Q&A σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021, 02:01
Q&A σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech Q&A σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech

Είναι ίσως η πρώτη φορά που όλος ο πλανήτης αναζητά τόσο εντατικά απαντήσεις, οι οποίες σχετίζονται με ένα εμβόλιο. Το 1ο εγκεκριμένο εμβόλιο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency-EMA) κατά της νόσου COVID-19, αυτό της Pfizer/BioNTech, είναι εδώ. Ας δώσουμε, λοιπόν, κάποιες απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για το θέμα, αν και είναι πολύ νωρίς για να τις δώσει κανείς με απόλυτη βεβαιότητα.

Πώς δημιουργήθηκε τόσο γρήγορα αυτό το εμβόλιο;

Είναι αλήθεια ότι αυτή η ερώτηση είναι η πιο συχνή και το γεγονός εντυπωσιάζει. Ωστόσο, τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Αρχικά, η σχετική τεχνολογία έχει μελετηθεί αρκετά χρόνια πριν, άρα η τεχνογνωσία προϋπήρχε. Επίσης, για την COVID-19 έγινε σύμπραξη καινοτομίας και εμπειρίας, αποτελεσματικών επιστημόνων και… χρημάτων. Αρκετά χρήματα δαπανήθηκαν ώστε ο καθένας να κάνει την έρευνά του γρήγορα και απρόσκοπτα. Επίσης, ο EMA φρόντισε να ξεκινήσει την εξέταση των δεδομένων από τις κλινικές μελέτες των εμβολίων, πριν οι εταιρείες καταθέσουν αίτημα για έγκριση. Κοινώς, όλοι κινήθηκαν συντονισμένα σε μια παγκόσμια προσπάθεια να παρθούν οι αποφάσεις γρήγορα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ασφάλεια δεν είναι προτεραιότητα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσω ότι η έγκριση από τον EMA, αλλά και από τον αντίστοιχο αμερικάνικο οργανισμό (FDA) έχει γίνει υπό όρους, δηλαδή τα δεδομένα από τον εμβολιασμό θα καταγράφονται και τα αποτελέσματα θα επαναξιολογούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021. Για πιο πολλές πληροφορίες μπορεί κανείς να επισκεφθεί την ιστοσελίδα των ΕΜΑ και ΕΕ ώστε να ενημερωθεί σχετικά με το θέμα.

Σε τι διαφέρει αυτό το εμβόλιο από τα εμβόλια έως σήμερα;

Όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο άρθρο, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, όπως και αυτό της Moderna, χρησιμοποιούν την καινοτόμα τεχνολογία της εισαγωγής mRNA στον οργανισμό. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα είδη εμβολίων, το εμβόλιο mRNA φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό, με λιγότερες αρνητικές συνέπειες για τον άνθρωπο, καθώς και πιο εύκολο στην παραγωγή του. Αν και είναι αρκετά κοστοβόρα διαδικασία, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, εμφανίστηκαν γρήγορα λύσεις για τα οικονομικά ζητήματα! Ωστόσο, είμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο. Ας μην ξεχνάμε ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα δεδομένα, άρα σε μερικούς μήνες τα αποτελέσματα θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα και αξιολογήσιμα.

Γιατί πρέπει να αποθηκευτεί σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες;

Απλά γιατί το mRNA είναι ένα πολύ ευπαθές μόριο. Η εταιρεία προσπαθεί να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενώ αυτό θα ταξιδεύει για μέρες σε όλες τις γωνιές του πλανήτη και θα περιμένει τα εκατομμύρια των ανθρώπων να εμβολιαστούν. Η διαδικασία θα πάρει μήνες άρα οι συνθήκες διατήρησης θα πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής αλλαγής. Ας μην ξεχνάμε ότι το εμβόλιο δεν περιέχει κανένα συντηρητικό. Περιέχει μόνο το mRNA, λιπίδια, άλατα και ζάχαρη. Άρα, πρέπει να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του ενεργού μορίου και να αποφευχθεί ταυτόχρονα η επιμόλυνση. -70ο C λοιπόν!

Γιατί δεν μπορούν να το κάνουν παιδιά;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δε σχετίζεται με καμία θεωρία συνωμοσίας. Απλά δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα μελέτες σε παιδιά. Εφ’ όσον τα δεδομένα της νόσου COVID-19 έδειξαν ότι πλήττεται περισσότερο ο ενήλικος πληθυσμός, πρωταρχικό σχέδιο του εμβολίου είναι να προστατευτούν πρώτα εκείνοι. Ήδη, στις κλινικές εφαρμογές υπάρχει σχεδιασμός για τη μελέτη του εμβολίου σε μικρότερες ηλικίες και για τα δύο εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Moderna).

Μπορεί κανείς να προστατευτεί με μία μόνο δόση;

Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει σχεδιαστεί να χορηγείται σε 2 δόσεις με 21 ημέρες διαφορά (αναφέρθηκε και νωρίτερα ότι πρόκειται για ευπαθές μόριο με μικρό χρόνο ημιζωής). Αυτό σημαίνει ότι οι μελέτες αποτελεσματικότητας έχουν πραγματοποιηθεί, αφού κανείς πάρει και τις 2 δόσεις. Σύμφωνα με τις εταιρείες, η ανοσία προκύπτει μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Άρα μεγάλη προσοχή στο να μην ξεχάσουμε να παρουσιαστούμε για το επαναληπτικό εμβόλιο.  

Μπορεί το εμβόλιο να αλλοιώσει το γενετικό μας υλικό;

Το γενετικό μας υλικό είναι DNA. Το mRNA είναι μια μονόκλωνη ακολουθία βάσεων, η οποία μεταφέρει φυσιολογικά το μήνυμα για την παραγωγή κάποιας πρωτεΐνης, από το DNA (πυρήνας) στο εργοστάσιο παραγωγής πρωτεϊνών, τα  ριβοσώματα, τα οποία βρίσκονται στο κυτταρόπλασμα. Το εμβόλιο περιέχει τεχνητά ένα τέτοιο μήνυμα για την παραγωγή της «ακίδας» του ιού και το εργοστάσιο παραγωγής πρωτεϊνών μας θα πιάσει αμέσως δουλειά. Το mRNA δεν εισέρχεται καν στον πυρήνα του κυττάρου και δεν υπάρχει πιθανότητα μετατροπής/ενσωμάτωσης (ή ό,τι άλλο μπορεί να έχει ακουστεί) του mRNA στο DNA μας. Απλά.

Τι συμβαίνει με τις εγκύους και τις θηλάζουσες;

Όπως και για τα παιδιά, έτσι και για τις δύο παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες. Το εμβόλιο θεωρητικά δεν επηρεάζει σε κάτι, ωστόσο αυτό πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη. Άρα προς το παρόν, το εμβόλιο δεν ενδείκνυται για τις παραπάνω κατηγορίες.

Υπάρχει ομάδα για την οποία να αντενδείκνυται το εμβόλιο;

Άτομα με έντονο παρελθόν αλλεργιών (αναφυλαξία κλπ) θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να το συζητήσουν με το γιατρό ή το φαρμακοποιό τους.

Υπάρχουν γνωστές παρενέργειες;

Οι μέχρι τώρα συχνές παρενέργειες είναι:

 1. Πρήξιμο, κοκκινίλα, πόνος στον ώμο μετά το εμβόλιο
 2. Πονοκέφαλοι, κόπωση, ρίγος

Είμαστε ακόμα στην αρχή. Οι απορίες πολλές, αλλά με λίγη υπομονή και εμπιστοσύνη τους επόμενους μήνες η επιστημονική κοινότητα θα είναι σε θέση να γνωρίζει πολλά περισσότερα.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

  Πηγές

  https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-announce-further-details-collaboration

  https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/how-are-vaccines-developed-authorised-and-put-market_el

  https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/info-by-product/clinical-considerations.html

  https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/covid-19-vaccines-development-evaluation-approval-monitoring

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(12 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: