Ας γνωριστούμε με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021, 02:01
Ας γνωριστούμε με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech Ας γνωριστούμε με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Και να που η στιγμή που όλη η ανθρωπότητα περίμενε τον τελευταίο χρόνο, ήρθε. Με τη συμβολική ημερομηνία 27 Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή πριν καν τελειώσει το 2020, η Ευρώπη ξεκινά εντατικά τους εμβολιασμούς. Το 1ο εμβόλιο που πήρε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) στις 21 Δεκεμβρίου 2020 είναι αυτό των Pfizer/BioNTech.

Τρόπος λειτουργίας εμβολίου

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech βασίζεται σε μια καινοτόμα τεχνολογία που διαφοροποιείται από την έως σήμερα δημιουργία εμβολίων. Έως σήμερα τα εμβόλια περιείχαν τμήματα του παθογόνου παράγοντα ή εξασθενημένα στελέχη τα οποία εισάγονταν στον οργανισμό μας με στόχο να προκαλέσουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματός μας, δηλαδή την ενεργοποίηση ειδικών κυττάρων και την παραγωγή αντισωμάτων. Κάποια κύτταρα του ανοσοποιητικού μας έχουν τη δυνατότητα να «θυμούνται» όλους τους διαφορετικούς εισβολείς, οπότε με τη χρήση εμβολίων, στην πραγματική απειλή η απόκριση είναι πολύ πιο γρήγορη και πολύ πιο αποτελεσματική.

Με την καινούρια τεχνολογία, το εμβόλιο περιέχει ένα συνθετικό κομμάτι mRNA που είναι στην πραγματικότητα ένα «καλούπι» που περιέχει την πληροφορία για την παραγωγή της πρωτεΐνης που υπάρχει στο εξωτερικό περίβλημα του ιού. Ναι, αυτά τα χαρακτηριστικά «καρφιά» (ακίδες) στην επιφάνεια του SARS-CoV-2 είναι αυτά που τον βοηθούν να προσδένεται στα κύτταρά μας και να τα μολύνει με το γενετικό του υλικό. Άρα, όταν αυτό το καλούπι (mRNA) εισάγεται στον οργανισμό μας, δίνεται η εντολή στα κύτταρά μας να παράξουν αυτή την εξωγενή πρωτεΐνη χωρίς να έχουμε μολυνθεί. Όταν η πρωτεΐνη παραχθεί, το ανοσοποιητικό μας αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει εισβολή (ναι, το κοροϊδέψαμε!) και ξεκινά την παραγωγή αντισωμάτων για να την καταστείλει.

Μπορεί ένα τέτοιο εμβόλιο (mRNA) να βγαίνει πρώτη φορά στην αγορά, αλλά η μελέτη αυτής της τεχνολογίας δεν ξεκίνησε με τον SARS-CoV-2. Οι πρώτες αναφορές για αυτή την τεχνολογία έρχονται από το μακρινό 1990, αν και η κατεύθυνση προς mRNA θεραπευτικές προσεγγίσεις ξεκινά αρκετά αργότερα, την προηγούμενη δεκαετία. Η χρήση mRNA για εμβόλια φαίνεται να έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις κλασικές τακτικές. Κατ’ αρχάς το mRNA είναι μη μολυσματικό, δεν εισέρχεται στον πυρήνα των κυττάρων μας που βρίσκεται το ανθρώπινο DNA και δεν υπάρχει δυνατότητα μεταλλαξιγένεσης κατά την εισαγωγή του στον οργανισμό σε αντίθεση με παλαιότερα εμβόλια που περιείχαν τον ίδιο τον μικροοργανισμό. Επίσης, το mRNA αποικοδομείται εύκολα από τις φυσιολογικές κυτταρικές διεργασίες και απομακρύνεται από τον οργανισμό, αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος της ανάγκης της επαναληπτικής δόσης. Μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις στο μόριο, αλλά και στον τρόπο μεταφοράς του ώστε να επηρεαστεί ο χρόνος ημιζωής του, ο χρόνος δηλαδή που θέλουμε να παραμείνει στο σώμα μας έως ότου εκτελέσει επιτυχημένα τις διεργασίες που πρέπει. Τροποποιήσεις μπορεί να γίνουν επίσης ώστε να γίνει πιο σταθερό και να αυξήσουμε τις επιδόσεις του στην παραγωγή της πρωτεΐνης-στόχου. Άρα, με το mRNA είναι στο χέρι των επιστημόνων να συνδυάσουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα με τις μικρότερες δυνατές παρενέργειες. Μαγεία.

Άλλα συστατικά

Εκτός από το mRNA, το σημαντικό «ενεργό συστατικό», το εμβόλιο περιέχει άλλες 3 κατηγορίες συστατικών. Λιπίδια, άλατα, σακχαρόζη. Τα λιπίδια  σχηματίζουν δομές ώστε να δημιουργήσουν το νανο-φορέα μέσα στον οποίο είναι εγκλεισμένο το mRNA. Ο φορέας αυτός αποτελείται από 4 διαφορετικά λιπίδια τα οποία μπλέκονται μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν μια σταθερή διπλοστιβάδα, ένα κέλυφος, το οποίο θα αποτελέσει το «δούρειο ίππο» για το ενεργό συστατικό μας. Τα λιπιδικά νανοσωματίδια είναι εκεί για να εξασφαλίσουν την επιτυχημένη μεταφορά του mRNA στα κύτταρα-στόχο καθώς και να το προστατέψουν από αλλοιώσεις στη διαδρομή. Τα άλατα διατηρούν σταθερό το pH του διαλύματος ώστε να προσομοιάζει αυτό του οργανισμού μας. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο, γι’ αυτό και πριν τον εμβολιασμό το νοσηλευτικό προσωπικό ή ο φαρμακοποιός θα το διαλύει σε φυσιολογικό ορό και μετά θα κάνει την ένεση. Η κοινή μας ζάχαρη παίζει έναν επίσης σπουδαίο ρόλο στο διάλυμα. Είναι εκεί για να προστατεύει τα λιπιδικά νανοσωματίδια ώστε να μην αλλοιωθεί η διάταξή τους κατά την αποθήκευση στους -70 oC.

Σημαντικό στοιχείο για το οποίο ζητωκραυγάζει η Pfizer σε όλες της τις δηλώσεις είναι ότι το εμβόλιο δεν περιέχει συντηρητικά. Τα προηγούμενα χρόνια είχε γίνει μεγάλη συζήτηση σχετικά με το αν τα συντηρητικά ενός εμβολίου μπορεί να έχουν παρενέργειες στους ανθρώπους και σε ποιο βαθμό αυτά καθιστούν ένα εμβόλιο πιθανά επικίνδυνο για την υγεία μας. Με αυτό τον τρόπο, η εταιρεία προσπαθεί να δηλώσει σε κάθε τόνο ότι το νέο εμβόλιο έχει σχεδιαστεί ώστε να έχει τις μικρότερες δυνατές παρενέργειες.

Συμπέρασμα

Γιατί αυτό το εμβόλιο «έκοψε την κορδέλα» και γιατί και το αμέσως επόμενο (αυτό της Moderna) βασίζεται στην ακριβώς ίδια τεχνολογία; Είναι απλό. Εκτός από τα επιστημονικά δεδομένα που φαίνεται να στοιχειοθετούν το γεγονός ότι αναφερόμαστε σε μια καλύτερη έκδοση εμβολίων, ένας ακόμα στόχος είναι να μπορέσει να εμβολιαστεί αποτελεσματικά (ιδανικά) περίπου 7 δισεκατομμύρια πληθυσμού. Με την σύνθεση mRNA μπορεί να αυξηθεί ο όγκος και η ταχύτητα παραγωγής των εμβολίων, ακόμα και αν υπάρχουν κάποιες δυσκολίες όπως η μεταφορά και συντήρησή τους σε υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά αυτό ας το αναλύσουμε σε ένα από τα επόμενα άρθρα μας.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

    Πηγές

    Pollard, Charlotte, et al. "Challenges and advances towards the rational design of mRNA vaccines." Trends in molecular medicine 19.12 (2013): 705-713.

    Pardi, Norbert, et al. "mRNA vaccines—a new era in vaccinology." Nature reviews Drug discovery 17.4 (2018): 261.

    https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/info-by-product/pfizer/

    https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/how-are-vaccines-developed-authorised-and-put-market_el

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(9 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: