Ανακύκλωση Ηλεκτρικών Συσκευών

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020, 16:Ιαν
Ανακύκλωση Ηλεκτρικών Συσκευών Ανακύκλωση Ηλεκτρικών Συσκευών

Μόλις σας χάλασε το αγαπημένο σας κινητό ή η καφετιέρα σας. Και δυστυχώς δεν επισκευάζονται. Ποια είναι η πρώτη σας σκέψη; Μάλλον να πάρετε καινούρια. Αλλά τι γίνεται με τα παλιά; Γιατί κανείς να ανακυκλώσει την ηλεκτρική του συσκευή; Και κυρίως πώς το κάνει;

Γιατί να ανακυκλώσω την παλιά μου ηλεκτρική συσκευή;

Απλά γιατί σκέφτεστε το περιβάλλον. Η ανακύκλωση βοηθά στη μείωση των απορριμμάτων στους χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) οι οποίοι είναι ήδη υπερφορτωμένοι από σκουπίδια. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα απόβλητα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευασιών (Electric and Electronic Equipment-EEE) είναι μια από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες πηγές απορριμμάτων, με τη δημιουργία 9.000.000 τόνων το 2005 και με πρόβλεψη να φτάσουν τα 12.000.000 τόνους φέτος.

Από το Φεβρουάριο του 2003 έχει θεσπιστεί Ευρωπαϊκή Νομοθεσία σύμφωνα με την οποία οι EEE πρέπει να συλλέγονται και να ανακυκλώνονται. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί παλαιότερα σε αυτές τις συσκευές περιέχονταν βαρέα μέταλλα, μόλυβδος, κάδμιο, υδράργυρος, εξασθενές χρώμιο και επιβραδυντές καύσης όπως πολυβρωμοδιφαινύλια (PBB) και πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE). Οι ουσίες αυτές είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία αλλά και για το περιβάλλον, αφού μπορούν να διαρρεύσουν και να ρυπάνουν το χώμα, τον υδροφόρο ορίζοντα, τα ζώα και συνεπώς τους ανθρώπους, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Αν και τα παραπάνω στοιχεία ή ενώσεις έχουν απαγορευθεί από τις σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές αλλά και από οποιοδήποτε περιφερειακό εξοπλισμό (καλώδια, ανταλλακτικά κλπ), υπάρχουν ακόμα συσκευές που τις περιέχουν και άρα θα πρέπει να ανακυκλωθούν και να τεθούν σε διαχείριση σύμφωνα με τους κανονισμούς της νομοθεσίας.

Τέλος, η κατασκευή καινούριων σύγχρονων συσκευών απαιτεί μεγάλα ποσά ενέργειας αλλά και τη χρήση σπάνιων και δαπανηρών πόρων. Προκειμένου να ενισχυθεί η περιβαλλοντική διαχείριση και η κυκλική οικονομία, η ανακύκλωση των παλιών μας συσκευών αποτελεί μονόδρομο.

Τι μπορώ να ανακυκλώσω;

Με μεγάλη χαρά θα πω: Πρακτικά οτιδήποτε. Λάμπες, μπαταρίες, κινητά, πληκτρολόγια, υπολογιστές, οτιδήποτε έχει πρίζα, οτιδήποτε λειτουργεί με μπαταρίες, η λίστα είναι ατελείωτη. Αν έχεις απορία αν η συσκευή σου ανακυκλώνεται, μπορείς να το επιβεβαιώσεις εδώ : http://www.electrocycle.gr/recycling. Αλλά ακόμα και αν παρ’ ελπίδα δεν τη βρεις στη λίστα, επικοινώνησε με το πλησιέστερο κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών και θα λάβεις την κατάλληλη ενημέρωση.

Εκτός από το χρέος μας ως ιδιώτες, οι εταιρείες σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία είναι υπεύθυνες για τη διαχείρισή των συσκευών τους μετά το πέρας της ωφέλιμης ζωής τους.

Πού μπορώ να ανακυκλώσω;

Και πάλι η απάντηση είναι απλή. Μάλλον σε οποιοδήποτε κατάστημα πουλάει τέτοιου είδους εξοπλισμό. Όλες οι μεγάλες εταιρείες ανήκουν στο δίκτυο της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε. και μπορείς να τις επισκεφτείς και να σε καθοδηγήσουν για τον κάδο στον οποίο θα αφήσεις την παλιά σου συσκευή. Αν δεν μπορείτε ωστόσο να βρείτε το πλησιέστερο σε εσάς σημείο απόθεσης των παλιών σας συσκευών μπορείτε να το βρείτε σε αυτό το χάρτη για όλη την Ελλάδα : http://www.electrocycle.gr/network. Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. λειτουργεί ως Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) από τον Ιούνιο του 2004 και έχει ως στόχο την απομάκρυνση των επιβλαβών ουσιών που περιέχονται στις παλιές συσκευές, αλλά και την αξιοποίηση υλικών τους ως πρώτες ύλες για σύγχρονες συσκευές. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δίνονται από την εταιρεία για την Ελλάδα, μόνο το 2018 ανακυκλώθηκαν 56.187 τόνοι συσκευών για το 2018.

Η ενημέρωση είναι πια επαρκής ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολογία. Το κάνεις για σένα.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

  Πηγές

  https://ec.europa.eu/environment/waste/rohs_eee/index_en.htm

  https://ec.europa.eu/environment/waste/weee/index_en.htm

  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/IP_11_912

  https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:197:0038:0071:en:PDF

  https://www.eoan.gr/uploads/files/117/b0f5d1ae1d066189bc8280aaca39c9c4688869cb.pdf

  http://www.electrocycle.gr/

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(1 Ψήφος)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: