Μπορούμε: Καμία μερίδα φαγητού χαμένη

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020, 02:01
Μπορούμε: Καμία μερίδα φαγητού χαμένη Μπορούμε: Καμία μερίδα φαγητού χαμένη

Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, ιδρυτικό μέλος του www.boroume.gr ο οποίος με άμεσο τρόπο (χαρακτηριστικό της οργάνωσης) κατάφερε να μας παρουσιάσει τη δράση της ομάδας και πώς καταφέρνουν να μην «πάει» καμία μερίδα φαγητού χαμένη.

Ποιοι είστε;

Είμαστε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που σκοπό έχει να γίνει η γέφυρα ανάμεσα σε φορείς που θέλουν να προσφέρουν τρόφιμα (όπως φούρνοι, σούπερ μάρκετ, καφετέριες) και σε οργανισμούς που έχουν ανάγκη μερίδες φαγητού (οικοτροφεία, προσφυγικά camps κλπ).

Στόχος μας είναι να περιοριστεί η σπατάλη τροφίμων αξιοποιώντας το εκάστοτε διαθέσιμο φαγητό με το βέλτιστο τρόπο, δηλαδή προσφέροντάς το!

Πώς ξεκίνησε η ιδέα;

To Μπορούμε ξεκίνησε ως ιδέα από την Ξένια Παπασταύρου, μία εκ των ιδρυτικών μελών του, η οποία κατά τη διάρκεια γεύματος σε ταβέρνα παρατήρησε πόσα τρόφιμα θα κατέληγαν στα σκουπίδια, γεγονός που την ενόχλησε πολύ, ειδικά μια εποχή (μέσα 2011) κατά την οποία όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας έψαχναν επισιτιστική στήριξη.

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει;

Οι τρόποι είναι τόσο απεριόριστοι όσο και η φαντασία μας. Η ενημέρωση σε μια γειτονιά ή σε ένα σχολείο ότι υπάρχει αυτή η δομή είναι πολύ σημαντική. Η σκέψη να έρθει κανείς σε επαφή μαζί μας μετά από μια εταιρική εκδήλωση ή ένα γάμο και να προσφέρει τις περισσευούμενες μερίδες φαγητού είναι μια πράξη μεγάλης αξίας που δεν θα κοστίσει παρά μόνο τα λίγα λεπτά επικοινωνίας.

Πόσο εύκολο είναι να προσφέρεις;

Έχουμε δημιουργήσει και συνεχώς εξελίσσουμε και ενημερώνουμε μια πλατφόρμα η οποία συνδυάζει τη γεωγραφική εγγύτητα με την προσφορά. Όταν κάποιος θέλει να δωρίσει, εμείς έχοντας χαρτογραφήσει τις επισιτιστικές ανάγκες διαφόρων φορέων, ενημερώνουμε και συντονίζουμε την άμεση παραλαβή των μερίδων από τον κοινωφελή φορέα. Και αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα.

Πώς έχει συνεισφέρει το Μπορούμε μιλώντας με αριθμούς;

Από την έναρξη της οργάνωσης το 2011 έως σήμερα έχουμε καταφέρει προσεγγιστικά να σώσουμε και να προσφέρουμε 32.000.000 μερίδες φαγητού αξίας πάνω από 42.000.000€. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε συνεργασία με 2200 επιχειρήσεις προσφοράς φαγητού και 600 κοινωφελείς οργανισμούς. Σημαντικό επίσης είναι να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των ρυπογόνων χωρών λόγω σπατάλης φαγητού αφού το 30% των τροφίμων χάνεται στην αλυσίδα τροφής από το χωράφι στο πιάτο.

Πείτε μας λίγα πράγματα για τη δράση «Μπορούμε στη Λαϊκή»

Σκοπός του παρόντος προγράμματος είναι η μείωση της σπατάλης στον πρωτογενή τομέα μέσω της αξιοποίησης των αδιάθετων προϊόντων των παραγωγών και εμπόρων των λαϊκών αγορών σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Είναι μια δράση που στην αρχή αντιμετωπιζόταν από κάποιο σκεπτικισμό από τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών, τώρα όμως αφού είδαν τα αδιάθετα φρούτα και λαχανικά τους να δωρίζονται σε κοινωφελείς οργανισμούς, χαίρονται με την ιδέα της προσφοράς. Στη δράση αυτή μπορεί να συμμετέχουν εθελοντές, ή ομάδες εθελοντών από εταιρείες ή άλλες ομάδες. Τα οφέλη λόγω της αλληλεπίδρασης και της προσφοράς είναι ανεκτίμητα. Σήμερα, συμμετέχουν στο πρόγραμμα 29 λαϊκές αγορές ενώ σώζονται 17 τόνοι φρούτων και λαχανικών κάθε μήνα. Πολλά από αυτά τα τρόφιμα δωρίζονται στα κοινωνικά παντοπωλεία των αντίστοιχων περιοχών και δίνονται στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Πώς έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος το Μπορούμε;

Η αγάπη του κόσμου και η προσφορά του στην οργάνωση είναι ανεκτίμητη. Χωρίς τους εθελοντές μας που μπορεί να είναι άνθρωποι που απλά έχουν έρθει και στηρίζουν την προσπάθειά μας με όποιον τρόπο μπορούν, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε εδώ σήμερα. Επίσης, ο κόσμος της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού έχει αγκαλιάσει την οργάνωση από το να φορέσει μια μπλούζα με το logo μας και να επικοινωνήσει την προσπάθειά μας, μέχρι να τη δωρεά τροφίμων ή χρημάτων. Οποιαδήποτε κίνηση είναι απολύτως χρήσιμη και είναι για εμάς κίνητρο να συνεχίσουμε.

Τι σημαίνει για εσάς “conscious”;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ζουν συνειδητά με τον εαυτό τους, δεν γνωρίζουν τι είναι σημαντικό και τι όχι αγνοώντας έτσι την αρχή και το τέλος της αυτοανάλυσης. Στο «Μπορούμε» η λέξη “conscious” έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μια μεγάλη ανησυχία για συνειδητότητα και μια ανάγκη να διακρίνουμε τι έχει ουσιαστική σημασία και να πορευόμαστε με γνώμονα αυτό. Και αυτή η πορεία μας έχει οδηγήσει σε αυτούς που είμαστε σήμερα.

Εμείς να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον Αλέξανδρο και τους Μπορούμε. Πιστεύουμε στην προσπάθειά τους και θα είμαστε δίπλα τους με όποιο τρόπο μπορούμε.

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(4 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: