Εναλλακτικές κρέατος από φυτά;

Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020, 11:Φεβ
Εναλλακτικές κρέατος από φυτά; Εναλλακτικές κρέατος από φυτά;

Πιθανώς να μην το γνωρίζετε αλλά τον Οκτώβριο του 2015 ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο(International Agency for Research on Cancer) κατέταξε την κατανάλωση του επεξεργασμένου κρέατος (λουκάνικα, μπέικον κλπ) στην κατηγορία «καρκινογόνα» και την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος ως «πιθανά καρκινογόνα». Και ενώ σκέφτεστε ότι δεν θα ξαναφάτε ποτέ το burger σας χωρίς τύψεις, να σας καθησυχάσω… Υπάρχει ήδη στην αγορά εναλλακτικό μπιφτέκι από 100% φυτικές πρώτες ύλες.

Ναι, τα ανερχόμενα αστέρια της διατροφής μας ονομάζονται «Εναλλακτικές κρέατος από φυτά» (Plant Based Meat Alternatives –PBMAs). Οι εταιρείες Beyond Meat και Impossible Foods είναι οι πρώτες που έκαναν το αδύνατο δυνατό, να δημιουργήσουν προϊόντα φυτικής προέλευσης που προσομοιάζουν σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, οσμή, εμφάνιση, υφή) την αίσθηση της κατανάλωσης κρέατος. Τα προϊόντα αυτά αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνες σόγιας, οσπρίων όπως φακές και μπιζέλια, ρυζιού, πατάτας και διάφορες φυτικές και μη χρωστικές. Η ζήτηση των προϊόντων έχει εκτοξεύσει τις πωλήσεις σε Αμερική, Αγγλία, Αυστραλία ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα, κάνοντας τη συγκεκριμένη διατροφή το trend της εποχής, με πολλές μικρότερες εταιρείες να μπαίνουν σε αυτή την πολλά υποσχόμενη αγορά. Και αν η αγορά σας φαίνεται μικρή, καθώς οι vegans και οι vegetarians φίλοι σας είναι λίγοι, να σας ενημερώσω ότι τα προϊόντα αυτά απευθύνονται σε πολύ ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι flexitarians. Οι flexitarians αποτελούν μια πολύ μεγάλη ομάδα του παγκόσμιου πληθυσμού η οποία έχει συνειδητά επιλέξει να μειώσει την κατανάλωση του κρέατος χωρίς, ωστόσο, να το αφαιρέσει εντελώς από τη διατροφή του.

Θετικές αξιώσεις

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος έχει ενοχοποιηθεί ότι προκαλεί προβλήματα στην υγεία, καθώς έχει συσχετιστεί με την παχυσαρκία, το διαβήτη τύπου 2 αλλά και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης, οι αυξανόμενες απαιτήσεις της εκτροφής των ζώων προς κατανάλωση σε εκτάσεις, νερό και ενέργεια, αλλά και οι εκπομπές τεράστιων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου έχουν συνδεθεί ισχυρά με την κλιματική αλλαγή. Υπάρχει, λοιπόν, μια παγκόσμια συζήτηση σχετικά με πιο βιώσιμες εναλλακτικές διατροφής. Τα PBMAs έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό, προτείνοντας μια διατροφή η οποία περιέχει την εμπειρία κατανάλωσης όλων των τύπων κρέατος από επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα, με πολύ χαμηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις.

Προκλήσεις και προβληματισμοί

Παρόλο που η ιδέα αλλά και το γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί ήδη τέτοια προϊόντα και έχουν κερδίσει το καταναλωτικό κοινό είναι ελπιδοφόρα, η επιστημονική κοινότητα παραμένει σκεπτική. Με το δεδομένο ότι τέτοιου τύπου τεχνολογίες είναι πολύ καινοτόμες, θα πρέπει να γίνουν συστηματικές μελέτες συσχέτισης της κατανάλωσης των προϊόντων με την υγεία των καταναλωτών. Για παράδειγμα, η χρήση διοξειδίου του τιτανίου που χρησιμοποιείται σε κάποια προϊόντα έχει συνδεθεί με την εμφάνιση συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Επίσης, για να προσομοιάσουν τα φυτικά προϊόντα σε γεύση, χρώμα και υφή το κρέας, υπόκεινται σε μεγάλου βαθμού επεξεργασία.

Τελικά;

Συμπερασματικά, θα πρότεινα να κρατήσουμε μια κριτική στάση ως προς τα PBMAs προς το παρόν. Παρόλο που η τεχνολογία φαίνεται να δίνει μια βιώσιμη εναλλακτική διατροφής σε περιβαλλοντικό επίπεδο, τα αποτελέσματα  στην υγεία του ανθρώπου από τα υφιστάμενα προϊόντα δεν είναι ξεκάθαρα. Και αν και θα θέλαμε πολύ να δούμε το ζήτημα της διατροφής του πληθυσμού να λύνεται με ένα μαγικό ραβδί, όπως και για όλα τα άλλα επιστημονικά ερωτήματα, απαιτείται χρόνος, υπομονή και πολλές μελέτες. After all, this is the magic of science!

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

  Πηγές

  Bouvard, Véronique, et al. "Carcinogenicity of consumption of red and processed meat."Lancet Oncology 16.16 (2015): 1599.

  https://www.beyondmeat.com/products/

  https://impossiblefoods.com/

  Wild, Florian, et al. "The evolution of a plant-based alternative to meat. From niche markets to widely accepted meat alternatives." Agro Food Industry Hi-Tech 25.1 (2014): 45-49.

  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2452074816301185

  Hu, Frank B., Brett O. Otis, and Gina McCarthy. "Can Plant-Based Meat Alternatives Be Part of a Healthy and Sustainable Diet?." JAMA (2019): 1-3.

  Hall, Kevin D., et al. "Ultra-processed diets cause excess calorie intake and weight gain: an inpatient randomized controlled trial of ad libitum food intake." Cell metabolism (2019).

  Bao, Wei, et al. "Dietary iron intake, body iron stores, and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis." BMC medicine 10.1 (2012): 119.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(2 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: