Μήπως Prep-ει τελικά;

Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2020, 01:02
Μήπως Prep-ει τελικά; Μήπως Prep-ει τελικά;

Ηλίας, ετών 26, ενεργός σεξουαλικά και ανοιχτά ομοφυλόφιλος. Μαρία, ετών 30, επάγγελμα, ιερόδουλη. Ο Μάρκος έχει λάβει στο παρελθόν περισσότερες από δύο φορές το χάπι για την έκθεση στον ιό HIV, ή αλλιώς PΕP*. Έτος 2020, και οι τρείς, μαζί με χιλιάδες ακόμα έχουν μια κοινή επιθυμία: πρόσβαση στο φάρμακο για «πριν την έκθεση στον ιό HIV» ή αλλιώς Prep.

Prep (Pre-exposure Prophylaxis)

«Η στοματική χορήγηση του φαρμάκου της Prep προσφέρεται σαν επιπλέον επιλογή προστασίας για οροαρνητικά άτομα (άτομα που δεν έχουν μολυνθεί προηγουμένως και επομένως δεν έχουν εντοπιστεί στο αίμα τους αντισώματα ενάντια στον HIV), υψηλού ρίσκου μόλυνσης από τον HIV, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες μεθόδους προστασίας», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πρόκειται για χάπι του οποίου η ενδεδειγμένη καθημερινή χορήγηση σε προστατεύει από τον ιό HIV σε ποσοστό μέχρι και 99%. Στα άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών, λόγω χρήσης σύριγγας (άρα μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης), το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 74%. Η Prep πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά για διάστημα περίπου 7 και 21 ημερών από οροαρνητικά άτομα και οροαρνητικούς χρήστες ναρκωτικών, αντίστοιχα, ώστε να επιτευχθούν τα προστατευτικά επίπεδα φαρμάκου που χρειάζεται στο αίμα και τον πρωκτό. Ωστόσο, η χρήση Prep σε καμία περίπτωση δε μπορεί να υποκαθιστά τις ήδη υπάρχουσες αποτελεσματικές μεθόδους προφύλαξης, όπως η χρήση προφυλακτικού. Άλλωστε, η Prep μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV, όχι όμως από τα υπόλοιπα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), όπως γονόρροια, χλαμύδια και σύφιλη.

Η εξάπλωση…

Το 2012, με την εμπορική ονομασία Truvanda, κυκλοφόρησε το πρώτο χάπι για την προφύλαξη πριν την έκθεση στον ιό HIV. Το φάρμακο, ανήκει στην κατηγορία των αντιρετροϊκών φαρμάκων και δρα εμποδίζοντας τη λειτουργία της αντίστροφης μεταγραφάσης, ένζυμο υπεύθυνο για τον πολλαπλασιασμό του ιού στο κύτταρο-ξενιστή και κατ’ επέκταση την εξάπλωση του στον οργανισμό. Η χρήση του επεκτάθηκε και στην Ευρώπη έπειτα από έγκριση και πλέον χορηγείται είτε δωρεάν είτε με τη συνεισφορά του ασφαλισμένου. Αυτά ισχύουν για την υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί όσον αφορά στη χώρα μας, στο παρελθόν αν ήθελε κάποιος να λάβει τη συγκεκριμένη αγωγή μπορούσε μόνο μέσω της συμμετοχής του στην πρώτη σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο, που πλέον έχει ολοκληρωθεί. Άρα, αβίαστα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αν κανείς θέλει να λαμβάνει τη συγκεκριμένη αγωγή, μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο με «πλαγίους» τρόπους (δεν ενδείκνυται), αφού στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δε χορηγείται. Παρόλο που η πρόσβαση στην Prep, μέχρι πρόσφατα αποτελούσε προνόμιο των αναπτυγμένων χωρών και των ευκατάστατων ατόμων, σήμερα γίνονται εντατικές και πετυχημένες προσπάθειες μέσω προγραμμάτων ένταξής του σε χώρες της Αφρικής, που μαστίζονται από τα ΣΜΝ (πρόσβαση σε 60 χώρες παγκοσμίως, εκ των οποίων 20 της Αφρικής).    

Prep: Πόσο αθώα μοιάζει;

Κάποιοι τη χαρακτηρίζουν ως ένα σημαντικό βήμα έναντι στον HIV. Κατά πόσο όμως ισχύει; Τα άτομα που λαμβάνουν Prep μπορεί να βιώσουν ορισμένες παρενέργειες, όπως ενοχλήσεις στο στομάχι, πυρετό ή κόπωση, οι περισσότερες εκ των οποίων εξαλείφονται με την πάροδο των πρώτων ημερών. Η νοθεία γύρω από την παράνομη διανομή των χαπιών για την Prep (όπως συνέβη και στη χώρα μας, το 2017) και τα λίγα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την κυκλοφορία τους, δεν καθησυχάζουν την επιστημονική κοινότητα. Από την άλλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2016 εξέδωσε ότι χάρη στη χρήση της Prep, 7 στους 10 απέφυγαν την πιθανή μόλυνση από τον ιό. Στο Λονδίνο, το 2016 πραγματοποιήθηκε μείωση 32% στο ποσοστό των ατόμων που μολύνθηκαν από τον ιό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Όσον αφορά στη χώρα μας, τα επιδημιολογικά στοιχεία αναφέρουν ότι το ποσοστό των καθυστερημένων διαγνώσεων υπερβαίνει το 50%, ενώ το ποσοστό των αδιάγνωστων περιστατικών το 23%. Η χρήση Prep συνδέεται άμεσα με την συνεχή επαγρύπνηση του ασθενή, που σημαίνει τακτικός προληπτικός έλεγχος. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι χάρη στον προληπτικό έλεγχο που υπαγορεύει η χρήση Prep, έχει παρατηρηθεί μείωση και στα άλλα ΣΜΝ, όπως η γονόρροια. Από δημοσιονομικής πλευράς διαχείρισης των χρόνιων νοσημάτων, όπως το AIDS, σίγουρα παρουσιάζει εξίσου σημαντικό ενδιαφέρον, αν κανείς αναλογιστεί ότι τουλάχιστον στην Ελλάδα το κόστος μόνο για τη θεραπεία από τον ιό ανέρχεται περίπου στα 7 χιλ. ευρώ ετησίως ανά ασθενή. Άρα, μήπως ήρθε η ώρα για επιπλέον πρόληψη, ή απλώς η χρήση της αποτελεί μια δικαιολογία για την απενοχοποίηση του σεξ χωρίς προφυλακτικό;

Από όποια οπτική και να το δεις, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες σπουδαίων επιστημονικών ανακαλύψεων και ίσως η ανακάλυψη ενός εμβολίου για την εξάλειψη του AIDS να μην βρίσκεται πολύ μακριά. Το μέλλον αναμένεται συναρπαστικό και εμείς οφείλουμε να είμαστε ευσυνείδητοι αρωγοί του.

PEP (Post Exposure Prophylaxis) λαμβάνεται για διάστημα έως 30 ημέρες αφότου κάποιος έχει κάνει σεξ και υπάρχει πιθανότητα να έχει εκτεθεί στον ιό HIV. Η κύρια διαφορά με την Prep είναι ότι η PEP λαμβάνεται μετά το σεξ, αν κάποιος νομίζει ότι έχει εκτεθεί στον ιό HIV και η PrEP λαμβάνεται σε συνεχή βάση καθημερινά πριν από το σεξ.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Ακούστε το Podcast

    Πηγές

    https://positivevoice.gr/

    https://mycheckpoint.gr/

    Nadia Boubouchairopoulou, Kostas Athanasakis, Maria Chini, Nikos Mangafas, M.K. Lazanas, John E. Kyriopoulos, Estimation of the Direct Cost of HIV-Infected Patients in Greece on an Annual Basis, Value in Health Regional Issues, Volume 4, 2014, Pages 82-86, ISSN 2212-1099.

    https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/325908/WHO-CDS-HIV-19.9-eng.pdf?ua=1

    https://www.eof.gr/web/guest/human;jsessionid=bcde2d5f5fe775f69a8fbfadf64a?p_p_id=62_INSTANCE_Do3Z&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_62_INSTANCE_Do3Z_struts_action=%2Fjournal_articles%2Fview&_62_INSTANCE_Do3Z_groupId=12225&_62_INSTANCE_Do3Z_articleId=1917646&_62_INSTANCE_Do3Z_version=1.0

    https://www.who.int/hiv/pub/journal_articles/going-global-WHO-prep-adoption_2018.pdf?ua=1

    https://www.avac.org/sites/default/files/resource-files/ongoing_planned_oralPrEP_studies_april2019.pdf

    https://www.who.int/hiv/pub/journal_articles/going-global-WHO-prep-adoption_2018.pdf?ua=1

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(7 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: