Καθιστική ζωή και υγεία. Τι μπορούμε να κάνουμε;
Η προτροπή των επιστημόνων για άσκηση στην πρωτόγνωρη αυτή εποχή εντείνεται συνεχώς. Άρθρα στο διαδίκτυο, ομιλίες ειδικών και κάθε μορφή ενημέρωσης προβάλλει την προσφορά της σε κατάσταση καραντίνας. Αξίζει, όμως, να τονιστούν και οι επιπτώσεις της διακοπής κάθε φυσικής δραστηριότητας ως προς τη φυσική μας κατάσταση και υγεία. Άραγε, είναι αρκετές για να μας προτρέψουν ακόμη περισσότερο στην άσκηση;
Οι επιπτώσεις δεν κάνουν διακρίσεις
Οι νέες αυτές συνθήκες έχουν περιορίσει κατά πολύ τις δραστηριότητες μας εκτός σπιτιού. Ένα απλό περπάτημα κάθε πρωί στη δουλειά, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο είναι περισσότερο ωφέλιμο από όσο φαίνεται. Ο μεγάλος αριθμός βημάτων αποτελούσε στοιχείο της καθημερινότητάς μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Η μείωση των καθημερινών βημάτων από 10.000 σε 1.500 με 2.000 αποτελεί στατιστικά σημαντική πτώση. Στατιστικά σημαντική είναι και η εμφάνιση καρδιοαναπνευστικών και μυοσκελεκτικών προβλημάτων σε υγιείς ενήλικες, κάτι το οποίο απορρέει κυρίως από την εκτεταμένη καθιστική ζωή. Ταυτόχρονα, όμως, η μείωση καθημερινών περιπάτων επιταχύνει αυτές τις επιπλοκές. Τα παιδιά από 13 ετών έως και την εφηβεία δε μένουν ανεπηρέαστα. Εκτός από τη μείωση των καθημερινών βημάτων έχει διαπιστωθεί πως η αύξηση της καθιστικής ζωής εντείνεται από τη χρήση smartphones και video games. Φυσικά, παρατηρείται χειρότερη ποιότητα ύπνου με τη μείωση της άσκησης και την υιοθέτηση ενός καθιστικού τρόπου ζωής. Η άσκηση από μόνη της θα μπορούσε να δράσει θεραπευτικά έναντι παραπάνω συνηθειών. Όμως, όταν κι εκείνη απουσιάζει, τότε οι νέοι εύκολα οδηγούνται σε αύξηση του λιπώδους ιστού τους που, συνακόλουθα, οδηγεί σε αύξηση της παχυσαρκίας στη χώρα μας σε νεαρές ηλικίες.
Ο χρόνος ως κρίσιμος παράγοντας
Είναι πολύ εύκολο για τον καθένα μας να ενδώσει στις ανθυγιεινές συνήθειες της καραντίνας. Φαίνεται πως ο μερικός αυτός περιορισμός στο σπίτι μείωσε το ενδιαφέρον των ηλικιωμένων για συμμετοχή σε ομαδικά προγράμματα άσκησης σε εξωτερικό χώρο ή στο σπίτι. Η αδρανοποίηση αυτή έχει σοβαρές επιπτώσεις στις οποίες αξίζει να ρίξουμε μια ματιά. Ένας υγιής ηλικιωμένος άνω των 65 ετών σε φυσιολογικές συνθήκες χάνει 0,8 % της μυϊκής του μάζας σε ένα χρόνο. Η απουσία άσκησης και γενικότερης κίνησης εκτοξεύει την απώλεια αυτή στο 4 %. Αυτό οδηγεί σε πρόωρη μυική ατροφία και αδυναμία. Ακολούθως, μειώνεται η κινητικότητα και η λειτουργικότητα, γεγονός το οποίο δυσκολεύει περαιτέρω την ήδη εξαντλητική καθημερινότητα ενός ηλικιωμένου. Η διακοπή της άσκησης, έστω και μέσα από το καθημερινό περπάτημα, για ένα διάστημα μόνο 14 ημερών μπορεί να μειώσει την πρωτεϊνική σύνθεση αλλά συμβάλλει και στη δημιουργία φλεγμονών, καταστάσεις που στην πάροδο του χρόνου μπορεί να προξενήσουν περαιτέρω διαταραχές.
Συνεχής προσπάθεια των ειδικών
Ιατροί, γυμναστές και άλλοι επιστήμονες του κλάδου υγείας και ζωής προτρέπουν συνεχώς όλους μας για άσκηση. Πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανήρτησε στη διαδικτυακή του σελίδα έτοιμο πρόγραμμα εκγύμνασης στο σπίτι καθώς και συμβουλές, οι οποίες αφορούν τη φυσική μας κατάσταση και την αντιμετώπιση της καθιστικής ζωής της καραντίνας. Τονίζουμε πως το πρόγραμμα του ΠΟΥ είναι κάτι, το οποίο ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει και προσφέρει σημαντική αντιστάθμιση όλων των αρνητικών επιπτώσεων.
Επιτακτική ανάγκη η άσκηση
Η ενημέρωση τη χρονική αυτή στιγμή οφείλει να γίνει όπλο μας. Δε φτάνει να ενημερωνόμαστε για το τι μπορούμε να κάνουμε. Είναι σημαντικό να ξεπερνάμε τα όριά μας και να το πράττουμε. Η απουσία άσκησης και κίνησης είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξουμε. Η υγεία μας δέχεται επίθεση. Εμπιστέψου την άσκηση ως σύμμαχο σου σε αυτή τη μάχη. Μετακίνηση 6 και έφυγες!
Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!
- https://www.nature.com/articles/s41430-020-0646-z
- https://occup-med.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12995-020-00278-9
- https://link.springer.com/article/10.1007/s00415-020-10064-6#Sec8
- https://www.researchgate.net/publication/341154515_COVID-19_pandemic_the_effects_of_quarantine_on_cardiovascular_risk
- https://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/publications-and-technical-guidance/noncommunicable-diseases/stay-physically-active-during-self-quarantine