Γυμνάσου κατά την καραντίνα. Με τον κατάλληλο τρόπο!

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020, 01:11
@dimoskonto_art @dimoskonto_art

Για ακόμη μια φορά η χώρα μας έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ένα lockdown. Τα γυμναστήρια φυσικά δε θα μπορούσαν να μείνουν ανοικτά. Μπορεί, όμως, να μας αποτρέψει αυτό από το να ασκηθούμε; Σίγουρα όχι. Απεναντίας, είναι μια ευκαιρία να επενδύσουμε λίγο από το χρόνο μας στην υιοθέτηση είτε συμβατικών είτε εναλλακτικών μορφών άσκησης. Εκμεταλλευόμενοι τόσο το χώρο στο σπίτι όσο και τη δυνατότητα που μας δίνει το μήνυμα «μετακίνηση 6» μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γυμναστήριο σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, αρκεί να μάθουμε πώς.

Τρίτη ηλικία

Η άσκηση αποτελεί σπουδαία προσφορά σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Και η καραντίνα σίγουρα δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο. Αυτό που χρειάζεται ένας ηλικιωμένος είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής στο σπίτι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητές του. Σύμφωνα με μελέτες, ένα άτομο τρίτης ηλικίας χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας μπορεί να ακολουθήσει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα 3 – 4 ημερών. Το πρόγραμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 – 30 λεπτά τη μέρα. Φυσικά, η άσκηση για ένα τέτοιο άτομο πρέπει να γίνεται με προσοχή και με χαμηλή έως μέτρια ένταση. Η εκτέλεση των ασκήσεων με μουσική ή με παρέα την υπόλοιπη οικογένεια μπορεί να αποτελέσει το ευχάριστο ραντεβού της ημέρας. Για παράδειγμα, το αερόβιο κομμάτι μπορεί να καλυφθεί με το χορό, η ενδυνάμωση με άρσεις ελαφρών αντικειμένων, όπως ένα άδειο πακέτο με τρόφιμα και φυσικά υπάρχει και η μέθοδος Otago, με την οποία καλύπτεται το κομμάτι της ισορροπίας με πολύ ευχάριστο και άνετο τρόπο.

Μέση ηλικία

Η καραντίνα μπορεί να οδηγήσει συχνά σε καθιστική ζωή, καθήλωση στην τηλεόραση και στα social media. Αυτό έχεις ως συνέπεια την πρόκληση παχυσαρκίας κι άλλων προβλημάτων υγείας για ένα άτομο ηλικίας 45 – 65 ετών. Η άσκηση, είτε στο σπίτι είτε έξω από αυτό, αποτελεί ψυχική διέξοδο για τα άτομα αυτά. Πρώτα απ΄ όλα συμβάλει στην καταπολέμηση του άγχους και οδηγεί σε καλύτερη διαχείριση θυμού. Ένα πρόγραμμα άσκησης τριών ημερών μέτριας έντασης παίζει ρόλο ακόμη και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η καλύτερη πνευμονική αέρωση και κυκλοφορία του αίματος σε συνδυασμό με την έκκριση ορμονών ωφέλιμων για τον οργανισμό χτίζει ένα καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο χρήζει μεγάλης σημασίας. Το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει προπόνηση ενδυνάμωσης μαζί με αερόβια προπόνηση σε ανοιχτά μέρη. Όσον αφορά την ενδυνάμωση, η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει αποτελεσματικά, καθώς υπάρχουν αμέτρητα προγράμματα και εφαρμογές που μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί. Η αερόβια προπόνηση μπορεί κι αυτή να ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο. Αλματάκια μέσα στο σπίτι, χορός, ποδήλατο ή τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο είναι μερικά από όσα μπορεί να κάνει κάθε μεσήλικας.

Άτομα που ασκούνται καθημερινά

Σε άτομα, στα οποία η άσκηση βρίσκεται στην καθημερινότητά τους αυτό σίγουρα δεν μπορεί να αλλάξει για όσο διαρκέσει η καραντίνα. Αυτό που είναι χρήσιμο, λοιπόν, για τα άτομα αυτά, είναι να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα, στο οποίο κάθε προπόνηση θα εστιάζει σε ολόκληρο το σώμα. Όταν δεν υπάρχει εξοπλισμός και το μόνο που διαθέτουμε είναι ένα στρώμα γυμναστικής τότε κάθε πρόγραμμα πρέπει να εστιάζει στην άσκηση μεγάλων και πολλών μυών ταυτόχρονα. Ασκήσεις μόνο με το βάρος του σώματος μας αποδεικνύονται ως οι πιο αποτελεσματικές σε ημερήσια βάση λόγω του μεγαλύτερου επιπέδου δυσκολίας που διαθέτουν. Ακόμη μπορούμε να δοκιμάσουμε τρέξιμο σε διαφορετικές εντάσεις όπως περπάτημα σε συνδυασμό με σπριντ σε δρόμο με ανηφορική κλίση (εναλλασσόμενη διαλλειματική προπόνηση) ή τρέξιμο σε ανώμαλα μονοπάτια σε κάποιο άλσος.

Παιδιά

Τα παιδιά φυσικά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ασκηθούν ακόμη και κάθε μέρα. Η όρεξη και το ενδιαφέρον τους δε σταματά ποτέ. Η καραντίνα αποτελεί μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τους γονείς να περάσουν ουσιαστικό χρόνο μαζί τους και αυτό μπορεί να γίνει μέσω της άσκησης. Ασκήσεις με παιγνιώδη μορφή και με συνοδεία μουσικής μπορούν να κάνουν την καραντίνα λίγο πιο ευχάριστη και δημιουργική.

Δώσε ευκαιρία στην άσκηση στην καραντίνα σου

Ακόμη και σε μια καραντίνα υπάρχουν διαφορετικές μορφές άσκησης για τον καθένα, χωρίς να χρειάζεται τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου. Πολλές φορές αυτό που χρειάζεται είναι φαντασία και ένας καλός σχεδιασμός. Στη συνέχεια, τόσο η πειθαρχία όσο και το ενδιαφέρον για εκγύμναση οδηγούν σε μια πολύ πιο ευχάριστη, παραγωγική και υγιή καραντίνα.

*Otago: Μορφή άσκησης, η οποία εφαρμόζεται στο σπίτι μόνο με τη χρήση μιας καρέκλας. Ενδείκνυται για ηλικιωμένους καθώς σκοπός της είναι η πρόληψη των πτώσεων.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Ακούστε το Podcast

    Πηγές

    Jiménez-Pavón, David, Ana Carbonell-Baeza, and Carl J. Lavie. "Physical exercise as therapy to fight against the mental and physical consequences of COVID-19 quarantine: Special focus in older people." Progress in cardiovascular diseases (2020).

    Brand, Ralf, Sinika Timme, and Sanaz Nosrat. "When pandemic hits: Exercise frequency and subjective well-being during COVID-19 pandemic." Frontiers in psychology 11 (2020): 2391.

    Ranasinghe, Chathuranga, Cemal Ozemek, and Ross Arena. "Exercise and well-being during COVID 19–time to boost your immunity." Expert Review of Anti-infective Therapy (2020): 1-6.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(5 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: