Τι είναι το kangoo;

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021, 03:01
Τι είναι το kangoo; Τι είναι το kangoo;

Καθώς η άσκηση εξελίσσεται όλο και περισσότερες μορφές εμφανίζονται. Σκοπός όλων αυτών των μορφών είναι η εξυπηρέτηση κάθε ανθρώπου, ο οποίος επιθυμεί να γυμναστεί. Πλέον, ο καθένας μας έχει μια πληθώρα προγραμμάτων εκ των οποίων μπορεί να επιλέξει είτε στο γυμναστήριο είτε στο σπίτι του. Κάθε ένα από αυτά είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Το kangoojumps είναι κι αυτό μια νέα μορφή άσκησης, η οποία έχει κάνει δειλά τα βήματα της στην Ελλάδα. Τι ακριβώς, όμως, είναι το kangoo;

Μια πρώτη γνωριμία

To kangoo είναι ένα είδος άσκησης, το οποίο βασίζεται κυρίως στις χορευτικές κινήσεις του aerobic. Συνοδεύεται από μουσική και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της άσκησης είναι οι ειδικές μπότες. Οι ασκούμενοι φορούν μπότες, οι οποίες διαθέτουν έλασμα που απορροφά μεγάλο ποσοστό των κραδασμών. Με αυτές προσπαθούν να μιμηθούν την αλματική κίνηση των καγκουρό. Πρόκειται για μια μορφή άσκησης η οποία έχει κυρίως αερόβιο χαρακτήρα αλλά συνοδεύεται και από ασκήσεις ενδυνάμωσης. Αξίζει να πούμε πως μπορεί ο καθένας να ασχοληθεί με αυτό το είδος άσκησης εφόσον δεν υπάρχουν σοβαρές ιατρικές αντενδείξεις.

Σε τι συμβάλλει το kangoo

Αρχικά να πούμε ότι το kangoo σκοπεύει στην ενεργοποίηση πολλών μυών του σώματος ταυτόχρονα λόγω της χορευτικής ιδιότητάς του. Τα προγράμματα μπορεί να είναι τόσο ήπιας όσο και έντονης έντασης. Η συνεχής διάρκειά του αποτελεί σπουδαία μέθοδο καύσης λίπους, ωστόσο δεν είναι το μόνο που πετυχαίνει. Κάθε μπότα ζυγίζει περίπου 2 κιλά, γι' αυτό το λόγο στα περισσότερα προγράμματα kangoo συμπεριλαμβάνονται και ασκήσεις που ενδυναμώνουν το σώμα. Είναι αυτονόητο πως η ισορροπία του ασκούμενου βελτιώνεται σημαντικά καθώς η κοιλιακή του χώρα βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία. Η μεγάλη διάρκεια και ένταση προσφέρουν αύξηση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας και γενικότερη βελτίωση της αντοχής. Ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα της άσκησης με τη μορφή kangoo jumps είναι ότι, λόγω της καύσης, διευκολύνεται και μακροπρόθεσμα ο έλεγχος του σωματικού βάρους. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως αναπτύσσεται ο συντονισμός και ο ρυθμός του ασκούμενου, γεγονός το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στις χορευτικές κινήσεις.

Πού απευθύνεται το kangoo;

Το kangoo απευθύνεται τόσο σε γυναίκες όσο και σε άντρες. Βέβαια η πλειοψηφία των ασκούμενων kangoo αφορά στο γυναικείο πληθυσμό. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι τα οφέλη του δεν ίδια και για τους άντρες. Μπότες kangoo υπάρχουν επίσης και για παιδιά. Βέβαια η ενασχόληση των παιδιών με αυτή τη μορφή άσκησης δεν είναι ακόμη διαδεδομένη στην Ελλάδα. Ένας περιορισμός που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το βάρος του ασκούμενου. Όταν ο ασκούμενος είναι υπέρβαρος τότε χρειάζεται ειδικές μπότες. Οι μπότες kangoo προσφέρονται στα διάφορα γυμναστήρια αλλά διατίθενται και στην αγορά, αν κάποιος επιθυμεί να αγοράσει τις δικές του. Τέλος, οι μπότες kangoo, αρχικά κατασκευάστηκαν για να συμβάλλουν θεραπευτικά σε άτομα με αδυναμία κυρίως στην άρθρωση του γονάτου αλλά και στην περιοχή της μέσης. Οι μειωμένοι κραδασμοί της άσκησης λόγω του ειδικού ελάσματος, σε συνδυασμό με τον διασκεδαστικό χορευτικό χαρακτήρα, προσφέρουν μια πολυπαραγοντική εμπειρία εκγύμνασης.

Τι συμπεραίνουμε;

Το kangoo δεν έχει διαδοθεί ακόμη αρκετά στην Ελλάδα. Κάνει όμως σιγά σιγά τα βήματά του. Θα λέγαμε ότι, από όλες τις νέες μορφές άσκησης, το kangoo ξεχωρίζει, λόγω του χορευτικού χαρακτήρα του σε συνδυασμό με τον ειδικό εξοπλισμό. Όλο και περισσότερα γυμναστήρια προσφέρουν προγράμματα kangoo, συστήνοντας στον κόσμο μία άσκηση διαφορετική και ταυτόχρονα το ίδιο αποτελεσματική. Γενικά, κάθε νέα μορφή άσκησης είναι άξια δοκιμής. Το ενδιαφέρον μας για κάτι νέο δεν πρέπει να παύει ποτέ. Το kangoo πλέον συστήνεται ανεπιφύλακτα από τους ειδικούς, φτάνει μόνο να το αγκαλιάσουμε και να το συμπεριλάβουμε στην καθημερινότητά μας.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

    Πηγές

    Mokrova, T. I., et al. "Practice of Kangoo Jumps Fitness to improve female students' cardiorespiratory fitness." Physical education of students 23.4 (2019): 191-197.

    de Oliveira, Rodrigo Franco, et al. "Effect of running exercise with and without the use of equipment Kangoo Jumps, in postural control: a case study." Manual Therapy, Posturology & Rehabilitation Journal (2014): 1-5.

    Germina, Cosma, et al. "Aerobic gymnastics on kangoo-jumps boots and its impact on students' fitness." Science, Movement and Health 15.2 (2015): 294-299.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(3 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: