγράμματα έχει οδηγήσει σε έναν τρόπο ζωής ο οποίος ευθύνεται για την εμφάνιση της παχυσαρκίας. Στις ανεπτυγμένες χώρες έχει αυξηθεί δραματικά το ποσοστό των παχύσαρκων και είναι μιας χρόνιας πάθησης η οποία έχει φτάσει σε επίπεδα πανδημίας και δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα της εξωτερικής εμφάνισης.

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 15:55

Τι είναι το kangoo;

Καθώς η άσκηση εξελίσσεται όλο και περισσότερες μορφές εμφανίζονται. Σκοπός όλων αυτών των μορφών είναι η εξυπηρέτηση κάθε ανθρώπου, ο οποίος επιθυμεί να γυμναστεί. Πλέον, ο καθένας μας έχει μια πληθώρα προγραμμάτων εκ των οποίων μπορεί να επιλέξει είτε στο γυμναστήριο είτε στο σπίτι του. Κάθε ένα από αυτά είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Το kangoojumps είναι κι αυτό μια νέα μορφή άσκησης, η οποία έχει κάνει δειλά τα βήματα της στην Ελλάδα. Τι ακριβώς, όμως, είναι το kangoo;

Η προτροπή των επιστημόνων για άσκηση στην πρωτόγνωρη αυτή εποχή εντείνεται συνεχώς. Άρθρα στο διαδίκτυο, ομιλίες ειδικών και κάθε μορφή ενημέρωσης προβάλλει την προσφορά της σε κατάσταση καραντίνας. Αξίζει, όμως, να τονιστούν και οι επιπτώσεις της διακοπής κάθε φυσικής δραστηριότητας ως προς τη φυσική μας κατάσταση και υγεία. Άραγε, είναι αρκετές για να μας προτρέψουν ακόμη περισσότερο στην άσκηση;

Για ακόμη μια φορά η χώρα μας έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ένα lockdown. Τα γυμναστήρια φυσικά δε θα μπορούσαν να μείνουν ανοικτά. Μπορεί, όμως, να μας αποτρέψει αυτό από το να ασκηθούμε; Σίγουρα όχι. Απεναντίας, είναι μια ευκαιρία να επενδύσουμε λίγο από το χρόνο μας στην υιοθέτηση είτε συμβατικών είτε εναλλακτικών μορφών άσκησης. Εκμεταλλευόμενοι τόσο το χώρο στο σπίτι όσο και τη δυνατότητα που μας δίνει το μήνυμα «μετακίνηση 6» μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γυμναστήριο σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, αρκεί να μάθουμε πώς.

Άραγε η άσκηση λαμβάνει υπόψη την ηλικία; Μπορεί κάποιος ηλικιωμένος να κάνει βάρη ή να τρέξει μια μακρινή απόσταση; Τα οφέλη της εκγύμνασης είναι σημαντικά για όλους. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ηλικιωμένοι εφοδιασμένοι με τις ικανότητες να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες όπως τις παραπάνω. Η επιστήμη φυσικής αγωγής έχει καταφέρει, δημιουργώντας εναλλακτικές μορφές άσκησης, να προσφέρει στην τρίτη ηλικία τα οφέλη μιας καλύτερης φυσικής κατάστασης. Στη χώρα μας αυτές οι μορφές, αν και όχι τόσο διαδεδομένες, πληθαίνουν συνεχώς.

Σελίδα 1 από 2