Η Aegean Rebreath δίνει ανάσα στο Βυθό του Αιγαίου

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020, 12:01
Η Aegean Rebreath δίνει ανάσα στο Βυθό του Αιγαίου Η Aegean Rebreath δίνει ανάσα στο Βυθό του Αιγαίου

Θαλάσσια ρύπανση, ώρα μηδέν! Ζοφερές εικόνες έπειτα από ανθρώπινη παρέμβαση που κόβουν την ανάσα. Εικόνες από χελώνες παγιδευμένες στα εγκαταλελειμμένα δίχτυα των ψαράδων και νεκρά δελφίνια με εντοπισμένες ποσότητες πλαστικού στο στομάχι τους. Εικόνες από πλαστικές σακούλες μέχρι και καζανάκια τουαλέτας στο βυθό της Άνδρου, έπειτα από την κατάρρευση της χωματερής. Ανεξίτηλες και αποκαρδιωτικές εικόνες που περιγράφουν το μέγεθος της θαλάσσιας καταστροφής στο Αιγαίο. Αλλά μετά τι; 

 Στο βυθό του Αιγαίου που ασφυκτιά, η Aegean Rebreath, δίνει ανάσα για ζωή. Η Αντιγόνη Κουτέρη και ο Αλέξανδρος Σταυρακούλης, μέλη της Aegean Rebreath, μας μίλησαν για τον κοινωφελή οργανισμό και το μέγεθος της θαλάσσιας ρύπανσης στο Αιγαίο.

Πως ξεκίνησε η AR

“Η ιδέα της AR ξεκίνησε έχοντας ως έναυσμα την αγάπη για την θάλασσα αλλά και την απογοήτευση που αποκομίζει κανείς από τη διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ζώντας σε μία χώρα που αποτελείται από μια απέραντη ακτογραμμή, το υδάτινο στοιχείο είναι η φύση μας και το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Ωστόσο, η επιβάρυνση των θαλασσών επιστρέφεται στους ανθρώπους κυριολεκτικά και μεταφορικά. Το Αιγαίο δεν αναπνέει, αργοπεθαίνει από τους τόνους σκουπιδιών που δέχεται εδώ και δεκαετίες. Αν δεν το βλέπει αυτό κάποιος ούτε όντας δύτης, τότε σίγουρα στρουθοκαμηλίζει. Αναζητούμε τους κοινούς τόπους επικοινωνίας και συνεργασίας με όποιον, μεμονωμένα ή ομαδικά, συμμερίζεται το όραμά μας για αλλαγή στην κουλτούρα μας.”

Η ομάδα

“Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε πως σε ένα πρώτο περιγραφικό επίπεδο, η AR είναι μία ομάδα με καθεστώς κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των μελών της. Ειδικότερα, η AR περιλαμβάνει μία ποικιλία χαρακτήρων, με διαφορετικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και ερεθίσματα που συμβάλουν με τις γνώσεις, τις ιδέες και την δυναμική τους. Και είναι η σύμπραξη αυτή που διαμορφώνει τον χαρακτήρα της Aegean Rebreath.”

Το μοτίβο κυκλικής οικονομίας στο επίκεντρο της ΑR

“Το μοτίβο της κυκλικής οικονομίας αναφέρεται στον κύκλο ζωής των καταναλωτικών προϊόντων, ο οποίος ανοίγει με την παραγωγή και την κατανάλωσή τους και κλείνει με την διαχείριση των αποβλήτων τους. Εμείς αρχικά προσπαθούμε, όπου είναι εφικτό και ξεκινώντας πάντα από την προσωπική μας ζωή, να μην χρησιμοποιούμε πλαστικά μίας χρήσης. Στους καθαρισμούς βυθού που διενεργούμε σε διάφορες παράκτιες περιοχές ανασύρουμε όλα όσα μπορεί να βρει κανείς σε μία χωματερή. Τα υλικά αυτά τα προωθούμε είτε για επαναχρησιμοποίηση είτε για ανακύκλωση σε συνεννόηση με τοπικούς και άλλους φορείς και εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Άνδρος: «Αυτό που αντικρίσαμε στην Άνδρο, στον κόλπο του Σχοινιά, ήταν πέρα από κάθε φανταστικό σενάριο».

“Καταδυθήκαμε σε βυθό γεμάτο από πλαστικές σακούλες που ξεφύτρωναν σαν κοράλλια καθώς αποσυντίθενται σε άπειρα μακρο/μικροπλαστικά. Ο παράτυπος χώρος εναπόθεσης αποβλήτων που λειτουργούσε στην πλαγιά πάνω από τον κόλπο, κατέρρευσε το 2011, με αποτέλεσμα ανυπολόγιστη ζημιά, όχι φυσικά μονάχα για τον κόλπο, καθώς ένα μεγάλο μέρος της χωματερής ταξιδεύει ακόμα στη θάλασσα…

Σαν φορέας έχουμε ξεκινήσει μία καμπάνια για την συγκεκριμένη περιοχή ευελπιστώντας να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε. Έχουμε έρθει σε επαφή με άλλους φορείς και συνεργάτες ώστε με την σύμπραξη όλων να καθαριστεί ο βυθός και να αποτραπεί η οποιαδήποτε περαιτέρω αρνητική επίπτωση. Το εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο δεδομένης της κατάστασης, και για τον λόγο αυτό έχουμε ζητήσει τη βοήθεια όλων. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες:

https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/UnBin-the-Aegean?request_locale=en&fbclid=IwAR11E49_MfHrArnD0_PYNnogNXglYniaf17YJCRxHrqVZTCEk0bzVwK3-Po

AegeanRebreath 02.png 

Θαλάσσια ρύπανση: Κουλτούρα ή ανενημέρωτο κοινό;

“Στην εποχή μας πια αποτελεί κουλτούρα. Δεν είναι ανάγκη να ενημερωθεί κανείς για να σκεφτεί να μην πετάξει το ποτήρι του καφέ του στην θάλασσα ή να το παρατήσει στο παγκάκι το οποίο και θα παρασυρθεί στην θάλασσα. Εξάλλου το μεγαλύτερο μέρος των ανασυρόμενων υλικών υποδεικνύει την εσκεμμένη ρίψη. Τα 700 γυάλινα μπουκάλια που βγάλαμε από τον βυθό σε μία από τις δράσεις μας είναι μία πρόχειρη απτή απόδειξη.”

Ποια είναι η διαδικασία κατά τη συλλογή των θαλάσσιων απορριμμάτων;

“Τα απορρίμματα που συλλέγονται στους σταθμούς μας είτε μέσω δράσεων καθαρισμού είτε μέσω της αλιευτικής κοινότητας και των πολιτών διαχωρίζονται βάσει του υλικού τους. Στη συνέχεια τα εν δυνάμει ανακυκλώσιμα υλικά συλλέγονται από τις τοπικές μονάδες ανακύκλωσης. Τα αλιευτικά εργαλεία που συγκεντρώνονται διοχετεύονται στο πρόγραμμα Blue Cycle του ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη για έρευνα και περαιτέρω αξιοποίηση. Φυσικά, όλες αυτές οι ποσότητες καταγράφονται με αποτέλεσμα να μπορούμε να κατανοήσουμε το πρόβλημα της ρύπανσης σε τοπικό επίπεδο.”

Δίχτυα- Φαντάσματα: Ποιο είναι το μέγεθος του προβλήματος;

“Το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων διχτυών είναι τεράστιο καθώς προκαλούν μεγάλη ζημιά σε διαφορετικά επίπεδα. Αλλοιώνουν το βυθό, παγιδεύουν θαλάσσια ζωή και θέτουν σοβαρά ζητήματα ασφαλείας για τα σκάφη. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως τα δίχτυα αποτελούνται από πλαστικό υψηλής ποιότητας, το οποίο και παραμένει στο βυθό με όλες τις γνωστές συνέπειες.”

AegeanRebreath 03.jpg

«Μικροπλαστικό»: Η «αόρατη» απειλή των θαλασσών;

“Ένας από τους βασικούς στόχους της ερευνητικής δραστηριότητας της AR είναι να εντοπίσει συγκεκριμένα και να αποτιμήσει το μέγεθος της θαλάσσιας ρύπανσης κυρίως στην χώρα μας. Έχουμε εστιάσει αρχικά στα λιμάνια και στους υφάλους καθώς εκεί διαπιστώνεται ότι υπάρχει τεράστια συσσώρευση σκουπιδιών, παντός είδους. Όμως υπάρχει και ο αόρατος κίνδυνος των μακρο/ μικρο-πλαστικών. Από τις αναλύσεις που πραγματοποιούμε μέσω παράκτιων και υποβρυχίων δειγμάτων σε διαφορετικές περιοχές, έχουμε εντοπίσει σχεδόν παντού πλαστικά. Όλα αυτά τα στοιχεία, καθώς και πολλά άλλα, είναι χαρτογραφημένα και καταχωρημένα σε βάσεις δεδομένων ενώ η ερευνητική διαδικασία συνεχίζεται.”

Ποια είναι η γνώμη σας για τις θαλάσσιες εξορύξεις πετρελαίου;

“Οι θαλάσσιες εξορύξεις είναι ένα ζήτημα σύνθετο στην ανάλυσή του. Θεωρούμε πως το επιχείρημα της ανάπτυξης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία σε αυτή την περίπτωση. Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν έρχεται με τις εξορύξεις. Οι κατευθύνσεις σε παγκόσμιο επίπεδο αναδεικνύουν το ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.”

Ορισμένα conscious χαρακτηριστικά του AR;

“Το βασικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της AR είναι ότι προσπαθούμε να μειώσουμε το καθημερινό μας αποτύπωμα στο μέτρο του εφικτού, αλλάζοντας αρχικά τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Η έννοια της συνείδησης όμως είναι ευρεία και μπορεί κανείς να την εντοπίσει σε διαφορετικά επίπεδα Το ενδιαφέρον, η σύμπραξη, ο σεβασμός, η αμοιβαία λειτουργικότητα, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που θα τα εντοπίσει κανείς παρατηρώντας την AR.”

Ευχαριστούμε από καρδιάς την AR! Οι θάλασσες μας είναι το οξυγόνο μας…

No water, No life. No Blue, No Green!- Sylvia Earle

 

Σας άρεσε; Μοιραστείτε το!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

(8 ψήφοι)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: